Header Ads

Blu-ray review: Take it Out in Trade (1970)

 


Σε αυτό εδώ το 16mm φιλμ σε σενάριο, μοντάζ, και σκηνοθεσία του Edward D Wood Jr. (που δεν αποτελεί την τελευταία του ταινία όπως έχει συχνά και λάθος αναφερθεί σε κάποιες πηγές), μια καλή αμερικάνικη οικογένεια προσλαμβάνει έναν ντετέκτιβ προκειμένου να βρει την κόρη τους που αγνοείται. Πράγματι ο ντετέκτιβ τη βρίσκει, σε ένα πορνείο της κακιάς ώρας.

 

Ο Ed Wood σε αυτό το στάδιο της καριέρας του έχει βυθιστεί βαθιά στον «καλλιτεχνικό» βούρκο (η παρουσία του για άλλη μια φορά ως καρικατούρα αλκοολικού τραβεστί μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει, ειδικά σε όσους από εμάς έχουμε διαβάσει για τη ζωή του), και τούτο εδώ το φτηνιάρικο sexploitation έργο μας κρατά φυλακισμένους σε εσωτερικούς χώρους και με πρωταγωνιστές πόρνες και πρεζάκια. Το σενάριο του προσπαθεί να δώσει μια αύρα detective story, αλλά η κάμερα (και ο πρωταγωνιστής) επικεντρώνονται στο μπανιστήρι. Μάλιστα σε αρκετά σημεία του φιλμ είναι δύσκολο να θυμηθείς πως βλέπεις μια ταινία μεγάλου μήκους και όχι ένα από τα 8mm loops που έφτιαχνε την ίδια περίοδο ο δημιουργός. Οι «ηθοποιοί» μοιάζουν να μην ξέρουν τι να κάνουν μπροστά στην κάμερα, και το μόνο στοιχείο που μας εξιλεώνει είναι οι γοητευτικοί διάλογοι που δεν οδηγούν πουθενά και είναι βγαλμένοι από τις pulp νουβέλες του πολυγραφότατου Wood.

 

Η AFGA μαζί με την Something Weird Video παρουσιάζουν την ταινία σε 2K (1.33:1) στο Region free Blu-ray & DVD combo της. Στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε commentary με τους Frank Henenlotter, Joseph Ziemba, και Rudolph Grey, τα outtakes της ταινίας σε 2K (τα οποία με την ιστορία τους στο home video είναι εξίσου θρυλικά με την ταινία), και ένα βιβλιαράκι με liner notes του Rudolph Grey. Επίσης συμπεριλαμβάνεται και ένα επιπλέον φιλμ σε 2K, το The Love Feast (1969), στο οποίο ο Ed Wood υποδύεται έναν ερασιτέχνη φωτογράφο ο οποίος βρίσκει σε αγγελίες πρακτορεία μοντέλων από τα οποία και καλεί σπίτι τους τις επίδοξες σταρ. Όμως αυτή τη φορά έγινε ένα μπέρδεμα και αμέτρητες νεαρές γυναίκες καταφτάνουν στο σπίτι του και όλα καταλήγουν σε μία μεγάλη παρτούζα. Όταν δε, εμφανίζονται και δύο υδραυλικοί οι οποίοι ψάχνουν τη διαρροή, μπαίνουν και αυτοί στο κόλπο, χρησιμοποιώντας μάλιστα και την βεντούζα τους. Ο κακόμοιρος πρωταγωνιστής εκτός από εξουθενωμένος, θα καταλήξει και με κολάρο στα χέρια κάποιων εκ των γυναικών που επίσης θα τον αναγκάσουν να ντυθεί με γυναικεία ρούχα.