Header Ads

ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ 2017: Το ελληνικό σινεμά όπως δεν το ξέρατε!


Από τις χρυσές μέχρι και τις πιο μαύρες εποχές του ελληνικού κινηματογράφου, το σινεμά τρόμου ήταν ένα είδος που παρότι δε κατάφερε να ανθίσει και να κερδίσει τη θέση που του άξιζε στις αίθουσες, υπήρξε πάντα ζωντανό, ενεργό και άκρως δημιουργικό.

Η παγκόσμια άνοδος του είδος κυρίως από τη δεκαετία του ’70 και έπειτα, έκανε αρκετούς καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε τέτοιου είδους φιλμς, ενώ ταυτόχρονα πρωτοεμφανιζόμενοι κινηματογραφιστές έβρισκαν στο genre την ευκαιρία αλλά και την ελευθερία να σοκάρουν το ακόμα άμαθο κοινό της χώρας, και όχι μόνο.

Το 4ο Horrorant Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «ΝΎΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ» με μεγάλη του τιμή φέτος, αφιερώνει μία από τις θεματικές του ενότητες στον Ελληνικό Τρόμο, επιλέγοντας πέντε ταινίες μέσα από μια περίοδο τριών δεκαετιών, για να …θυμούνται και μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.



Με χρονολογική σειρά, στο αφιέρωμα θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ (Island of Death - 1976) του Νίκου Μαστοράκη, μια αγγλόφωνη χαμηλού κόστους ταινία γυρισμένη στη Μύκονο που θέλησε να ακολουθήσει τα χνάρια των αμερικανικών θρίλερ τρόμου των αρχών της δεκαετίας του ’70 σοκάροντας το θεατή, εκμεταλλευόμενη παράλληλα τα όμορφα φυσικά τοπία.



Μένουμε στην ίδια χρονιά, με τον θρύλο της παλιάς γενιάς του ελληνικού κινηματογράφου Κώστα Καραγιάννη, ανάμεσα στις γνωστές του κωμωδίες, να περνάει και στα χωράφια του τρόμου και μάλιστα φαντασίας με την επίσης αγγλόφωνη ΜΑΣΚΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ (The Devil's Men - 1976) να αναμιγνύει το μύθο το Μινώταυρου με το Βαλκάνιο σατανισμό, βάζοντας αντιμέτωπους τους Donald Pleasence και Peter Cushing!



Κάνουμε ένα άλμα στο χρόνο και φτάνουμε στην αυγή της δεκαετίας του ’90 όταν ο πρωτοεμφανιζόμενος Πάνος Κοκκινόπουλος, πριν αφοσιωθεί στο αστυνομικό φιλμ και αργότερα στη τηλεόραση, καταπιάνεται με το θρίλερ φαντασίας ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ (1990) με το Στράτο Τζωρτζογλου και Κατερίνα Λέχου να μπλέκονται με τις παγανιστικές παραδόσεις ενός αιγαιοπελαγίτικου νησιού, χαρίζοντας στο σκηνοθέτη δύο βραβεία από το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.



Περνάμε στη νέα χιλιετία, με τον Γιώργο Νούσια να φέρνει τα ζόμπι στους δρόμους της Αθήνας, παρουσιάζοντας ΤΟ ΚΑΚΟ (2005) ένα θρίλερ τρόμου και επιβίωσης που με τις μπόλικες δόσεις χιούμορ και το εμφανές μεράκι που το διέπει, έγινε ένα μοντέρνο cult classic και οδήγησε λίγα χρόνια αργότερα και στο sequel, «Το Κακό: Στην εποχή των ηρώων».



Το πρόγραμμα του αφιερώματος ολοκληρώνεται με το αγγλόφωνο RAZOR (2007) του Φίλιππου Χαλάτση, μια διασκεδαστική “σπλατεριά” που αναπαράγει όλα τα κλισέ κλασικών ταινιών φρίκης, βάζοντας μια συντροφιά φίλων που έχει αποφασίσει να περάσει ένα Σαββατοκύριακο σ’ ένα απομονωμένο εξοχικό να πέφτουν θύματα ενός διεστραμμένου μακελάρη.


4ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Horrorant «ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ»

Αθήνα | 4 - 10 Μαΐου | ΙΝΤΕΑΛ, ΟΣΚΑΡ
Θεσσαλονίκη | 11 - 17 Μαΐου | ΒΑΚΟΥΡΑ 1 & 2
Αλεξανδρούπολη |  ΗΛΥΣΙΑ
Λάρισα | VICTORIA CINEMAS
Ρόδος | PALLAS CINEMAS CENTER
Ηράκλειο |  ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ

Τιμές εισιτηρίων: Απλό 6€,  Ημερήσιο 10€,  Full Pass 40€


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:

ΙΝΤΕΑΛ: Πανεπιστημίου 46 (στάση μετρό Πανεπιστήμιο) Τηλ.: 2103826720

ΌΣΚΑΡ Digital: Αχαρνών 330 (ΗΣΑΠ Κάτω Πατήσια) Τηλ.: 2102281563