Header Ads

Blu-ray review: Evil Eye aka The Girl Who Knew too Much (1963)


Η Nora Davis [η Letícia Román του Fanny Hill (1964)] είναι μια φανατική αναγνώστρια gialli [βιβλία τσέπης (ιδανικά για ταξίδια) μυστηρίου που στην Ιταλία κυκλοφορούσαν με κίτρινα εξώφυλλα] που φτάνει για τουρισμό στη Ρώμη.

Εκεί στην αιώνια πόλη, η Nora θα γίνει μάρτυρας ενός φονικού, και μη έχοντας αποδείξεις η αστυνομία δεν την παίρνει στα σοβαρά, έτσι θα προσπαθήσει να εξιχνιάσει το έγκλημα με τη βοήθεια του Dr. Marcello Bassi [ο John Saxon του A Nightmare on Elm Street (1984)].

Τούτο εδώ μπορεί να μην είναι το πρώτο giallo, αλλά σίγουρα είναι αυτό που φέρει την μεγαλύτερη εύθηνη για την εκκίνηση του υπέροχου είδους στον κινηματογράφο. 


Μπορεί επίσης να είναι ασπρόμαυρο ενώ το είδος αργότερα έγινε γνωστό για τα στυλιζαρισμένα χρώματα του, αλλά λίγη σημασία έχει αυτό.

Ο Mario Bava [La maschera del demonio (1960)] ως σκηνοθέτης παραδίδει ένα απόλυτα calculated αριστούργημα, ενώ ως διευθυντής φωτογραφίας παραδίδει μαθήματα ακρίβειας. 


Είναι βέβαια και η ερμηνεία της Letícia Román άριστη με τα τεράστια εκφραστικά της μάτια. 
Α, και εμφανίζεται και με μπικίνι.

Το Region A Blu-ray που αγόρασα παρουσιάζει την ταινία σε δύο βερσιόν που διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους [η μια φέρει τον τίτλο Evil Eye (και είναι η αμερικάνικη εκδοχή της AIP στα αγγλικά και σε 1.78:1 1920 x 1080p, διάρκειας 92 λεπτών και με soundtrack του Les Baxter) και η άλλη τον τίτλο The Girl Who Knew too Much (που είναι η ευρωπαϊκή εκδοχή στα ιταλικά με αγγλικούς υπότιτλους και σε 1.66:1, διάρκειας 85 λεπτών και με soundtrack του Roberto Nicolosi)].


Στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε Audio commentary του Tim Lucas, και Original Theatrical Trailers.

Χρήστος Μουρούκης.