Header Ads

Η Τάξη του '99 - Class of 1999 (1990): Το sequel του θρυλικού Class of 1984


Αυτό το sequel του θρυλικού Class of 1984 (1982), από τον ίδιο σκηνοθέτη (Mark L. Lester) λαμβάνει χώρα στο φουτουριστικό 1999 (ή τουλάχιστον όπως το φανταζόντουσαν οι κινηματογραφιστές πίσω στο μακρινό 1990), όταν και η βία στα σχολεία έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο (βλέπουμε για παράδειγμα πόσο casual παρουσιάζεται μια απόπειρα βιασμού στον προαύλιο χώρο, μέρα μεσημέρι).

Έτσι το Department of Education Defense ξεκινά μια συνεργασία με τη MegaTech, της οποίας ηγείται ο Dr. Bob Forrest (ο αγαπημένος σας Stacy Keach), η οποία θα παρέχει τα σχολεία με καθηγητές-ρομπότ [αλά The Terminator (1984)], έτοιμους να αντιμετωπίσουν κάθε κρίση, με τη λύση της βίας (ένα από αυτά τα ρομπότ υποδύεται η αγαπημένη σας Pam Grier).
Ευτυχώς κάποιοι συμμορίτες μαθητές θα αντιδράσουν, και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στο αλά 1984 σκηνικό της καταπίεσης και της καταστολής.

Post-apocalypse περιβάλλον και Mad Max (1979) επιρροές, που όμως αποδυναμώνονται από τις ενδυματολογικές κακοτοπιές (που μάλλον προσπάθησαν να δώσουν «χαρακτήρα» στους επαναστάτες μαθητές, αλλά κατάφεραν μόνο μια χαζή θεατρικότητα), έχουν ως αποτέλεσμα μια μέτρια ταινία, η οποία ωστόσο ήταν αρκετά επιτυχημένη ώστε να ακολουθήσει ένα ακόμη sequel [Class of 1999 II: The Substitute (1994)].

Μπορεί να μην είναι τόσο προκλητική όσο η πρώτη ταινία (άλλωστε, μόνο μια φορά ανατινάζεται σχολείο εδώ, και μόνο λίγες φορές ανοίγεται πυρ μέσα σε αίθουσα διδασκαλίας), αλλά τα εφέ είναι πολύ καλύτερα, το cast δυνατότερο (ανάμεσα στους πρωταγωνιστές βρίσκεται και ο αγαπημένος σας Malcolm McDowell), και ως σύνολο το φιλμ είναι πολύ λειτουργικό.

Χρήστος Μουρούκης.