Header Ads

Searching (2018) review


Ελαφρύ και πρωτότυπο, το “Searching” είναι μια νέα virtual ιστορία εξολοκλήρου ειπωμένη μέσα από μια οθόνη υπολογιστή ή smartphone και εύστοχα τοποθετημένη σε ένα σήμερα εξαρτημένο από το internet και τα «μαρτυριάρικα» social media. 
Με φόντο τον ειδυλλιακό, καταπράσινο λόφο των Windows XP και με έναν κέρσορα να κατευθύνει την πλοκή, ξεκινάει αυτή η ιδιαίτερη ιστορία εξαφάνισης.

Στην πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά, ο Aneesh Chaganty παρουσιάζει μια μυστηριώδη εξαφάνιση με έναν φρέσκο, άμεσο και σύγχρονο τρόπο. 
Βλέποντας απευθείας την οθόνη ενός υπολογιστή ή ενός κινητού -εξαρτημάτων συνυφασμένων πια με την καθημερινότητα- έχουμε πρόσβαση σε όλα όσα βλέπει και ψάχνει ο David Kim (John Cho, Columbus), πατέρας της εδώ και μέρες εξαφανισμένης Margot (Michelle La).

Ανοίγει ο υπολογιστής και μέσα σε λίγα λεπτά παρουσιάζεται συνοπτικά η ζωή της οικογένειας Kim θυμίζοντας επετειακό video του Facebook. 
Προχωράμε στο σήμερα όπου ο David και η κόρη του Margot έχουν μια «αμήχανη» σχέση ύστερα από τον πρόσφατο θάνατο της μητέρας της. 
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Margot θα εξαφανιστεί και τα στοιχεία που υπάρχουν για την υπόθεση της θα είναι ελάχιστα. 
Τότε ο πατέρας αποφασίζει να ανοίξει το λάπτοπ της κόρης του και να ψάξει σε αυτό οτιδήποτε μπορεί να φανεί χρήσιμο. 


Αυτό που κάνει το “Searching” είναι να ακολουθεί το ψηφιακό αποτύπωμα μιας εξαφανισμένης κοπέλας για να βρει την άκρη στο μυστήριο. 
Και είναι υπέρ του Chaganty ο τρόπος με τον οποίο συστήνει στον πατέρα την ίδια του την κόρη μέσα από την διαδικτυακή της περσόνα. 
Ένα κορίτσι διαλυμένο από την απώλεια που αναρτά κομμάτια της ιδιωτικής του ζωής online, αντί να τα εκφράζει άμεσα. 
Με τον τρόπο του χλευάζει ελαφρώς την «δύναμη» των social media στην κοινωνία του σήμερα, αλλά παρόλα αυτά τα αποδέχεται και δεν μπαίνει καν στον κόπο να τα κριτικάρει. 

Η πρωτότυπη σκηνοθεσία του “Searching” ίσως κουράσει, αλλά σίγουρα θα αποσπάσει την προσοχή από το απλοϊκό σενάριο που κρύβεται πίσω από ανοιχτά «παράθυρα», αναζητήσεις στο Google και face-times. 
Σπουδαία πάντως είναι η έντονη ερμηνεία του John Cho που διαπερνάει τον ψηφιακό κόσμο που φτιάχτηκε τόσο σχολαστικά. 
Ανθρώπινος και αληθινός, είναι ένας πατέρας που ψάχνει στα τυφλά, αναζητεί τι είναι το “tumbler” για να καταλάβει την κόρη του, παρατηρεί τα πάντα για έρθει ένα βήμα πιο κοντά της.

Το “Searching” είναι ένα μέτριο θρίλερ που κρύβεται καλά πίσω από την πρωτότυπη αφήγηση του ελπίζοντας να το συμπαθήσεις. 
Χρησιμοποιεί διαρκώς δραματικά στοιχεία για να αναβαθμιστεί σεναριακά, όμως το κόλπο δεν πιάνει. 
Κάνει τον θεατή να παρατηρεί μια οθόνη μέσα μια άλλη μεγαλύτερη, το θεωρεί «εξυπνάδα» και αγνοεί να δείξει τα γεγονότα όπως έγιναν ή να χτίσει την πρέπουσα ατμόσφαιρα. 
Κάτι σαν να άνοιξες TV και έβαλες να δεις ειδήσεις.

FilmBoy.


Release Dates:
21 January 2018 (Sundance)
26 July 2018 (Fantasia)
24 August 2018 (USA)
27 September 2018 (Greece)