Header Ads

DVD Review: Hate Crime (2012)


Αυτή η ταινία μου είχε ξεφύγει όταν πρώτο-κυκλοφόρησε πριν από περίπου τρία χρόνια, αλλά πρόσφατα έμαθα πως απαγορεύτηκε στη Βρετανία, που αυτό το γεγονός και από μόνο του είναι ένα παράσημο, και έτσι έσπευσα να την προμηθευτώ.

Μια συμμορία από ναρκομανείς νεοναζί με καλυμμένα τα πρόσωπα (Jody Barton, Tim Moran και Ian Roberts) κάνει έφοδο στο σπίτι μιας οικογένειας εβραίων (Sloane Morgan Siegel, Maggie Wagner, Debbie Diesel, Greg Depetro και Nicholas Adam Clark).

Η οικογένεια γιόρταζε τα γενέθλια του μικρού γιού, ο οποίος είναι και ο πρώτος που δολοφονεί η συμμορία. 
Από εκεί καταλαβαίνει κανείς το τι θα ακολουθήσει και η ταινία ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει με τη βαρβαρότητα της.

Ο θεατής βλέπει βασανισμούς (μέχρι και σκηνή marking με σβάστικα από καυτό σίδερο υπάρχει), βιασμούς, δολοφονίες, και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, όλα τους με σαφές ρατσιστικό κίνητρο. 

Η συμμορία δεν ληστεύει, ούτε καν λεηλατεί, είναι εκεί απλά για να σπείρει το δηλητήριο του μίσους.

Έχω δει αμέτρητες home invasion ταινίες, καθώς και αμέτρητες rape and revenge ταινίες, όμως τίποτα δεν με είχε ετοιμάσει ψυχολογικά για την βία που εκπέμπει αυτή η ταινία από την οθόνη. 

Είχα διαβάσει πολλές προειδοποιητικές κριτικές, αλλά δεν είχα πιστέψει πως το στομάχι μου θα δενόταν κόμπος κατά αυτόν τον τρόπο.

Ξεχάστε τα The Texas Chain Saw Massacre (1974), The Last House on the Left (1972), Murder-Set-Pieces (2004), Hostel (2005), κτλ. 
Αυτή ίσως να είναι η πιο ακραία ταινία που έχω δει ποτέ. 

Είμαστε τυχεροί που διαρκεί μόλις 73 λεπτά καθώς δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν θεατή να άντεχε περισσότερη ώρα τέτοια βαναυσότητα.

Στα περί της κινηματογράφησης τώρα, εδώ ο σκηνοθέτης James Cullen Bressack (ο οποίος είναι ένας master του είδους) χρησιμοποιεί το found-footage format (υποτίθεται πως είναι όλο το φιλμ γυρισμένο με την βιντεοκάμερα της οικογένειας) και σαν να μην ήταν αυτό αρκετό για να μας αγχώσει, το όλο εγχείρημα παρουσιάζεται σε real-time• δηλαδή παρότι προφανώς για πρακτικούς λόγους έγιναν cut κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, η ταινία θέλει να φαίνεται σαν ένα μονοπλάνο, και επειδή το καταφέρνει αυτό, είναι απερίγραπτα πιο τρομακτική.

Το Region 1 [NTSC] που προμηθεύτηκα παρουσιάζει την ταινία σε 1.85:1, και στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε audio commentary των συντελεστών, ένα Behind the Scenes βίντεο, και μερικά Trailer.

Χρήστος Μουρούκης.