Header Ads

The Terror Experiment review

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.

Φαντάζει ως το πιο εύκολο πράγμα στο κόσμο αυτή την εποχή.

Το να εκμεταλευτείς τις φοβίες των Αμερικανών για ένα ξέσπασμα επιδημίας σε συνδυασμό με το φόβο της τρομοκρατίας, δεν είναι δα κατόρθωμα - οι άνθρωποι ακόμα να συνέλθουν από τους Πύργους.

Το δύσκολο βέβαια παραμένει το να κάνεις μια καλή ταινία που να ασχολείται με αυτά.
Εδώ σας θέλω...

Το The Terror Experiment του τηλεοπτικού George Mendeluk προσθέτει μέσα σε αυτά και ένα μυστικό στρατιωτικό/κυβερνητικό σχέδιο και ...ο όλεθρος ολοκληρώνεται.

Σε μια πράξη αυτοθυσίας, ένας διαταραγμένος βετεράνος πυροδοτεί μια τούρτα-βόμβα μέσα σε ένα ομοσπονδιακό κτίριο γεμάτο κόσμο.

Στόχος του, όπως λέει στο μήνυμα του, είναι να αποκαλύψει στη κοινή γνώμη το μυστικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη ενός τοξικού αερίου που επηρεάζει άμεσα το ανθρώπινο νευρικό σύστημα, προκαλώντας σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά βίαιη και επιθετική συμπεριφορά.
 
Επιθετικά ζόμπι δηλαδή, αλλά χωρίς την ανάγκη να τρώνε.

Με την έκρηξη, ο ιός ελευθερώνεται, το κτίριο μπαίνει σε καραντίνα και μια μικρή ομάδα επιζώντων των ψηλών ορόφων (το αέριο είναι βαρύτερο του αέρα και εξαπλώνεται προς τα κάτω) συσπειρώνεται για να βγουν ζωντανοί...




Ξέχασα, όλα αυτά συμβαίνουν τη παραμονή των Χριστουγέννων, αν και δεν κατάλαβα τί εξυπηρετούσε το σενάριο το γεγονός αυτό, θα μπορούσε κάλλιστα να συμβαίνει κάποια άλλη μέρα του χρόνου.

Μακάρι αυτό να ήταν το μόνο στραβό όμως...

Τους θεατές θα παρηγορήσει κάπως η εμφάνιση γνωστών προσώπων, κάτι που δίνει στη ταινία μια αξιοπιστία, τουλάχιστον στο ερμηνευτικό κομμάτι, αλλά σε ανόητους ρόλους που δεν έχουν κανένα σκοπό και νόημα.

Για παράδειγμα, ο C.Thomas Howell είναι πασίγνωστος καρατερίστας (E.T., The Hitcher) και υποδύεται τον μαχητικό μπάτσο που θέλει να σώσει τη κατάσταση αλλά δεν τον αφήνουν οι ομοσπονδιακοί '...γιατί ξέρουν ενώ αυτός όχι'.

Η πλάκα είναι ότι ο μάχιμος μπάτσος προσπαθεί επίσης να πείσει τη γυναίκα του ότι '...έχω δουλειά, αγάπη μου, βάλε τη γαλοπούλα στο φούρνο για αργότερα.'
Δεν τα καταφέρνει, παρά τα 4-5 ενοχλητικά τηλεφωνήματα της.
Κάποια στιγμή νόμιζα θα της έλεγε 'Ταινία γυρίζω πανάθεμα σε, φάε μόνη σου!'

Επίσης, ο Judd Nelson στο ρόλο του αινιγματικού ομοσπονδιακού που γνωρίζει το σχέδιο και η δουλειά του είναι να μην αφήσει τους άλλους να κάνουν τη δική τους, ή ο Lochlyn Munro στο ρόλο του πυροσβέστη που θέλει να μπει να σώσει τη κατάσταση αλλά δεν τον αφήνουν ...και μένει απ'έξω μέχρι το τέλος.


Αλήθεια, ο ρόλος του είναι να παίρνει από πίσω τους δυο προηγούμενους και να παρακαλάει να τον αφήσουν να γίνει ήρωας.

Όπως καταλάβατε, τα 'ονόματα' βρίσκονται έξω από το κτίριο.
 
Άτυπος αρχηγός της ομάδας επιζώντων είναι ο Jason London - που έχει μέσα στο κτίριο την πρώην γυναίκα του και την κόρη του και παρόλα αυτά δεν είχε ιδέα για το πείραμα που γινόταν μέσα στο κτίριο όπου δούλευε! - η Alicia Leigh Willis - ως μία υπεύθυνη ασφαλείας που ήρθε να επιθεωρήσει το χώρο και είναι αυτή που φέρει βαρύ οπλισμό πάνω της - και άλλοι.

Το The Terror Experiment έχει ελάχιστο gore, για την ακρίβεια κανά 10λεπτο μόνο όταν γίνεται ο πανικός και οι υπάλληλοι γίνονται ζόμπι και τρέχουν στη σκάλα.

Αν σκεφτεί κανείς ότι ο αρχικός τίτλος ήταν Fight or Flight (...άσχετο;), είναι ασφαλές να σκεφτώ ότι ο τίτλος άλλαξε για να κεντράρει στους horror fans εμπορικά (αλλιώς δεν είχε κανένα target group) και για αυτό μπήκαν και επιπρόσθετες σκηνές (π.χ. μια ξόφαλτση με ένα μάτι πεταμένο στις σκάλες).

Θεματικά έχει ομοιότητες με το Resident Evil και τα ζόμπι του είναι αυτά του 28 Days Later.
Εκεί τελειώνουν τα κοινά όμως, καθώς ζόμπι σε ουρανοξύστη δεν συναντάμε συχνά.

Αφήστε που ...αυτά τα ζόμπι δεν πεθαίνουν!
Δεν κατάλαβα ποτέ πώς είναι δυνατόν να πυροβολείς από απόσταση ενός μέτρου με πολυβόλο καμιά 30ρια φορές έναν αφηνιασμένο από τον ιό, και αυτός να μην πεθαίνει!

Τέλος πάντων, πολύ ασχολήθηκα.
Στο γρήγορο.
Και γιατί ο Νίκος να βλέπει τα καλά κι εγώ τα λιμά;



 Release Date:
 April 17, 2012 (US DVD)

The Terror Experiment trailer από Horrorant