Header Ads

Punished (Bou ying) review

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.

Όσοι απόλαυσαν το Vengeance του Johnnie To το 2009 (ή Fuk sau) ίσως να ξενιστούν κάπως με το Punished, μια ταινία στην οποία ο πολυβραβευμένος δημιουργός έχει κάνει τη παραγωγή.

Θεματικά έχει ομοιότητες αλλά ο σκηνοθέτης του, Wing-cheong Law, έχει επιλέξει διαφορετική προσέγγιση από την all-time classic action του αριστουργηματικού φιλμ του μέντορα του, To.

Το Punished είναι ένα χαμηλών τόνων θρίλερ που, μέσα από μια απαγωγή προσπαθεί να αναδείξει ότι η εκδίκηση δεν φέρνει την εξιλέωση σε έναν πατέρα που δεν στάθηκε καλά ως γονιός, δεν θα αποτελέσει ποτέ τη κολυβήθρα του Σιλωάμ για όλα τα κακώς κείμενα του πρότερου βίου του, ειδικά στη περίπτωση που η μοίρα δεν θα του επιτρέψει δεύτερη ευκαιρία.

Και παρά τις ηθικές προεκτάσεις του κανονικού τίτλου (στα Κινέζικα ο τίτλος σημαίνει 'Κάρμα' ή 'Θεία Τιμωρία'), ο ήρωας μένει μάλλον χωρίς εξιλέωση μένωντας μόνο σε μια απομακρυσμένη εκδίκηση που ούτε καν την ευχαριστιέται.

Η ταινία ακολουθεί τον Anthony Wong (που έπαιξε και στο Vengeance) ως μεγιστάνας Wong Χο Chiu, του οποίου η κόρη Daisy (Janice Man) του προκαλεί πολλά προβλήματα κάνοντας χρήση ναρκωτικών και έχοντας μια πολύ άσχημη συμπεριφορά.

Αναμενόμενα λοιπόν, όταν λαμβάνει ένα μήνυμα που λέει ότι η κόρη του έχει απαχθεί, θεωρεί ότι είναι ένα κόλπο δικό της και των φίλων της για να του αποσπάσουν χρήματα...


 

Ακολουθεί τις οδηγίες τους και πληρώνει, αλλά κρατά μια σκληρή στάση προς τους απαγωγείς με αποτέλεσμα να τους εκνευρίσει και να σκοτώσουν τη κοπέλα μόλις πάρουν τα λεφτά.

Συγκλονισμένος, αναθέτει στον σωματοφύλακά του Yiu Kai Chor (Richie Jen) να κυνηγήσει και να σκοτώσει όλους τους υπεύθυνους.

Αν και το Punished ακούγεται ως ένα revenge δράμα, ο Wing-cheong Law και οι σεναριογράφοι του επιλέγουν να δώσουν κάτι διαφορετικό, ειδικά στη σειρά με την οποία βλέπουμε την ιστορία.

Μια 'κομματιασμένη' αφήγηση που κινείται γύρω από τον χρόνο, με τον θάνατο της Daisy να αποκαλύπτεται στη πρώτη σκηνή, να ακολουθούν τα γεγονότα λίγο πριν συμβεί το κακό και τέλος, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού των εγκληματιών να κινείται πίσω μπρος αποκαλύπτοντας πώς έγιναν τα πράγματα και ποιοι και γιατί ευθύνονται.

Αυτή η προσέγγιση ακούγεται πιο περίπλοκη από όσο πραγματικά είναι και νομίζω ότι λειτουργεί καλύτερα από ένα τακτοποιημένο mystery thriller γεμάτο αναμενόμενες ανατροπές. 



Επίσης, η κυκλική αυτή δομή εξυπηρετεί και στο να υπογραμμίσει τις διαφορετικές αντιδράσεις του πατέρα που προσπαθεί πολύ να μην γίνει κι αυτός τέρας - και αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά από το I Saw The Devil - αλλά δεν θέλει να αφήσει και τους δράστες ατιμώρητους.

Ο Wing-cheong Law δείχνει να είναι ένας ικανός σκηνοθέτης αφηγούμενος μια σφιχτοδεμένη ιστορία παρά τις επαναλήψεις που με την τακτική που περιέγραψα, δεν κουράζουν καθόλου.
 
Χρησιμοποιεί κάποια στοιχεία τρόμου με λίγες σκληρές σκηνές αλλά όλες οι βίαιες πράξεις είναι σε δεύτερο πλάνο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπει στο ίδιο είδος με το σκληρό και βίαιο αλλά αριστουργηματικό I Saw the Devil.

Η όλη αίσθηση ζοφερού ρεαλισμού όμως είναι κάτι που δεν συναντάμε συχνά, ακόμα και στις ταινίες από την Ανατολή.
Εδώ αξίζει ένα μεγάλο μπράβο.

Ερμηνευτικά, ο Anthony Wong είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς στη χώρα του και εδώ το αποδεικνύει.
Δε θα βρείτε όμως ψεγάδι στις ερμηνείες κανενός.

Αν αξίζει να δείτε το Punished;
Και βέβαια.

Σφιχτή ιστορία με ένα ενδιαφέρον και επιτυχημένο τρικ στη ροή, ρεαλιστική ατμόσφαιρα χωρίς υπερβολές, μερικές κορυφαίες σκηνές δράσης και συγκίνησης, καλές ερμηνείες και εγκυκλοπαιδικές αναφορές στο Βουδισμό.
Απλώς, είναι λίγο πιο light στη δράση από όσο θα περιμέναν πολλοί.



Release Date:
January 24, 2012 (US DVD)

Punished trailer από Horrorant