Header Ads

Ο Χιονάνθρωπος - The Snowman (2017) review


Ο Jo Nesbo είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, και ιδιαίτερα αγαπητός στη χώρα μας. 
Ήταν θέμα χρόνου λοιπόν ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του, ο Χιονάνθρωπος, να μεταφερθεί στον κινηματογράφου, και εμείς να παρακολουθήσουμε τον διάσημο επιθεωρητή Χάρι Χόλε (Michael Fassbender, Alien: Covenant) να καλείται να διαλευκάνει μια σειρά εξαφανίσεων γυναικών.

Ο Tomas Alfredson (Tinker Tailor Soldier Spy), αναλαμβάνει το βαρύ φορτίο της σκηνοθεσίας, αν αναλογιστούμε τις προσδοκίες ενός αρκετά φανατικού κοινού αναγνωστών. 
Όντας και ο ίδιος Σκανδιναβός (Σουηδός για την ακρίβεια) βρίσκεται στο στοιχείο του και στήνει ένα εξαιρετικό σκηνικό στη Νορβηγία, εκμεταλλευόμενος τα εντυπωσιακά τοπία για να μας χαρίσει μοναδικά πανοραμικά πλάνα. 

Από κει και πέρα μας παρουσιάζει αρχικά τον πρωταγωνιστή θέλοντας να μας δώσει λίγο από το βάθος του χαρακτήρα του, και γρήγορα μας βάζει στην υπόθεση της ταινίας φτιάχνοντας ένα αρκετά καλό πρώτο μέρος με μπόλικο αστυνομικό μυστήριο. 
Δυστυχώς στη συνέχεια το σενάριο δεν βοηθάει. 

Η ομάδα των σεναριογράφων η οποία προσπάθησε να μεταφέρει το αρκετά λεπτομερές βιβλίο του Nesbo, προσπαθεί να δώσει μια πειστική αλλά όχι πάντα πιστή μεταφορά, βάζοντας όσο περισσότερα στοιχεία γινόταν από το μυθιστόρημα. 

Το αποτέλεσμα όμως είναι να χρησιμοποιηθούν εικονικά αρκετοί χαρακτήρες χωρίς να αναπτύσσονται καθόλου, με πολλούς να δείχνουν αχρείαστοι έτσι όπως (δεν) αξιοποιούνται. 
Αλλά και γενικότερα υπάρχουν κενά  και σεναριακά άλματα, χωρίς να δίνει στο κινηματογραφικό κοινό την ευκαιρία να μπορεί να ακολουθήσει και να καταλάβει την εξιχνίαση της υπόθεσης. 



Όσον αφορά τους ηθοποιούς οι επιλογές δείχνουν πολύ καλές, με πρώτο και καλύτερο τον Michael Fassbender στο ρόλο του αλκοολικού, μοναχικού, και σκληροτράχηλου επιθεωρητή. 
Δυστυχώς ακόμα και ένας τέτοιος ηθοποιός δεν καταφέρνει να κάνει περισσότερα με μια μέτρια σκιαγράφηση, και δεν φτάνει τη γοητεία του συγγραφικού Χάρι Χόλε. 

Τα ίδια ισχύουν και για την Rebecca Ferguson (Life) στο ρόλο της συνεργάτιδας, και πολύ περισσότερο για τους υπόλοιπους ηθοποιούς που εμφανίζονται αποσπασματικά όπως ο J.K.Simmons (All Nighter) και ο Val Kilmer (7 Below).

Προφανώς το έργο της μεταφοράς ενός αρκετά πυκνογραμμένου βιβλίου είναι εξαιρετικά δύσκολο. 
Όταν μάλιστα επιλέγεται η αναπαραγωγή πολλών επεισοδίων και προσώπων σε έναν περιορισμένο κινηματογραφικό χρόνο, η προσπάθεια δείχνει αδύνατη. 

Έτσι το αποτέλεσμα είναι πιθανό να απογοητεύσει τους αναγνώστες, και μάλλον θα αφήσει κενά στους κινηματογραφόφιλους. 
Παρόλα αυτά είναι μια ταινία η οποία βλέπεται ευχάριστα αλλά και εύπεπτα, με αυτά που μένουν να είναι η παγωμένη ατμόσφαιρα των Νορβηγικών τοπίων, και η στιβαρή παρουσία του Michael Fassbender.

Αναδημοσίευση από FilmBoy.




Release Dates:
12 October 2017 (Greece)
20 October 2017 (USA)