Header Ads

Undocumented review

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.

Όποιος αμφιβάλει ότι οι ταινίες τρόμου είναι το καταλληλότερο είδος στην αντιμετώπιση αμφιλεγόμενων κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων, δεν έχει δει τις κατάλληλες.

Ταινίες γεμάτες από κοινωνικά σχόλια, έντονες αναλύσεις και πολύ προσωπικές πολιτικές ιδέες που απεικονίζονται με σκληρό και άβολο τρόπο, εντελώς αποτελεσματικό όμως στο να σου στοιχειώσουν το μυαλό και να επαναφέρουν κάποιους από τη συμβατική και σχεδόν ηλίθια άποψη ότι ο κόσμος μας είναι καλώς καμωμένος.

Μπορώ στα γρήγορα να θυμηθώ το Red State και - τολμώ να πω - το A Serbian Film, έστω κι αν είχα αμφιβολίες στην επιτήδευση της προσπάθειας.

Κανένα άλλο είδος δεν μπορεί να σε αφυπνίσει - αν βέβαια είναι αυτό εφικτό και δεν έχουμε πια γίνει ζόμπι από τη παραπληροφόρηση των media - αν δε σε κάνει να σοκαριστείς (θυμήθηκα και το The Whistleblower που, αν και όχι horror, το περιεχόμενο του είναι υπερβολικά σοκαριστικό για δράμα).

Ένα τέτοιο φιλμ είναι το Undocumented του πρωτάρη Chris Peckover, ένα φιλμ που έρχεται την ώρα που οι Ρεπουμπλικανοί στην Αμερική προσπαθούν να ψηφίσουν για να χτιστεί ένα τεράστιο τοίχος στα σύνορα με το Μεξικό και να μην έχουν δικαίωμα σπουδών οι μετανάστες!

Σοκαριστικό ως προς τη βία και τη θεματική του, προσβλητικό για τους συντηρητικούς Μεξικανούς αλλά και ένα καλό found footage horror ...ή σχεδόν τέτοιο...





Πέντε νεαροί κινηματογραφιστές - ο σκηνοθέτης Travis (Scott Mechlowicz), η παραγωγός Liz (Alona Tal), οι καμεραμέν Alberto (Yancey Arias) και Davie (Greg Serano) και ο ηχολήπτης Jim (Kevin Weisman) - θα επιχειρήσουν να ακολουθήσουν μια ομάδα Μεξικανών στη προσπάθεια τους να μπουν στην Αμερική, φυσικά παράνομα.

Θα πληρώσουν $2.500 το κεφάλι στον 'οδηγό' και μετά από ένα βασανιστικό ταξίδι μέσα από μια υπόγεια σήραγγα (την οποία ο σκηνοθέτης δεν αφήνει καθόλου ανεκμετάλευτη για λίγο τρόμο, αν και δεν είναι αυτό το θέμα του), στοιβάζονται σε ένα σχεδόν χωρίς αέρα φορτηγό που θα τους πάει μέσα στη χώρα.

Το φορτηγό όμως καταλήγει σε λάθος χέρια.
Όχι στην Αστυνομία Συνόρων αλλά σε μια ομάδα Δεξιών φανατικών 'πατριωτών' που έχουν αυτοδιορισθεί εκδικητές των μεταναστών και που πιάνουν παράνομους μετανάστες, τους βασανίζουν, τους κακοποιούν και εν τέλει, τους σκοτώνουν.

Όλα αυτά σε μια αυτοσχέδια φυλακή που έχουν κατασκευάσει στη μέση του πουθενά.
Όπως λέει και ο αρχηγός τους, ΄'Whatever you think this is, it's much worse.'

Οι μασκοφορεμένοι σε ολόκληρη τη ταινία φανατικοί, βλέπουν το κινηματογραφικό συνεργείο ως ευκαιρία να φτιάξουν ένα ντοκιμαντέρ που θα αποθαρύνει τους επίδοξους Μεξικανούς από το να διασχίσουν τα σύνορα αλλά και που θα ενθαρύνει αντίστοιχους φανατικούς να έρθουν στην ομάδα τους.

Οι εντολές προς στο συνεργείο είναι να καταγράφουν τα πάντα και να μη μιλάνε, ό,τι και να δουν.

