Header Ads

The ABC’s Of Death review

Γράφει ο Νίκος Σιδεράς.

Το ABC’s of Death είναι ένα αρκετά φιλόδοξο project, το οποίο περιλαμβάνει 26 μικρού μήκους horror από διεθνώς καταξιωμένους σκηνοθέτες του είδους.

Καθένας τους, με ένα budget $5.000 στο χέρι και πλήρη ελευθερία έκφρασης, έπρεπε να παραδώσει σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα μια 5λεπτη ταινία τρόμου στην οποία θα ξεδιπλώνεται με γλαφυρότητα μια ιστορία θανάτου.

Ανάμεσα τους συναντάμε αρκετά πρωτοεμφανιζόμενα πρόσωπα αλλά και πολλά γνώριμα ονόματα όπως αυτά των: Xavier Gens (The Divide), Helene Cattet (Amer), Ti West (The Inkeepers), Ben Wheatley (Kill List), Adam Wingard (V/H/S), Kaare Andrews (Altitude) και Angela Bettis (πρωταγωνίστρια του May).

Όπως έχετε διαβάσει και παλιότερα στο Horrorant, το φιλμ είναι εμπνευσμένο από τα εκπαιδευτικά βιβλία για παιδιά, καθώς αποτελείται από 26 επιμέρους κεφάλαια, το καθένα από τα οποία επιμελήθηκε από διαφορετικό σκηνοθέτη και αντιστοιχεί σε ένα από τα 26 γράμματα της αλφαβήτου, με μια διαφορετική λέξη για το καθένα.

Με συνολική διάρκεια που αγγίζει τις δύο ώρες, το ABC’s of Death αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια γεμάτη ενέργεια και πρωτότυπες ιδέες, η οποία ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις σπονδυλωτών ταινιών καταλήγει σε ένα άνισο και χλιαρό αποτέλεσμα...


 

Λογικό θα μου πείτε, όταν περνούν μπροστά από τα μάτια σου 26 διαφορετικές δημιουργίες από κάθε μεριά του πλανήτη, σκηνοθετημένες από εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους τόσο στο στυλ κινηματογράφησης, όσο και στην κουλτούρα.

Όπως καταλαβαίνετε, τις δύο αυτές ώρες - οι οποίες λόγω των εναλλαγών δεν κουράζουν όσο θα περίμενε κανείς - θα γίνετε μάρτυρες εξαιρετικά βίαιων και αποκρουστικών καταστάσεων που άλλες φορές θα σας κάνουν να γελάσετε χαιρέκακα, άλλες να γυρίσετε το βλέμμα σας από την άλλη μεριά αηδιασμένοι, ενώ άλλες να τρομάξετε βαθειά και να προβληματιστείτε.


Δε θα λείψουν βέβαια και οι φορές που θα σηκωθείτε από τη θέση σας φωνάζοντας ένα τεράστιο ‘WTF’, ιδίως κατά τη θέαση των horror shorts made in Japan.

Επειδή όμως το όλο project όπως είπαμε είναι μεγαλεπήβολο και ολίγον τι αχανές για να κριθεί μαζικά, αποφάσισα να χωρίσω τις 26 ταινίες σε κατηγορίες για να πάρετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το ασυνήθιστο αυτό αλφαβητάρι…

Ξεκινάμε λοιπόν με... ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

D is for Dogfight: Χωρίς λόγια αλλά με αμείωτη ένταση και σκληρότητα, προκαλεί έντονα συναισθήματα στο θεατή, καταφέρνοντας σε λιγότερο από πέντε λεπτά να τον συγκλονίσει και να τον ταρακουνήσει. 


Κρατήστε το όνομα του σκηνοθέτη Marcel Sarmiento, μιας και είμαι σίγουρος πως θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον.

L is for Libido : Κοντά στη λογική του A Serbian Film, ποντάρει στο εύκολο σοκ, την ενοχλητική γραφική βία και νομίζω ότι τα καταφέρνει παραπάνω από περίφημα.

