Header Ads

Blu-ray review: Marquis de Sade: Justine (1969)


Μόλις τελείωσα το εξαιρετικό βιβλίο Murderous Passions: The Delirious Cinema of Jesus Franco Volume One των Stephen Thrower και Julian Grainger, μου άνοιξε η όρεξη και αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό το 3-disc-set.

Οι ταινίες του παραγωγού Harry Alan Towers [The Mangler (1995)] ήταν πάντα hit-or-miss, αλλά ο σκηνοθέτης Jess Franco επανειλημμένα μετέφερε στη μεγάλη οθόνη με επιτυχία τα έργα του Marquis de Sade, οπότε τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Ο Klaus Kinski [Nosferatu: Phantom der Nacht (1979)] υποδύεται τον Marquis de Sade, και η νεαρή και φαινομενικά αθώα Romina Power [Love Parade (1966)] την ηρωίδα του, που φιγουράρει στον τίτλο, οπότε τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Δεν πήγαν πολλά πράγματα στραβά αλλά το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μια ταινία εποχής (πάντα έβρισκα τις σύγχρονες ταινίες του Franco πιο «εύκολες») η οποία μάλιστα διαρκεί πάνω από δύο ώρες (αν και είναι άδικο να παραπονιόμαστε που επιτέλους βλέπουμε μια τόσο μεγάλη βερσιόν) είναι κάπως κουραστικό.

Είναι πάντως απολαυστικό να βλέπεις τον Jack Palance [Batman (1989)] να μοιράζεται σκηνές με τον Howard Vernon [The Awful Dr. Orlof (1962)].

Το Blu-ray παρουσιάζει την ταινία σε 1080p HD resolution (Widescreen 1.66:1) και στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε τα βίντεο The Perils and Pleasures of Justine (με συνεντεύξεις των Jess Franco και Harry Alan Towers) και Stephen Thrower on Justine (στο οποίο ο συγγραφέας μας εξηγεί πολλά σημαντικά, όπως το ότι αυτή είναι η ακριβότερη παραγωγή του δημιουργού), Trailer, και Poster & Still Gallery. 

Διατίθεται επίσης και DVD για όσους δεν έχουν εκσυγχρονιστεί. 
Διατίθεται και CD με το soundtrack της ταινίας που συνέθεσε ο Bruno Nicolai
Και τέλος, ένα μικρό βιβλιαράκι.

Χρήστος Μουρούκης.