Header Ads

Οι έλληνες του HFF:Fright Nights 2: Αναστασία Φλωκατούλα με τη ταινία Jus Primae Noctis


To Horrorant Film Festival: Fright Nights έρχεται με πάνω απο 30 ταινίες τρόμου μικρού μήκους Ελλήνων και ξένων δημιουργούν.

Εμείς για να τους γνωρίσουμε καλύτερα, ετοιμάσαμε πέντε ερωτήσεις, σχετικά με το σινεμά τρόμου ως είδος, την διαδικασία της παραγωγής ταινιών και την ταινία τους ειδικότερα.

Στις ερωτήσεις μας απαντά σήμερα, η Αναστασία Φλωκατούλα, δημιουργός του Jus Primae Noctis.

Filmboy: Τι είναι αυτό που κάνει τις ταινίες τρόμου διαφορετικές από τα άλλα είδη ταινιών;
            
Α. Φλωκατούλα: Καταρχάς οι ταινίες τρόμου είναι κατεξοχήν επαναστατικές ταινίες που έχουν ως στόχο να σπάνε τις κανονικότητες για να εκφράσουν μια θέση (συνήθως πολιτική). Για παράδειγμα μια ταινία που περιέχει πολλές βίαιες σκηνές, στην ουσία όχι μόνο κατακρίνει την βία αλλά την επαναπροσδιορίζει. Τι είναι βία τελικά; Μήπως η βία που δεχόμαστε καθημερινά δεν έχει καμία σχέση με την βία που νομίζουμε ότι δεχόμαστε; κλπ

Δεύτερον το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι οι ταινίες τρόμου ασχολούνται με ακραίες ανθρώπινες καταστάσεις, καθώς και με το πιο πρωτόγονο συναίσθημα, τον φόβο. Είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις που μπορεί να σε οδηγήσει ο φόβος αλλά ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι να τον κατασκευάζεις κινηματογραφικά.



F: Ποιος/α δημιουργός είναι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης σου;

A.Φ.: Είναι πολλοί. Πολύ συνοπτικά νομίζω ότι θα διάλεγα τους Andrzej Zulawski, Peter Strickland, David Lynch και το δίδυμο Hélène Cattet και Bruno Forzani.

F: Πες μας δυο λόγια για την απόφαση σου να γίνεις σκηνοθέτης/δημιουργός και ειδικότερα γιατί ασχολήθηκες με το horror.

Α.Φ.: Δεν ξέρω γιατί μάλλον δεν με ενδιαφέρει να κάνω κάτι άλλο. Συγκεκριμένα η σχέση μου με τις ταινίες τρόμου είναι πολύ καλή και πιστεύω ότι μέσα από το horror μπορώ να εκφραστώ αρκετά εύκολα αλλά δεν ξέρω αν θα είμαι αποκλειστικά σκηνοθέτρια ταινιών τρόμου.

F: Ο Drew Goddard (Cabin in the Woods) υποστήριξε ότι: «Στις ταινίες τρόμου το μεγάλο budget είναι στα αλήθεια εχθρός. Στις καλές ταινίες τρόμου πρέπει να νιώθεις την καλή χειροποίητη ποιότητα. Είναι ένα είδος που επωφελείται από το να μην έχεις τα πάντα στην διάθεση σου».
Τι έχεις να πεις για αυτό ως ανεξάρτητος filmmaker;


Α.Φ.: Γενικά λίγο budget δεν κάνει κακό! Σίγουρα το πολύ χρήμα είναι εχθρός γιατί δεν χρησιμοποιείς την δημιουργικότητά σου. Αυτό ισχύει πιστεύω σε όλα τα είδη ταινιών. Παρόλα αυτά πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία. Φυσικά με το τίποτα μπορείς να κάνεις ταινία αλλά δεν παύει να είναι μια δουλειά.

F: Γιατί να έρθει ο θεατής να δει το Jus Primae Noctis;

Α.Φ.: Γιατί όχι;



To FHH:Fright Nights 2 κάνει πρεμιέρα στις 12 Μαρτίου στον Κινηματογράφο Αθήναιον. Τα εισιτήρια διαρκείας είναι ήδη διαθέσιμα!

Αναδημοσίευση από FilmBoy.