Header Ads

Playback review

Γράφει ο Νίκος Σιδεράς.

Όταν πριν λίγες εβδομάδες είδαμε εδώ στο Horrorant το ενδιαφέρον trailer του Playback, οι περισσότεροι ενστικτωδώς σκεφτήκαμε πως όσα αντικρίσαμε όλο και κάπου αλλού τα έχουμε ξαναδεί και πως προφανώς δεν έχουμε να κάνουμε με κανένα αριστούργημα.

Υπήρχε όμως έντονη η αίσθηση πως τουλάχιστον θα δούμε ένα ψυχαγωγικό και τρομαχτικό, low budget θρίλερ στο στυλ του The Ring, σαν αυτά που γυρίζονταν κατά κόρον πριν μερικά χρόνια και σκορπούσαν στα πρόσωπα μας  χαμόγελα ικανοποίησης.

Αν λάβουμε υπόψη και τις μεγαλεπήβολες δηλώσεις των παραγωγών που μίλαγαν για μια τρομαχτική και διασκεδαστική ταινία, που θα σημειώσει επιτυχία στο horror κοινό, τότε δεν χρειαζόταν να ακούσουμε τίποτα παραπάνω για να μας πείσει  να πατήσουμε το Play.

Δυστυχώς όμως όποιος έκανε το μοιραίο λάθος να το πατήσει, θα ευχόταν να γύρναγε ο χρόνος Back και να του πάθαινε το δάχτυλο αγκύλωση την ώρα που το άπλωνε.

Τόσο άσχημα θα μου πείτε;  
Κι όμως φίλοι μου τόσο και χειρότερα!

Πριν όμως σας αναλύσω τους λόγους που το Playback του Michael A. Nickles, είναι για την ώρα, ίσως η χειρότερη ταινία της χρονιάς, ας πάμε να σας δώσω μια μικρή γεύση από την υπόθεση όπως ακριβώς έχει και όχι όπως θέλουν να την παρουσιάζουν κάποια παραπλανητικά, ξένα δελτία τύπου...




Αρχικά η ταινία ξεκινάει με ένα flashback.
Πίσω στο 1994 γινόμαστε μάρτυρες σε ένα αποτρόπαιο σκηνικό δολοφονίας που αφήνει τέσσερις νεκρούς, όλοι μέλη της οικογένειας Diehl.
O αυτουργός δεν είναι άλλος από το γιό της οικογένειας, ο οποίος την ώρα που εγκληματεί, καταγράφει τα πάντα με κάμερα χειρός.

Οι λόγοι που τον οδηγούν σ’ αυτήν την πράξη δεν μας γίνονται αρχικά γνωστοί μιας και λίγο πριν μαχαιρώσει το βρέφος της ετεροθαλούς αδελφής του τον πυροβολούν οι αστυνομικοί.
Την ώρα όμως που είναι βαριά τραυματισμένος και μεταφέρεται με το ασθενοφόρο,προλαβαίνει και μεταφέρει στην κασέτα, μέσω της κάμερας, μια κάποιου είδους κατάρα.

Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα όπου μια ομάδα μαθητών, με αφορμή μια εργασία του σχολείου τους, σκαλίζει το παρελθόν του δολοφόνου που συγκλόνισε τη μικρή τους πόλη.

Με τη βοήθεια του αλαφροίσκιωτου Quinn (Toby Hemingway) που έχει πρόσβαση σε πλούσιο αρχειακό υλικό λόγω της δουλειάς του, προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιος είναι ο λόγος που ο περίγυρος τους τηρεί σιγήν ιχθύος για το συμβάν και κάνει ότι είναι δυνατό για να τους αποτρέψει από την έρευνα.

Όταν όμως ο Quinn ανακαλύπτει τις ξεχασμένες βιντεοκασέτες που απεικονίζουν τη δράση του δολοφόνου, η κατάρα τον διαπερνά και από τη μια στιγμή στην άλλη μετατρέπεται σε μια διαβολική φιγούρα που αποσκοπεί στο να κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς του προκατόχου του.

Το μόνο που του μένει για να επιτύχει το σκοπό του, είναι να βγάλει από τη μέση τους νεαρούς μαθητές, οι οποίοι όμως είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στη λύση του μυστηρίου με κάθε τρόπο, και  να εκμεταλλευτεί τη γνωριμία του με τον διεστραμμένο μπάτσο της περιοχής (Christian Slater) ώστε να φτάσουν στα χέρια του, τα χαμένα, τελευταία  κομμάτια του παζλ.

Από τη πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να βλέπω το Playback είχα όλη την καλή διάθεση να είμαι θετικός απέναντι του και να το διασκεδάσω όσο μέτριο κι αν ήταν το αποτέλεσμα.

