Header Ads

The Human Centipede 2 (Full Sequence) review

Δεν βλέπω με καλό μάτι τους δημιουργούς που σοκάρουν απλά για να σοκάρουν, ξεχνώντας τα βασικά όσον αφορά τις ταινίες.

Τουλάχιστον όμως ο Tom Six είχε λόγο να το κάνει - δεν άκουσε και λίγα για το The Human Centipede: First Sequence.

Όπως έγραφα τότε, τα περισσότερα ήταν υπερβολικά καθώς οι περισσότεροι έκαναν το λάθος να 'σοκαριστούν' από το θέμα και μόνο, και όχι από τις σκληρές εικόνες, οι οποίες άλλωστε έλειπαν σχεδόν παντελώς από εκείνο το φιλμ.

Ελάχιστες ήταν οι σκηνές που άγγιζαν το gore, απλά σκεφτόσουν όλη τη διαδικασία (και το αφόδευμα) και σιχαινόσουν.

Ας ήμαστε ειλικρινείς, στον κόσμο του gore και του exploitation έχουμε δει πολύ χειρότερα φιλμ από το The Human Centipede.
Όπως ας πούμε το The Human Centipede 2!

Εδώ ο Tom Six παίρνει το αίμα του πίσω.

'Σοκαριστήκατε από το πρώτο φιλμ; Καθήστε να δείτε τί μπορώ να κάνω ακόμα.'

Και φαίνεται να έχει τόσα νεύρα, να είναι τόσο θυμωμένος με τα μπινελίκια που άκουσε που στο sequel χάνει τη μπάλα εντελώς, αφήνωντας να τον οδηγήσει ένας ρεβανσισμός ξεχνώντας το βασικό: ...



...το σενάριο.

Στο The Human Centipede 2 δεν υπάρχει σενάριο και φαντάζομαι αυτό το ξέρει ο Six και η παρέα του.

Αντί για αυτό, βλέπουμε έναν μουντζουρωμένο ασπρόμαυρο χαρακτήρα, τον Martin (κάποιον Laurence R. Harvey, ο οποίος δεν είναι ηθοποιός άρα τρομάζει με την καλή ερμηνεία του ...μήπως απλά έπαιξε τον εαυτό του;) να επιδίδεται σε φρικιαστικές πράξεις.

Κατά τη διάρκεια της δουλειάς του ως νυχτοφύλακας σε υπόγειο γκαράζ του Λονδίνου, ο Martin βλέπει ξανά και ξανά το The Human Centipede του Tom Six με εμμονή σε κάθε μικρή λεπτομέρεια.

Έχει κατοικίδιο μια σαρανταποδαρούσα (δεν ήξερα ότι είναι τόσο τρομακτικές) και κρατάει ένα ντοσιέ με όλες τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος που θέλει να κάνει: Την Human Centipede με 12 ανθρώπους.

Ζει με τη μητέρα του η οποία θα ήθελε να τον σκοτώσει και γενικά ζει μια καταθλιπτική ζωή.

Συλλέγει λοιπόν ανθρώπους για να αντιγράψει τον καθηγητή Heiter, έστω κι αν δεν είναι χειρούργος αλλά ένας άσχετος παρανοικός.


Συραπτικά, σφυριά, χωνιά και φυσικά ένα ολόκληρο νοικοκυριό από μαχαιροειδή είναι ό,τι έχει διαθέσιμο και ξεκινά (η πλάκα είναι ότι τα καταφέρνει!).

Να ξεκινήσω με τη διαπίστωση ότι ο Tom Six αγαπάει τρελά την ταινία που έκανε το 2009.
Είναι τόσο μεγάλη η αγάπη του που στο sequel βάζει τον ήρωα του να τη βλέπει και να εμπνέεται από αυτήν.

Για κάποιο μάλιστα λόγο, μας δείχνει 3-4 φορές τα credits τέλους της πρώτης ταινίας.
Οκ, το έπιασα ...ο Tom Six πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένος από τους συνεργάτες του, γι'αυτό και οι τίτλοι του πρώτου στο sequel (παγκόσμια πατέντα).


Επίσης, νομίζω ότι ο Tom Six σηκώνει το μεσαίο δάχτυλο στους θεατές/οπαδούς της πρώτης ταινίας του, βάζοντας τους ως απρόσωπα θύματα στο sequel!

Όταν ένας από αυτούς φωνάζει 'It was only a film!' καταλαβαίνοντας το σκοπό του Martin, αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι βγάζει τη γλώσσα στους οπαδούς του.

Οι καλόπιστοι ίσως σκεφτούν ότι ακριβώς για να μην βάλει ιδέες σε κανέναν, πρόλαβε να το κάνει ο ίδιος πρώτα ταινία.
Εγώ δεν είμαι τόσο καλόπιστος όμως.

Όσο για τις εικόνες, αυτές ναι, μπορεί να σοκάρουν.
Αν όχι να σοκάρουν τους μυημένους, να τους αηδιάσουν σίγουρα (και εάν ήταν έγχρωμο φοβάμαι ότι θα είχαμε ηρωικές εξόδους του μεσημεριανού σας - γι'αυτό έγινε ασπρόμαυρο, για να μην έχει αναστολές ο Six).


Ωστόσο, το Full Sequence δεν είναι τίποτε περισσότερο από 'σοκάρω για να σοκάρω', ένα φτηνό τέχνασμα για να εξαργυρώσει το buzz της πρώτης - κατά τα άλλα κακής - ταινίας.

Η μόνη ηθοποιός που επιστρέφει από το πρώτο είναι η Ashlynn Yennie (η οποία προφανώς δεν άλλαξε ατζέντη),  η οποία παίζει τον εαυτό της ως η ηθοποιός που έπαιξε στο The Human Centipede 1 και έρχεται νομίζοντας ότι θα περάσει audition για έναν σπουδαίο ρόλο.

Η Yennie ήταν στο τελείωμα του τρίο-Centipede στο πρώτο φιλμ και επιβραβεύεται εδώ όντας στη κορυφή της 12δας (που εγώ μέτρησα 10).

Τέλος, στο πρώτο υπήρχε τουλάχιστον μια πλοκή.
Είχαμε τις δύο Αμερικανίδες που αναγκάζονται να μείνουν στοι σπίτι του τρελού - περίπου όπως ξεκινάνε όλα τα θριλερ στο Hollywood.

Ήταν απλώς ένα κακό horror movie.
Movie μεν, κακό δε.

Το Full Sequence μοιάζει με ένα μεγάλο trailer που δείχνει μόνο τις καλύτερες σκηνές, αφήνοντας να εννοηθεί το αυτονόητο, ότι κάπου μέσα υπάρχει προφανώς μια πλοκή.

Ένα video clip με σκοπό να απαγορευτεί, να σοκάρει και να γίνει band σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες.

Δεν τον ενδιαφέρει να κάνει μια ταινία.
Ο Tom Six μας εκδικείται.





The Human Centipede 2 (Full Sequence) trailer by FilmBoy-gr