Header Ads

A Dark Song (2016) review


Το A Dark Song του Liam Gavin είναι μια από τις ταινίες που αποσκοπεί να προκαλέσει αίσθηση και να συζητηθεί, όμως το μόνο που καταφέρνει είναι να αφυπνίσει για λίγο το μέχρι τότε ληθαργικό από άποψη τρόμου 2017. 
Γιατί ως το Μάη, και ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχουμε εισέλθει για τα καλά σε μια δυναμική τρομο-σεζόν, οι μέχρι τότε παραγωγές ήταν λιγοστές και … αδιάφορες.

Η ταινία του Gavin καταφέρνει να καλύψει το κενό συνδυάζοντας τον ατμοσφαιρικό αποκρυφισμό με το δράμα χαρακτήρων, χτίζοντας διαρκώς μια ένταση που αργεί πολύ να ξεσπάσει.

Δύο είναι οι πρωταγωνιστές εδώ και γύρω από αυτούς είναι που περιστρέφονται όλα τα δρώμενα: Η Sophia (Catherine Walker, Leap Year) που ο γιος της δολοφονήθηκε σε μια τελετή μαύρης μαγείας από εφήβους και ο μυστικιστής Joseph Solomon (Steve Oram, Welcome to the Punch) που έχει προσληφθεί από αυτή προκειμένου να έρθει σε επαφή με το νεκρό παιδί της.

Ο Gavin κινηματογραφεί με έναν τρόπο που προκαλεί ερωτήματα για το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας.
Είναι ο Joseph Solomon ένας απατεώνας που θέλει να εκμεταλλευτεί οικονομικά την πρωταγωνίστρια;
Μήπως παρατηρούμε τις φρούδες φαντασιοπληξίες δύο ψυχοπαθών;


Το σίγουρο είναι ότι από ένα σημείο και μετά… βαριέσαι.
Και βαριέσαι σε σημείο που να νομίσεις ότι η ταινία δεν πρόκειται να καταλήξει πουθενά –δεδομένου ότι πρόκειται για μια παραγωγή χαμηλού προϋπολογισμού. 
Ευτυχώς για μας, κάτι φαίνεται να γίνεται στο τελευταίο δεκάλεπτο που αποσκοπεί στο να μας εμφυσήσει το συναίσθημα του δέους και που περνάει κάποια έξυπνα μηνύματα, αλλά δεν νομίζω ότι αξίζει η τόση πολύ αναμονή.

Η φωτογραφία θα μπορούσε τουλάχιστον να καταστήσει την όλη εμπειρία πιο υποφερτή δεδομένου ότι το νεοκλασικό οίκημα όπου λαμβάνει χώρα η πολυήμερη «τελετή» είναι ιδιαίτερα επιβλητικό, αλλά κρίμα που βλέπουμε την εξωτερική του όψη ελάχιστα.

Βέβαια οι ερμηνείες από τους δύο ηθοποιούς είναι υπέροχες και αυτό είναι το μοναδικό ίσως στοιχείο που προσδίδει στο όλο εγχείρημα κάποιες πιο art-house προδιαγραφές.
Με δεδομένη την «ανομβρία» που επικρατεί τελευταία στον τρόμο, μπορώ να το συστήσω απλώς σαν ένα υποκατάστατο για να περάσει η ώρα. 
Καλού-κακού όμως να βρίσκεστε κοντά στο fast-forward για όσο το παρακολουθείτε.

Βασίλης Γιαννάκης. 


Release Dates:
22  September 2016 (Fantastic Fest)
14 October 2016 (Sitges)
7 April 2017 (UK)
28 April 2017 (USA)