Αυτό όμως που ακολούθησε δεν μου άφησε περιθώρια για να γράψω καλό λόγο.
Όσο κι αν το πάλεψα, όσο καλές προθέσεις κι αν είχα, δεν κατάφερα δυστυχώς, να βρω ή να εστιάσω σε κάτι θετικό.

Από πού να το πιάσω; 
Από το αφελές και προχειρογραμμένο σενάριο; 
Από την κακή σκηνοθεσία που έδειχνε μεγαλοπρεπώς την ασχετοσύνη του σκηνοθέτη πάνω στο είδος; 
Από το ασύνδετο και άρρυθμο μοντάζ  που ένωνε ατσούμπαλα τις σκηνές μεταξύ τους;
Από τις γελοίες ερμηνείες των ηθοποιών που δεν συμβάδιζαν ούτε καν ηλικιακά με το ρόλο τους;

Πραγματικά είναι τόσα πολλά τα αρνητικά που μπορώ να γράφω για ώρες…


Το πιο σημαντικό όμως, που με εξόργισε κιόλας, είναι ότι το  γεγονός πως το Playback είναι μια βαρετή ταινία, με ίχνος τρομαχτικών σκηνών και σχεδόν αναίμακτους φόνους.
Για να φανταστείτε κάθε σκηνή δολοφονίας είτε διαρκεί 2 δευτερόλεπτα, είτε γίνεται εκτός πλάνου!

Και ερωτώ!!!
Κύριοι που ασχολείστε με τη βιομηχανία του κινηματογράφου, γιατί νομίζετε ότι γουστάρουμε να βλέπουμε ταινίες τρόμου;

Μα φυσικά γιατί (αν εξαιρέσουμε τους ψυχολογικούς παράγοντες) είναι λιγότερο βαρετές από τα άλλα είδη ταινιών!!!
Οπότε όταν δεν σας είναι εύκολο να κατεβάσετε καμιά καλή ιδέα στο κούφιο το κεφάλι σας, τότε ανατρέξτε στη δοκιμασμένη συνταγή και βάλτε λίγο παραπάνω αίμα στη ριμάδα την ταινία, πετάξτε και καμιά γυμνή να τρέχει… 
Κάτι έστω, που να μη μας κάνει να σκυλοβαριόμαστε τις σχεδόν 2 ώρες που κρατάει το υποτιθέμενο  αριστούργημα σας!

Και πάμε τώρα στο άλλο μεγάλο κεφάλαιο που ακούει στο όνομα Christian Slater!

Στα credits αλλά και στην προώθηση της ταινίας παρουσιάζεται ως ο βασικός πρωταγωνιστής της.
Στην ουσία όμως είναι κάτι σαν quest star αφού εμφανίζεται για κάτι λιγότερο από 10 λεπτά!

Μπορεί να τον βλέπουμε ελάχιστα, καταφέρνει όμως το ακατόρθωτο: δίνει μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, τη χειρότερη ίσως ερμηνεία της καριέρας του, στον σίγουρα πιο κακόγουστο ρόλο της ζωής του. 
Πρέπει να το δείτε για να το πιστέψετε…

Του αξίζουν πάντως συγχαρητήρια γιατί παρά τα χρονάκια του διατηρείται ακμαίος και αειθαλής. 
Μα ούτε μία ρυτίδα; 
Ούτε μια άσπρη τρίχα;

Γενικά πέρα από τον Slater ,η ταινία όπως καταλάβατε βλέπεται με δυσκολία.
Το σενάριο μπάζει από παντού, η ατμόσφαιρα είναι ανύπαρκτη, το μακιγιάζ και τα εφέ απλά αστεία, η μουσική ενοχλητική και γενικά μετά από ένα σημείο παύει να σε αφορά το οτιδήποτε συμβαίνει επί της οθόνης.

Για να μη μιλήσω για τα λάθη που βγάζουν μάτι και δίνουν τη χαριστική βολή στην όλη προσπάθεια (για παράδειγμα, τα νύχια του δολοφόνου ενώ στα κοντινά πλάνα είναι μαύρα και διαβολικά, στα μακρινά είναι φυσιολογικά).

Αν ήμουν όμως λίγο παραπάνω παρατηρητικός, θα έπρεπε να το είχα υποψιαστεί νωρίτερα πως το Playback δεν θα είναι αξιόλογο.

Η απάντηση κρυβόταν ή μάλλον φανερωνόταν, στο προειδοποιητικό poster της ταινίας. 
Για ρίξτε μια ματιά…

Πόσο καλό λοιπόν να είναι ένα θρίλερ από τη στιγμή που και η ίδια του η αφίσα προτάσσει φαρδιά – πλατιά μια ανοιχτή παλάμη στον επίδοξο θεατή του;

Οπότε τώρα αν κάποιος καλοθελητής σας προτείνει να δείτε το Playback ξέρετε με τι τρόπο να του απαντήσετε….




Playback trailer από Horrorant