Header Ads

Τα 10 πιο Διαβολικά παιδιά σε ταινίες τρόμου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.

Όταν πρόκειται για το horror, πολλοί σεναριογράφοι επιστρατεύουν το παλιό καλό «evil in the face of a child" μοτίβο, από καιρό σε καιρό.

Ξέρω πολλούς που το λατρεύουν, δε ξέρω κανέναν που τουλάχιστον να μην το συμπαθεί.

Εγώ πάντα έβρισκα επιπλέον τρόμο όταν το κακό παρουσιάζεται ως παιδί, ειδικά όταν δεν υπάρχει προφανής λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ένα διαβολικό παιδί είναι πιο τρομακτικό όταν δεν δικαιολογείται από κάποια τραγική κατάσταση, ένα ατύχημα, μια πιθανή κακοποίηση ή όλες αυτές τις απενοχοποιητικές παπάρες που, μερικοί κινηματογραφιστές αισθάνονται υποχρεωμένοι να προσθέσουν.

Ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί κακό, χωρίς να φταίνε οι γονείς που έβλεπαν μπάλα όταν αυτό μεγάλωνε, όπως και ένας ενήλικας είναι κακός γιατί …έτσι.
Αυτή είναι η γνώμη μου.

Η παρακάτω λίστα ωστόσο δεν κάνει αυτό τον διαχωρισμό.
Σε αυτή θα βρείτε 10 ταινίες στις οποίες εμφανίζονται διαβολικά παιδιά, ανεξαρτήτως αιτίας φυσικά, που κάποια στιγμή στην ταινία εμφανίστηκαν για να μας κάνουν να νοιώσουμε άβολα.

Δεν είναι ταινίες που έχουν ως κεντρικό τους θέμα τα παιδιά αυτά (αν και κάποιες είναι).

Όσες ταινίες τρόμου και να έχει δει κάποιος, το πρόβλημα με τις top-10 λίστες είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να τα συμπεριλάβει όλα.

Αλλά εδώ στο Horrorant μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος.
Με τέτοιους αναγνώστες, είμαι σίγουρος ότι η λίστα θα συμπληρωθεί από όλους εσάς.


10. Isaac/ Malachai (Children of the Corn 1984)


Υπήρχε κάτι στο Children of the Corn που πραγματικά με έκανε να θέλω να δω τι θα πάθουν αυτά τα παιδιά.
Νομίζω ότι αν ένα κακό παιδί είναι τρομακτικό, τότε μια ομάδα τέτοιων παιδιών θα είναι ακόμα τρομακτικότερα.

Ποτέ δεν μπόρεσα να αποφασίσω ποιος ήταν πιο ανατριχιαστικός στη ταινία του Fritz Kiersch – ο Isaak, που είχε αυτόν τον θρησκευτικό φανατισμό, ή ο Malachai που ήταν πολύ πιο βίαιος.
Αλλά γιατί να πρέπει να διαλέξω;

Θυμάμαι την θυσία του Isaak και  στη συνέχεια την εκδίκηση του.


9. Santi (the Devil’s Backbone 2001) 

Στον απόηχο της Έκτης Αίσθησης, το Hollywood ανέδειξε αρκετές ιστορίες φαντασμάτων, μία εκ των οποίων ήταν και The Devil’s Backbone.

Ο Santi (Junio Valverde) είναι μια τραγική φιγούρα που χρησιμεύει ως μια ισχυρή υπενθύμιση ότι η ιστορία μπορεί και επαναλαμβάνεται.

Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Guillermo del Toro, και το ιδιαίτερο trademark του με τα βαρυσήμαντα μηνύματα βρίσκεται σε αφθονία.
Όλα τα λεφτά είναι η προκλητικά τραγική προέλευση του Santi.


8. The Grady twins (The Shining 1980)


Όταν πρόκειται για icon φαντάσματα διδύμων, πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτε άλλο από τα δίδυμα Grady στο The Shining.

Ακόμα και αν δεν κάνουν κάτι σπουδαίο στην αριστουργηματική ταινία του Kubrick, εγώ πάντα τα χρειάζομαι στη σκηνή που ο Danny τα συναντά στο διάδρομο (μία από τις 8 πιο Τρομακτικές σκηνές με φαντάσματα).

«Come play with us…»
 Όχι, ευχαριστώ!


7. Το βρέφος (It’s Alive 1974) 


Αν σας τρομάζει η προοπτική του να είστε νέοι γονείς, καλά θα κάνετε να μην δείτε τη – μέτρια κατά τα άλλα – ταινία του Larry Cohen.

Τι θα γίνει αν το μωρό σας είναι μια φρικτή μετάλλαξη με κυνόδοντες που σκοτώνει όποιον το τρομάξει;
Και …μωρό είναι, τρομάζει εύκολα.

Το It’s Alive είναι το μοναδικό στη λίστα με killer baby.
Είναι εντελώς γελοίο, αλλά νομίζω ότι για αυτό άρεσε σε κάποιους.

Highlights η σκηνή του τοκετού και όταν το μωρό παραφυλάει τον …γαλατά!



