Header Ads

Don't Let Him In review

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.

Οι Βρετανικές indie ταινίες τρόμου είναι ένα χαμένο στοίχημα για μένα και όσο περισσότερο 'επιμένουν' τόσο χειρότερα αισθάνομαι γι'αυτές.

Με εξαίρεση κανα δυο - συνήθως χιουμοριστικές - horror-ιές (εντάξει, και το Eden Lake που κάποιος έγραψε ότι δεν έπρεπε να έχω horror site αφού δεν το έχω δει ακόμα!), τα ανεξάρτητα Βρετανικά θρίλερ πάνε στο πίσω μέρος των ραφιών των DVD μου, μέσα μέσα για να μη φαίνονται.

Και το Don't Let Him In εκεί θα πάει.

Στην πρώτη μεγάλη ταινία του (μετά από κάμποσα horror shorts), ο Kelly Smith δείχνει ότι έχει κάποιες δυνατότητες αλλά έχει πολλά να μάθει όσον αφορά το σενάριο (δικό του ως επί το πλείστον) και την επιλογή του cast.

Είναι τυχαίο άραγε ότι τελευταία, όλο και περισσότερα horror κάνουν άτυχες επιλογές στο casting;

Στην αρχή μας συστήνει τέσσερις αντιπαθητικούς χαρακτήρες.
Ένα κρυόκωλο και αδιάφορο ζευγάρι, η Paige (Sophie Linfield) και ο Calvin (Rhys Meredith), την τσούλα και εντελώς ηλίθια αδερφή του Calvin, Mandy (Gemma Harvey) και τον οξύθυμο, αγενή και πολύ μαλάκα Tristan (Gordon Alexander) τον οποίο η Mandy γνώρισε το προηγούμενο βράδυ σε one night stand.

Αυτοί οι τέσσερις unlikable χαρακτήρες (εκτός ίσως της νοσοκόμας Paige) θα πάνε ένα ταξίδι στη Βρετανική επαρχία, στο πατρικό της οικογένειας - ο Tristan πηγαίνει με μισή καρδιά, μόνο και μόνο για να ξεφύγει από τις αρχές που τον ψάχνουν για κάποιο άγνωστο έγκλημα...


Το γεγονός ότι το σπίτι είναι μέσα στην ερημιά και ότι εκεί συχνάζει ένας serial killer με το όνομα 'Ο Χειρούργος των Δέντρων'(!) (...από το '΄Γιατρός της Πέινας' προφανώς), για τον οποίο μάλιστα τους προειδοποιεί ο συνταξιούχος μπάτσος του χωριού, δεν τους αποτρέπει από το να πηγαίνουν για προμήθειες βραδιάτικα μέσα στο δάσος, να πηγαίνουν για ψάρεμα και άλλα τέτοια ανόητα.

Πράγματα που ακόμα και να μην έχεις δει κανένα slasher θρίλερ στη ζωή σου, δε θα σκεφτόσουν να τα κάνεις.

Το καλό εδώ είναι ότι, μέχρι να γίνουν αυτά, έχεις ήδη μισήσει τους τρεις από τους τέσσερις - τόσο αντιπαθητικοί είναι - που σχεδόν παρακαλάς να βγει ο Tree Surgeon με το τσεκούρι του και να σε απαλλάξει μια ώρα αρχύτερα.

Αντ'αυτού, εμφανίζεται ένας τραυματισμένος άγνωστος (Sam Hazeldine) που μπορεί να είναι ή να μην είναι ο serial killer και που η νοσοκόμα off duty είναι πρόθυμη να περιθάλψει.

Τα παράλογα που συμβαίνουν είναι πολλά για να τα συγχωρήσεις, και πολλά από αυτά μένουν αναπάντητα για πάντα.





Κάπου πριν την τελική κλιμάκωση, πετάγεται ένα sci fi στοιχείο εντελώς ξαφνικά, χωρίς νόημα και χωρίς να δοθεί συνέχεια.
Τί; Είναι alien; Όχι; Τότε;
Κάποιος στέλνει μυνήματα σε κάποιον, κωδικούς σημαντικούς για κάτι.
Τί; Σε ποιον; Τί σχέση έχουν οι άλλοι;
Τί σχέση έχει με τη ταινία γενικώς;

Η νοσοκόμα που δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν είναι νεκρός κάποιος ή όχι, ο σοβαρά τραυματίας που μετά από λίγες ώρες σουλατσάρει στα δάση σαν να μην έπαθε τίποτα, λες και τον είχε τσιμπήσει σφίκα και όλα τα ανόητα σεναριακά λάθη των horror είναι εδώ.

Μολονότι κάποιοι από το cast έχουν την εμπειρία να σταθούν αξιοπρεπώς σε τέτοιου είδους ταινίες, στο Don't Let Him In όλοι παίζουν άθλια, με αποκορύφωμα τη Sophie Linfield που έχει και τον σπουδαιότερο ρόλο.
Αντίθετα, ο μόνος που σώζεται είναι ο Sam Hazeldine που ...δεν μπορώ να σας πώ γιατί (spoiler), αλλά είναι πολύ καλός.

Κατά κάποιο παράξενο τρόπο, το gore φινάλε δεν είναι πολύ κακό αλλά το καταστρέφει η κακή ερμηνεία της Linfield.
Ειδικά σε αυτό το σημείο, δείχνει εντελώς ερασιτέχνης και θα έπρεπε να παρέμβει ένα σφιχτοκομμένο μοντάζ για να σώσει τα πλάνα, αντί να την δείχνει να παραπατάει σαν άχαρη ηθοποιός που προσπαθεί να κάνει τη μεθυσμένη.

Άλλη μια Βρετανική slasher που δεν χρειάζεται να δείτε.
Αλλά μην ακούτε εμένα.
Ακούστε το dvd player σας, όταν θα φωνάζει τον τίτλο καθώς προσπαθείτε να το βάλετε να παίξει.


 
   Release Date:
  January 3, 2012 (US DVD) 
  December 28, 2011 (Greek DVD)
 

Don't Let Him In trailer από Horrorant