Και αυτά που θα δουν είναι εξευτελισμούς σε γυναίκες και άντρες, δολοφονίες παιδιών, βασανισμούς, ξύλο, εγχειρήσεις οργάνων 'στα γρήγορα' και πολλά άλλα.

Οι ταλαίπωροι Μεξικανοί δεν έχουν τύχη και μάλιστα, πολλά από αυτά γίνονται σε ρυθμούς παιχνιδιού.
Για παράδειγμα, έχοντας τη γυναίκα του σταυρωμένη σε μια μηχανή μπροστά του, ο Μεξικανός καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως πόσοι βουλευτές έχει το Κονγκρέσο, πόσες ρίγες έχει η σημαία κλπ.
Σε κάθε λάθος απάντηση, μια κοχλία σφίγγει όλο και περισσότερο τη γυναίκα μπροστά του, μέχρι να σκιστεί στα δύο.


Λεπτομέρεια: ο Μεξικανός δεν ξέρει λέξη αγγλικά!

Καταρχάς, το Undocumented είναι ένα τίμιο φιλμ.
Προφανώς είναι ένα found footage horror, αλλά με δυο σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Χρησιμοποιεί αναγνωρίσιμους ηθοποιούς (ο Mechlowicz του Eurotrip και πιο πρόσφατα του Cat Run, η Tal της σειράς Supernatural, ο Serano έπαιξε στο Termination Salvation), έτσι δεν προσπαθεί να σε πείσει ότι αυτή είναι πραγματικά μια found footage ιστορία αλλά μια ταινία με σενάριο, σκηνοθεσία κλπ.

Το δεύτερο σημαντικό - και εδώ σίγουρα έχουμε κάτι νέο στο είδος - είναι ότι, σε αντίθεση με όλα τα άλλα found footage στα οποία ο χαρακτήρας δεν αποχωρίζεται τη κάμερα ακόμα κι αν τον κυνηγάνε ορδές ζόμπι, ή το κορίτσι-φάντασμα στο δάσος (κάτι που προσωπικά θεωρώ την τρύπα σε όλα αυτά τα φιλμ), στο Undocumented οι πρωταγωνιστές δε διστάζουν να αφήσουν κάτω τη κάμερα και να τρέξουν να σωθούν.

Εκεί αναλαμβάνει η κανονική κάμερα του Peckover, γι'αυτό και το Undocumented δεν είναι ένα ξεκάθαρο found footage αλλά μια ταινία με στοιχεία αυτών.

Επίσης, το Undocumented αποφεύγει ανόητες κινήσεις από πλευράς των χαρακτήρων.
Πρώτα θα βγουν να σωθούν και μετά θα καλέσουν βοήθεια, δε θα προσπαθήσουν να κάνουν τους ήρωες ελευθερώνοντας όλους τους φυλακισμένους.

Οι ερμηνεία του Mechlowicz είναι πολύ καλή, ιδιαίτερα στο τελευταίο μέρος της ταινίας όπου είναι σε κατάσταση σοκ και έτσι συνεχίζει να λειτουργεί, δεν είναι ήρωας, δεν είναι ψύχραιμος, δεν είναι ο John McLane.
Για την Tal δε θα έλεγα το ίδιο...

Όσον αφορά το φινάλε, ούτε εκεί θα απογοητευθείτε.
Μάλιστα, με τις αληθινές σκηνές δελτίων ειδήσεων με μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με όποιο τρόπο φαντάζεστε στα credit τέλους, ίσως σας κάνει να αναρωτηθείτε μήπως αντίστοιχες ομάδες υπάρχουν στη πραγματικότητα.
Αν υπάρχουν, σίγουρα θα ήταν μέσα σ'αυτές ο μαλάκας ο Charlton Heston.

Το Undocumented θα σας έχει στη τσίτα, θα σας κάνει να σκεφτείτε, και το καλύτερο θα σας διαβεβαιώσει ότι το συγκεκριμένο είδος δεν έχει πεθάνει αρκεί να υπάρχει εξέλιξη και νέες ιδέες.


Release Date: 
January 17, 2012 (US DVD)




Undocumented trailer από Horrorant