Header Ads

DVD Stories: Οκτώβριος 2014


Η DVD Stories Οκτώβριου 2014 είναι αφιερωμένη στα Ευρωπαϊκά R2 δισκάκια που πρόσφατα προμηθεύτηκα. 
Καλό χειμώνα να έχουμε!


A ritmo de Jess (2013)

Το Rhythm of Jess (αυτός είναι ο αγγλικός τίτλος) δεν είναι ακριβώς ντοκιμαντέρ, πρόκειται για ένα (όπως ομολογούν και οι τίτλοι) ημερολόγιο σε μορφή βίντεο που καταγράφει τα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας του Jess Franco.

Είναι κρίμα που αυτό έγινε για το Al Pereira vs The Alligator Ladies (2012), το οποίο παρότι διαθέτει κοπέλες που θα σας κόψουν την ανάσα, δεν είναι τόσο σπουδαίο όσο το Paula-Paula (2010), το οποίο είναι ένα αριστούργημα ερωτισμού.

Το πρόβλημα με το εγχείρημα του σκηνοθέτη Naxo Fiol είναι πως είναι αυτό που είναι, δηλαδή ένα μεγάλου μήκους vlog, χωρίς μοντάζ, χωρίς φωτογραφία, με ερασιτεχνικά πλάνα, και με ελάχιστη δραματουργική σειρά. 


Και σε τι διαφέρει από τα άπειρα making of που προσφέρουν οι ταινίες της τελευταίας δεκαετίας του Franco
Σε τίποτα.

Έχει τεράστια αξία να βλέπουμε τον master επί τω έργω, αλλά ο Jess Franco πριν τον θάνατο του έκανε τόσες πολλές εμφανίσεις σε bonus material διαφόρων DVD των ταινιών του (νομίζω κατέχει το σχετικό ρεκόρ), που αυτό το δισκάκι φαντάζει περιττό παρά μόνο στους φανατικούς της φιλμογραφίας του. 

Εγώ είμαι ένας από αυτούς και έτσι βρέθηκε στη συλλογή μου.

Το R2 [PAL] DVD που αγόρασα παρουσιάζει την ταινία σε Aspect Ratio 1.85:1 - 16:9 (Anamorphic). 


Στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε Trailer, συνέντευξη με τον Naxo Fiol, και τρία ακόμη βίντεο, αλλά δεν είδα τίποτα από όλα αυτά καθώς ήταν στα Ισπανικά χωρίς υπότιτλους. 
Η ταινία ήταν επίσης στα Ισπανικά, αλλά διαθέτει επιλογή Αγγλικών υποτίτλων.


Cries of Pleasure (1983)

Η Amazon.co.uk πουλά αυτό το R2 λέγοντας πως είναι στα Αγγλικά, με Ισπανικούς υπότιτλους. 
Αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς η ταινία παρουσιάζεται στα Ισπανικά χωρίς υπότιτλους.

Παρά την παραπλάνηση αυτή και χωρίς να καταλαβαίνω Ισπανικά, είδα το Gemidos de placer (αυτός είναι ο αυθεντικός τίτλος) επειδή μάλλον καμία εταιρία διανομής δεν θα το κυκλοφορήσει σε κάποια γλώσσα που μιλώ.

Πρόκειται για ένα φιλμ του αγαπημένου μου Jess Franco, βασισμένο σε μια ιστορία του Μαρκήσιου Ντε Σαντ


Παρότι έχω διαβάσει άπαντα του Ντε Σαντ, και παρότι ο Franco ήταν πάντα πιστός στα έργα που έκανε adaptation, δεν κατάλαβα με ποιο πόνημα έχουμε να κάνουμε εδώ. 
Προφανώς επειδή δεν κατάλαβα τίποτα από ότι λέγανε οι ηθοποιοί. 

Αν και λίγη σημασία έχει αυτό καθώς όλη η ταινία είναι μια σειρά από ερωτικές σκηνές γυρισμένες με hypnotic τρόπο.

Σε αυτό το visual μανιφέστο του Jess Franco εμφανίζονται η μούσα του Lina Romay και ο πάντα εξαιρετικός Antonio Mayans.

Το δισκάκι δεν διαθέτει πρόσθετες παροχές, και θα πρέπει να το προσπεράσετε, εκτός και αν είστε μανιακός με τον σκηνοθέτη του, όπως εγώ, και πρέπει να μαζέψετε όλες τις ταινίες του.



The Strange Vice of Mrs. Wardh (1971)

Η εντυπωσιακή γυναίκα του τίτλου [η Edwige Fenech] βρίσκεται ανάμεσα σε άνδρες και πέφτει θύμα εκβιασμού, ενώ γύρω της συμβαίνουν απανωτοί φρικτοί φόνοι. 