Ν is for Nuptials : Ή αλλιώς η απρόσμενα χιουμοριστική bloody εκδοχή του cult άσματος του ΛΕ-ΠΑ : «Το πε, το πε ο παπαγάλος ότι σ’ αγαπάει άλλος-στην περίπτωση μας άλλη»!

R is for Removed : Αιματηρό, ακραίο αλλά και ταυτόχρονα μελαγχολικό θα ενθουσιάσει πολλούς σκληροπυρηνικούς του είδους.

S is for Speed : Αλλόκοτο road movie που άνετα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε εκστρατεία κατά των ναρκωτικών.

T is for ToiletΌσοι δεν το έχετε δει ήδη στο Horrorant, σπεύσατε. 

Ένα μικρό τρομο-αριστούργημα από πλαστελίνη.

X is for XXL : Από τον μετρ Xavier Gens μια αντιρατσιστική ιστορία πάχους και υπερκαταναλωτισμού, που περνάει μηνύματα στο θεατή, αφού πρώτα όμως τον σοκάρει δείχνοντάς του πως γίνεται το πραγματικά γρήγορο αδυνάτισμα.

Υ is for Young Buck : Παιδεραστία, εκδίκηση, ιδρώτας, μπάσκετ, κακοί λύκοι, αποκεφαλισμοί ...όλα σχετίζονται και διασταυρώνονται στο μικρό αυτό βουβό αριστούργημα του Jason Eisener.
  


Και τώρα ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ…

F is for Fart : Ο τίτλος νομίζω τα λέει όλα. 

Τόσο κάφρικο και περίεργο που νομίζω ότι βαθειά μέσα μου το λάτρεψα.

E is for Exterminate : Αυτή η αραχνό-ιστορία θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη αλλά τελικά πέρασε και δεν …τσίμπησε!

O is for Orgasm :Tα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου, από το σκηνοθετικό δίδυμο του Amer ,το οποίο για άλλη μια φορά παραδίδει μια εικαστικά άψογη μα εσωτερικά κούφια επίδειξη στυλ.

Ζ is for Zetsumetsu : H Ιαπωνία μας αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πόσο αρρωστημένα μυαλά διαθέτει.

G is for Gravity : …and Υ is for Ypnos! 

Βαρετό, αφαιρετικό φιλμάκι που δεν το λες καν Horror.

Άφησα για το τέλος…. ΤΑ ΜΕΤΡΙΑ.

Όλα τα υπόλοιπα horror shorts κινούνται θα έλεγα ανάμεσα στη μετριότητα και την αδιαφορία.


Χωρίς να είναι ιδιαιτέρως κακά, δεν καταφέρνουν να περάσουν τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει το πραγματικά ενδιαφέρον φιλμάκι από το απλά ανεκτό.

Θα πρότεινα πάντως να ρίξετε μια ματιά στα: H is for Hydro-Electric Diffusion, K is for Klutz, Q is for Quack, V is for Vagitus, A is for Apocalypse και Β is for Bigfoot

Θα βρείτε αρκετές δυνατές στιγμές και μπόλικο gore, δεν ξέρω όμως κατά πόσο θα σας καλύψουν ως μεμονωμένες ταινίες μικρού μήκους.

Συνοψίζοντας, θα έλεγα πως το ABC’s of Death αν και άνισο, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ως σύνολο, ιδιαίτερα για τους horror fans αλλά και όσους ενδιαφέρονται για συλλογικές προσπάθειες τέτοιου είδους.


Δεν είναι από τις ταινίες που θα σας κλέψουν την καρδιά, είμαι όμως σίγουρος πως θα βρείτε στοιχεία που θα καλύψουν αρκετά από τα γούστα σας, ακόμα και τα πιο ανομολόγητα!



 
The ABC's of Death trailer από Horrorant