6. Los Ninos (Who Can Kill A Child?  1976)


Καταρχάς, αυτή τη ταινία επέλεξε ο Νίκος Σιδεράς ως το πρώτο του review στο Horrorant (γιατί το ποιόν του ανθρώπου φαίνεται από την αρχή…).
Εγώ δεν θα του χάριζα το 8άρι, αλλά δεν κρίνουμε την ταινία εδώ.

Η Ισπανική ταινία έχει πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά σε ένα ειδυλλιακό κατά τα άλλα νησί, που λόγω των τραγικών συνεπειών του πολέμου έχουν γίνει ανήθικα πλάσματα με δολοφονικές και βασανιστικές διαθέσεις.

Η σκηνή στη κεντρική πλατεία που τα βλέπεις όλα να σε κοιτάνε και δε ξέρεις τι να κάνεις (να τα ζουλήξεις ή να το βάλεις στα πόδια;), τη θεωρώ classic ‘innocent’ horror scene.


5. The Brood (The Brood 1976)


Όποιος έχει καθίσει να παρακολουθήσει το The Brood, από τις πρώτες κινηματογραφικές ταινίες του David Cronerberg και η τελευταία πριν τα Scanners και Videodrome, δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί ότι είναι μια άγρια βόλτα σε αυτό που λένε What-the-fuck?.

Εδώ έχουμε ένα μάτσο δολοφονικά παιδιά που συνδέονται ψυχικά με τη μητέρα τους και σκοτώνουν βίαια όποιον την εξοργίζει.

Highlights οι σκηνές όπου τα παιδιά συντρίβουν τον καημένο Dr. Raglan (Oliver Reed) και αυτή όπου σπάνε τη πόρτα της ντουλάπας και πιάνουν τη μικρή Candice.



4. Regan MacNeil (The Exorcist 1973) 


Δε θα υπήρχε κανένας λόγος να έκανα τη λίστα χωρίς να συμπεριλάμβανα το αθυρόστομο τερατούργημα της Regan που την υποδυόταν η Linda Blair, η οποία μετά από αυτό πέρασε πολλά – από απειλές της ζωής της και της οικογένειας της μέχρι προβλήματα με κοκαΐνη.

Ο Εξορκιστής δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μια πρωτοποριακή για την εποχή της ταινία, και τα ειδικά εφέ σε συνδυασμό με την παράλογη γλώσσα που χρησιμοποίησε την κάνει το απόλυτο in-your-face horror icon movie.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη σκηνή με το κεφάλι και τη περιβόητη σκηνή με το σταυρό (βλ. Οι 9 πιο απεχθείς Σκηνές Σεξ)



3. Toshi Saeki (Ju-on/The Grudge 2003/2004) 

Είτε σας αρέσουν τα πρωτότυπα είτε τα remake, δύσκολα μπορείτε να αρνηθείτε ότι το The Grudge παρήγαγε ένα κλασικό και freaky μικρό αγόρι-φάντασμα, τον Toshio ή αλλιώς cat-boy.

Όπως και στο Νούμερο 1 της λίστας, μου άρεσε τόσο το πρωτότυπο όσο και το remake.
Δεν ξέρω για σας, αλλά με το παιδί στο Grudge πάντα τρομάζω.

Το χειρότερο με αυτό το παιδί είναι πως εμφανίζεται από παντού.
Θυμάστε όταν εμφανίστηκε κάτω από το τραπέζι σε ένα εστιατόριο;


2. Damien Thorn (The Omen 1976) 

Όταν οι άλλοι προσφέρουν απλώς διαβολικά παιδάκια, ο Damien είναι κατ'ευθείαν ο  αντι-Χριστός.

Η Προφητεία θα γνωρίσει φυσικά πολλές συνέχειες – συν το remake του 2006 – αλλά καμία δεν πλησίασε το evil kid Damien του original.

Πέρα από όλα τα άλλα, η ταινία παραμένει ακόμη και σήμερα ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς μπορείς να συνδέσεις το Βιβλικό Κακό με ένα χαριτωμένο παιδάκι.



1. Sadako / Samara (The Ring / Ringu 1998/2002) 

Φτάσαμε στο νούμερο ένα και όσοι με γνωρίζουν από τα κείμενα μου όλα αυτά τα χρόνια, δε θα εκπλαγούν καθόλου από την επιλογή μου.

Δεν θέλω να μειώσω τα σπουδαία evil kids που εμφανίστηκαν πριν, αλλά για μένα το πιο τρομακτικό παιδί είναι η Sadako (ή/και η Samara).

Το remake έφερε τον Γιαπωνέζικο τρόμο στο mainstream Hollywood και το original με έκανε να φοβάμαι τη τηλεόραση μου.

Highlight φυσικά η σκηνή της τηλεόρασης, επίσης μία εκ των 8 πιο Τρομακτικών σκηνών με  φαντάσματα του Horrorant.


Αυτά είναι τα 10 πιο Διαβολικά παιδιά σε ταινίες τρόμου.
Έχω ξεχάσει κάποια από τα αγαπημένα σας;
Ή διαφωνείτε με τη σειρά;
Όπως πάντα, η γνώμη σας επιβάλλεται.