Ως κοινό καλούμαστε να μαντέψουμε την ταυτότητα του δολοφόνου (τα χαρακτηριστικά του δεν φαίνονται ποτέ, και συνήθως χρησιμοποιεί για όπλο μια φαλτσέτα), όπως συμβαίνει στα Ιταλικά giallo, τα οποία είναι ότι πιο κοντά στο σινεμά του Hitchcock συνέβη ποτέ στην Ευρώπη.

Ο Sergio Martino [Torso (1973)] σκηνοθετεί ένα εξαιρετικό giallo, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι George Hilton [La coda dello scorpione (1971)] και Ivan Rassimov [Mangiati vivi! (1980)]. 


Αν είστε φαν του είδους θα λατρέψετε αυτό το κλασσικό διαμαντάκι.

Το Region 0 [PAL] DVD που αγόρασα παρουσιάζει την ταινία σε 16:9 Anamorphic Widescreen, και στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε μια εικοσάλεπτη συνέντευξη με τον (λαλίστατο) δημιουργό, ένα μαγευτικό audio-visual βιογραφικό της πρωταγωνίστριας, μπόλικα trailer, και άλλα καλούδια. 


Σας προτείνω να το προμηθευτείτε με κλειστά τα μάτια.


Enigma Rosso (1978)

Αυτό το giallo του σκηνοθέτη Alberto Negrin (ο οποίος έκανε καριέρα κυρίως στη τηλεόραση) φημίζεται για την ακραία και σε περιπτώσεις ταμπού θεματολογία του (είμαι σίγουρος πως υπήρξαν περικοπές σε πολλές κόπιες), αλλά όχι και τόσο για τον κινηματογραφικό τρόπο εκτέλεσης του.

Είναι γνωστότερο με τον τίτλο Trauma, αλλά δεν θα πρέπει να το μπερδεύετε με το Trauma (1993) του Dario Argento.

Στα συν του είναι οι ερμηνείες των Fabio Testi [Cosa avete fatto a Solange? (1972)] και Jack Taylor [The Ninth Gate (1999)], καθώς και το χαρακτηριστικό soundtrack του Riz Ortolani [Cannibal Holocaust (1980)].

Το PAL δισκάκι που αγόρασα παρουσιάζει την ταινία σε Widecreen 16:9 (2.35:1) aspect ratio, και στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε μόνο ένα trailer. 


Εγώ προσπαθώ να μαζέψω όσα περισσότερα giallo γίνεται, αλλά αν εσείς δεν έχετε τέτοιο βίτσιο μπορείτε να προσπεράσετε.


The Washing Machine (1993) 

Από τότε που διάβασα το βιβλίο Cannibal Holocaust and the savage cinema of Ruggero Deodato του Harvey Fenton ήθελα να δω το The Washing Machine.

Αυτή η ώρα επιτέλους ήρθε με αυτή τη βρετανική limited edition κυκλοφορία (σε μεταλλικό κουτί παρακαλώ).

Το Vortice mortale (αυτός είναι ο αυθεντικός τίτλος) είναι ένα θρίλερ που περιστρέφεται γύρω από μια σειρά φονικών. 

Μέλη των θυμάτων βρίσκονται μέσα σε ένα πλυντήριο. 

Το πλυντήριο δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο, είναι ένα κοινό λευκό, και αυτό λειτουργεί προς όφελος της ταινίας, καθώς αν έβαζε το χεράκι του κάποιος prop-master του Hollywood και του έδινε «προσωπικότητα» τότε θα γελούσαμε.

Αυτό που δεν λειτουργεί προς όφελος της ταινίας είναι το ότι το όλο εγχείρημα σε σημεία μοιάζει με τηλεοπτικό επεισόδιο. 


Άλλωστε γυρίστηκε τότε που η παραδοσιακή σχολή Ιταλικού τρόμου παρήκμαζε (ή πέθαινε κατά πολλούς) και οι master του είδους αναγκάστηκαν είτε να βρούνε διέξοδο στις τηλεοπτικές παραγωγές ή να εξαφανιστούν.

Τελικά ο σκηνοθέτης Ruggero Deodato [Cannibal Holocaust (1980)] σε αυτή την περίπτωση δεν καταφέρνει να κάνει μια καλή ταινία, και το μόνο που τη σώζει είναι το soundtrack του Claudio Simonetti [συχνός συνεργάτης του Dario Argento], το άφθονο splatter, και το γενναιόδωρο γυμνό των ελκυστικών πρωταγωνιστριών.


Χρήστος Μουρούκης.