Header Ads

Absentia review

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.

Αν πιστέψεις το buzz και τα λόγια που ακούστηκαν στα φεστιβάλ μετά τη προβολή του Absentia, θα πίστευες ότι μόλις τη δεις, θα πάρεις τη τρομάρα της ζωής σου.
Δεν ισχύει αυτό.

Αυτό που ισχύει είναι ότι το Absentia του Mike Flanagan είναι ένα καλογραμμένο και καλοερμηνευμένο οικογενειακό δράμα που δένεται άψογα με ανατριχιαστικό και σωστά εκτελεσμένο μεταφυσικό τρόμο.

Δεν είναι μόνο η συνολική εικόνα που είναι βουτηγμένη στη προφανή μελαγχολία, επικαλυμμένη με ένα στρώμα απαισιοδοξίας.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι παρουσιάζει μερικές στιγμές πανικού και τρόμου με έναν εξαιρετικά ώριμο τρόπο.

Αντί να σε φορτώνει με ανόητους φόβους και τρομάγματα που σε πετάνε από τη καρέκλα ή κορεσμένα gore τρικ, ο Flanagan πήρε τη σοφή απόφαση να συμπεριφερθεί στους θεατές του σαν ενήλικες που ξέρουν να εκτιμούν 'ξεχασμένα' στοιχεία επιτυχημένου τρόμου όπως ο ρυθμός, οι χαρακτήρες και η έξυπνη σχεδίαση της πλοκής.

Είναι ένα είδος που προσωπικά ψάχνω σχεδόν απεγνωσμένα στις σύγχρονες ταινίες τρόμου, και σπάνια τα συναντώ ειδικά στα indie horror που τόσο αντιπαθείτε κάποιοι...


Η Tricia (Courtney Bell) είναι μια γυναίκα με προβλήματα.
Ο σύζυγός της, Daniel, εξαφανίστηκε πριν από επτά χρόνια και τώρα εκείνη είναι έγκυος από άλλο άνδρα και έτοιμη να προχωρήσει στη ζωή της - να κυρήξει επίσημα νεκρό τον άνδρα της και να μετακομίσει σε νέο σπίτι.

Η γειτονιά έχει κακή φήμη, με κλοπές να συμβαίνουν σε τακτική βάση στα γύρω σπίτια, και η Tricia ξέρει ότι δεν είναι πιθανό να βελτιωθεί η κατάσταση σύντομα.

Η ταινία όμως αρχίζει με την ιδιότροπη αδελφή της, Callie (Katie Parker, που έφαγα το κεφάλι μου να θυμηθώ που την έχω ξαναδει, για να μάθω αργότερα ότι ...δεν την έχω ξαναδει πουθενά καθώς δεν έχει κάνει δουλειές - αλλά μοιάζει τρομερά με ...ακόμα να θυμηθώ), να φτάνει στο σπίτι, πρόθυμη να αφήσει το παρελθόν της πίσω (το οποίο έχει σχέση με ναρκωτικά) και να βοηθήσει τη Tricia στη διαδικασία της μετακόμισης.

Αλλά τα πράγματα δεν θα κυλήσουν ομαλά.
Λίγες μέρες πριν η Tricia έχει αρχίσει να βλέπει οράματα του Daniel (ενός πολύ τσαντισμένου και απειλητικού Daniel που τον υποδύεται ο Morgan Peter Brown), τα οποία ο θεραπευτής της τα δικαιολογεί ως διαυγή όνειρα, λόγω της ενοχής της και της σύγκρουσης των συναισθημάτων της για την κίνηση να απόκτήσει το πιστοποιητικό θανάτου του εξαφανισμένου συζύγου της.

Η Callie επίσης αρχίζει να βλέπει τρομακτικά πράγματα στη παλιά σήραγγα πεζών που συνδέει το δρόμο του σπιτιού της Tricia με ένα κοντινό πάρκο - έναν άστεγο που μουρμουρίζει κάτι για 'αυτούς που κοιμούνται', επιτρέποντάς του να ξεφύγει, και της ζητάει να έρθει σε επαφή με το γιο του και να του πει ότι είναι ακόμα ζωντανός. 


Μας δίνονται κάποιες γενικές πληροφορίες σχετικά με την Callie και τα προβλήματα της με τα ναρκωτικά και το νόμο, μόνο για να μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν τα πράγματα που βλέπει είναι πραγματικά ή απλώς άλλη μια φαντασίωση στο μακρύ ιστορικό ψευδαισθήσεων που έχει βιώσει στο παρελθόν.

Βάλτε και τον ντετέκτιβ Mallory (Dave Levine), του οποίου το ενδιαφέρον για την Tricia μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή επαγγελματική ευγένεια, και έχετε μια τεταμένη κατάσταση οικογενειακού δράματος με πολλές εικασίες για το τί συμβαίνει ...μέχρι που εμφανίζονται πλάσματα βγαλμένα από τα βιβλία του Lovecraft!

Αν είστε από τους ανυπόμονους όταν βλέπετε horror movies, θα έχετε ένα πρόβλημα καθώς ο Flanagan παίρνει το χρόνο του για να μας γνωρίσει πλήρως τη κατάσταση, τους χαρακτήρες και τα πιστεύω τους.

Από τη μέση και μετά όμως, οι ανατροπές είναι αλλόκοτες και πραγματικά δεν θα αφήσετε τα μάτια από πάνω του.

Η τελική σκηνή της ταινίας είναι πραγματικά συναρπαστική, και φαίνεται να υποστηρίζει το γεγονός ότι ο Flanagan δεν ενδιαφέρεται να ταίσει το κοινό μασημένη τροφή ή να δώσει όλες τις απαντήσεις που χρειάζονται.

Αυτό μπορεί να θυμίσει λίγο Session 9 του Brad Anderson και σχεδόν φωνάζει να την παρακολουθήσετε ξανά και ξανά έως ότου όλα τα κομμάτια ταιριάξουν μεταξύ τους.

Δυστυχώς ο μικρός προυπολογισμός κάνει την εμφάνιση του στο κακό φωτισμό σε κάποιες σκηνές, καθώς και σε μια εμφάνιση ενός κακοφτιαγμένου πλάσματος (το οποίο όμως φαίνεται μόνο στο pause).

Το Absentia είναι ένα σπάνιο μεταφυσικό θρίλερ που θα σας κάνει να αναρωτιέστε για πολλά, ακόμα και μετά το τέλος του - δεν είναι Triangle αλλά έχει τα ζητήματα του.

Τελικά άξιζε ο ντόρος, αν και όχι γιατί είναι πολύ τρομακτικό αλλά γιατί είναι ιδιοφυώς καλογραμμένο, δε δίνει όλες τις απαντήσεις για θέματα που αξίζει να αναζητήσεις και έχει αγωνία μέχρι το τελευταίο λεπτό.






Absentia trailer από Horrorant