Header Ads

The Thing review

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.
Η Ανταρκτική είναι σπουδαίο σκηνικό για ταινία τρόμου.

Βρίσκεσαι στη πιο απομακρυσμένη, έρημη και θανάσιμη γωνιά του πλανήτη, όπου ο καιρός μπορεί να αλλάξει στη στιγμή και να παγώσεις κυριολεκτικά χωρίς να το καταλάβεις - γενικά, αν κάτι πάει στραβά εκεί κάτω, τη πάτησες.

Πολύ θα'θελα όλο αυτό το σκηνικό να μου θυμίζει το βιβλίο 'At The Mountains of Madness' του H.P. Lovecraft, το οποίο έπεσε στα χέρια μου μικρός (τότε που μάζευα οτιδήποτε σχετιζόταν με τον Lovecraft) αλλά δεν το τελείωσα ποτέ μέχρι που τό'χασα.

Αντίθετα, τέτοια τοποθεσία μου θυμίζει το πιο πρόσφατο Whiteout με την Kate Beckinsale, ζωντανή απόδειξη ότι ακόμα και σε αυτό το φοβερό σκηνικό μπορείς να κάνεις μια κακή ταινία.

Μην ταράζεστε, το The Thing του Matthijs van Heijningen Jr. δεν είναι κακό.
Είναι απλώς αδιάφορο.

Καταρχάς, υπάρχει μια ανακρίβεια εκ μέρους της παραγωγής.

Σε έναν κόσμο που εμείς οι horror fans ακούμε καθημερινά ανακοινώσεις σχετικά με remake αγαπημένων μας ταινιών, η ανακοίνωση της Universal ότι το The Thing τους θα ήταν prequel της αριστουργηματικής έκδοσης του 1982 από τον John Carpenter, μάλλον μας ευχαρίστησε κάπως.

Στη πράξη όμως, αυτό είναι στην ουσία remake, όχι prequel...


Όσοι έχετε δει το original (και αν διαβάζετε αυτό το blog τότε σίγουρα το έχετε δει) θα ξέρετε ότι το alien ανακαλύφθηκε σε μια Νορβηγική Βάση και ελευθερώθηκε από τους επιστήμονες που θέλησαν να πάρουν δείγματα.

Στην εναρκτήρια σκηνή του σύγχρονου The Thing βλέπουμε τους Νορβηγούς λίγες μέρες πριν, όταν ανακάλυψαν το σκάφος και λίγο πιο πέρα το alien.

Μετά την ανακάλυψη τους, οι Νορβηγοί καλούν στη Βάση το διάσημο ερευνητή Dr. Sander Halvorson (Ulrich Thomsen, Season of the Witch) και εκείνος τον βοηθό του Adam (Eric Christian Olsen, The Back-Up Plan) και την παλαιοντολόγο Kate (Mary Elizabeth Winstead, Scott Pilgrim vs. The World), για να μελετήσουν αυτό που φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο επιστημονικό εύρημα του αιώνα.

Όταν μεταφέρονται στη Βάση από τον Αμερικανό πιλότο Braxton (Joel Edgerton, Animal Kingdom), η Kate και η ομάδα της θα ανακαλύψουν πόσο επικίνδυνο είναι το πλάσμα που 'συντηρήθηκε' εντός πάγου για πολλά χρόνια και τώρα ζωντάνεψε για να βάψει κόκκινη τη Βάση.

Όσοι είδατε το original (είπαμε, όλοι όσοι διαβάζετε Horrorant, το έχετε δει by default) γνωρίζετε ήδη ότι το alien παίρνει τη μορφή των ανθρώπων αντιγράφοντας τα κύτταρα.

Γνωρίζετε επίσης ότι η Kate και η παρέα της θα καταλήξουν σε έναν αγώνα να μην αφήσουν το alien να διαφύγει στον έξω κόσμο, κάτι που προφανώς θα είχε ολέθρια αποτελέσματα.

Ακόμα και κάποιες σκηνές ή και χαρακτήρες είναι ίδιες με το γνήσιο (ο ελικοπτεράς, ο μαύρος σκληρός φίλος του για παράδειγμα), όπως ένα scene by scene remake.

Δυστυχώς όμως, αυτή είναι μια ταινία feeling, όχι σεναρίου.


Στην ιστορία που διηγήθηκε ο Carpenter, οι πρωταγωνιστές είναι κολλημένοι σε ένα απομακρυσμένο φυλάκιο και 'χάνονται' ένας ένας.

Είναι παγιδευμένοι, δεν μπορούν να πάνε πουθενά και ο Carpenter αυτό το εκμεταλεύεται για να δώσει την ένταση και την αγωνία στο έπακρο.

Στη νεότερη έκδοση, οι πρωταγωνιστές βρίσκονται πάνω κάτω στην ίδια κατάσταση ...αλλά δεν το νοιώθεις.

Σε καμία περίπτωση δεν έχεις την αίσθηση της απομόνωσης, του παγιδευμένου, του dead end, και αυτό είναι θέμα του σκηνοθέτη.

Έχει τις ανατροπές του αλλά χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις ...λίγο πολύ αναμενόμενες είναι η αλήθεια.

Τα φυσικά εφέ είναι πάντα τα καλύτερα και το The Thing αποτελεί την καλύτερη απόδειξη γι'αυτό, αν και προς το τέλος της ταινίας το CGI τα ισοπεδώνει όλα.

Η φωτογραφία είναι υπέροχη γιατί βασίζεται μόνο στο κάτασπρο τοπίο της Ανταρκτικής (του Καναδά στη πραγματικότητα) και όχι στο κλειστοφοβικό του πράγματος.

Είπαμε, δεν υπήρξε καν προσπάθεια να μας τρομάξει σε κλειστούς χώρους, ούτε η Βάση μοιάζει με απομονωμένο μέρος.

Αυτοί είναι δυο καλοί λόγοι να δείτε τη ταινία - τα εφέ και η φωτογραφία - αλλά μην έχετε απαιτήσεις για κάτι παραπάνω.

Δε θέλω να κάνω το The Thing να ακουστεί κακό, δεν είναι.
Θα είναι σίγουρα διασκεδαστική εμπειρία σε όσους δεν έχουν δει το original του Carpenter (το οποίο με τη σειρά του ήταν remake του The Thing From Another World του 1951).

Για τους υπόλοιπους, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, κάτι που θα θυμάστε αργότερα και σίγουρα είναι κατώτερο των τεράστιων προσδοκιών των φαν που άλλωστε το περίμεναν με θέρμη.

Πάλι καλά όμως.
Σκεφτείτε τί έχουμε δει κατά καιρούς...




The Thing trailer by FilmBoy-gr