Header Ads

Blood for Dracula (1974): Μία από τις δύο ...κανονικές ταινίες του Andy Warhol!


Ο καλλιτέχνης Andy Warhol ενεπλάκη με μια σειρά από πειραματικές ταινίες (εκ των οποίων καμία δεν βλέπεται, εκτός και αν είστε ηλίθιος φαν του art-house), και το ποσοστό (ή και το πόστο) συμμετοχής του είναι αντικείμενο διαφωνιών μεταξύ ιστορικών κινηματογράφου μέχρι και σήμερα.

Εκτός από αυτές της δήθεν ταινίες, έκανε και δύο κανονικές (και πάλι χωρίς να είμαστε σίγουροι τι ακριβώς έκανε σε αυτές), συγκεκριμένα το Flesh for Frankenstein (1973) για το οποίο έγραψα πριν από πολύ καιρό για τη διαδικτυακή έκδοση του Γκρέκα, και το φιλμ που εξετάζουμε εδώ.

Σε αυτό, το βαμπίρ του τίτλου (ο Udo Kier, στον ρόλο που τον καθιέρωσε) ταξιδεύει στην Ιταλία για να βρει αίμα παρθένων. 
Ο Mario Balato (ο Joe Dallesandro, μούσα του Andy Warhol) θα προσπαθήσει να τον σταματήσει.

Η αισθητική παραπέμπει σε Hammer (οι διάλογοι είναι εξίσου αφελείς), αλλά με μια τεράστια πινελιά σουρεαλισμού (ο Mario είναι κομουνιστής, και ο επιβήτορας της γειτονιάς του, ή μάλλον του κάστρου), και με αμέτρητα set-pieces που χρήζουν ακαδημαϊκής ανάλυσης.

Μπορεί τα εφέ να μην πείθουν πάντα, αφού δεν έχουν γεράσει καλά, αλλά είναι πάντοτε γενναιόδωρα (δηλαδή το splatter είναι άφθονο), και το άφθονο γυμνό είναι ευπρόσδεκτο, αφού έχουμε να κάνουμε με μερικά από τα ωραιότερα κορμιά της δεκαετίας του ’70.

Η σκηνοθεσία είναι ξεκάθαρα του Paul Morrissey, παρότι στην ιταλική βερσιόν της ταινίας στους τίτλους αναγράφεται το όνομα του αγαπημένου μας Antonio Margheriti, πράγμα που οδήγησε την υπόθεση στα δικαστήρια.

Επίσης εμφανίζονται οι Roman Polanksi, Vittorio De Sica, Stefania Casini, και Silvia Dioniso.

Χρήστος Μουρούκης.