Header Ads

Evidence review

Γράφει ο Νίκος Σιδεράς.

Και ο «χορός» των found footage θρίλερ καλά κρατεί…

Και πώς να μην κρατεί, αφού τα ψευδο-ντοκιμαντέρ αποτελούν πλέον μοναδική ευκαιρία καταξίωσης για κάθε φιλόδοξο νεαρό σκηνοθέτη.

Σε μια εποχή που τα budget μειώνονται ολοένα και περισσότερο και σε έναν κόσμο όπου οι ευκαιρίες δεν χαρίζονται, τα found footage films είναι μια καλή αρχή για κάθε επίδοξο κινηματογραφιστή που θέλει να αποδείξει πως υπάρχει μια θέση και γι’ αυτόν στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Όπως μας έχει δείξει η ιστορία (The Blair Witch Project, Paranormal Activity, [REC]), μέσα από μια τέτοια προσπάθεια, όχι μόνο μπορείς να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, αλλά και να ανανεώσεις ένα ολόκληρο είδος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια νέα εποχή.

Μια εποχή που όπως μαρτυρούν τα δεδομένα θα αργήσει να τελειώσει, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με τα horror.

Κι αυτό γιατί κάθε φορά που πάμε να χάσουμε το ενδιαφέρον μας για τις συγκεκριμένες ταινίες όλο και κάποια έξυπνη ιδέα ξεπετάγεται για να μας ξανά-τρομοκρατήσει  και να μας αναπτερώσει το ηθικό.

Αυτή τη φορά το δύσκολο έργο του εκφοβισμού των θεατών έχει αναλάβει ο σχετικά άπειρος Howie Askins, με ένα θρίλερ τρόμου βασισμένο στη γνωστή φόρμα της τρεμάμενης κάμερας.

Ένα θρίλερ που φιλοδοξεί να ξεχωρίσει από το σωρό, ξεφεύγοντας από τα αποτυχημένα κακέκτυπα των τελευταίων ετών και να πάει ένα βήμα πιο μπροστά ότι έχουμε δει μέχρι τώρα.

Τώρα αν τα κατάφερε θα το αναλύσουμε παρακάτω…




Ο Ryan (Ryan Mc Coy) ετοιμάζεται να πάει για κάμπινγκ με την κοπέλα του Abi (Abigail Richie) και ένα φιλικό ζευγάρι (Brett Rosenberg, Ashley Bracken).
Εφοδιασμένος με μια κάμερα χειρός θέλει να κινηματογραφήσει το δικό του ντοκιμαντέρ.

Για να τα καταφέρει, αρχίζει να βιντεοσκοπεί οτιδήποτε συμβαίνει γύρω τους - ένα γεγονός που γρήγορα εξοργίζει την υπόλοιπη παρέα και δικαιολογημένα προκαλεί την αντίδραση της.

Και ενώ οι σχέσεις τους είναι ήδη τεταμένες, με τους τσακωμούς να διαδέχονται ο ένας τον άλλο, ένα τρομαχτικό πλάσμα που μοιάζει με ...αρχίζει να τους τρομοκρατεί.

Κυριευμένοι από το φόβο και τον πανικό, οι τέσσερις φίλοι θα εγκαταλείψουν τις σκηνές τους και θα επιστρέψουν πίσω στο τροχόσπιτο τους, με την ελπίδα να περάσει γρήγορα και αναίμακτα το βράδυ.

Τα σχέδια τους όμως ανατρέπονται όταν το επόμενο πρωί ένας από την παρέα είναι εξαφανισμένος.

Πανικόβλητοι από την αναπάντεχη  απουσία  του, οι τρεις εναπομείναντες θα ξεκινήσουν να τον αναζητούν μέσα στο πυκνό δάσος.
Όμως στην προσπάθεια τους αυτή θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε πολλούς περισσότερους κινδύνους απ’ όσους περίμεναν και σε καταστάσεις που ξεπερνούν και την πιο ζωηρή φαντασία.

Κάπως έτσι, αιμοβόρα πλάσματα, μυστικές συνομωσίες και αμφιβόλου ηθικής πειράματα θα μπλεχτούν σε ένα γαϊτανάκι αίματος, που θα φέρει τους πρωταγωνιστές μας ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στο θάνατο.

Τo Evidence αρχικά ξεκινά ως πιστή αντιγραφή, τόσο σε δομή όσο και σε υπόθεση, του Blair Witch Project.
Στην πορεία όμως αλλάζει εντελώς κατεύθυνση, πηγαίνοντας σε πιο [REC]  μονοπάτια.

Από το πρώτο κιόλας πλάνο γινόμαστε μάρτυρες των γεγονότων όπως ακριβώς καταγράφονται στον ερασιτεχνικό φακό του πρωταγωνιστή.
Με την κάμερα στο χέρι καταγράφει τα πάντα γύρω του, κάτι που σημαίνει ότι για την επόμενη μιάμιση ώρα θα χορτάσετε κούνημα  και τρέμουλο.


Και εδώ έχουμε το πρώτο μελανό σημείο του φιλμ.
Από τη στιγμή που υποτίθεται ότι ο τύπος θέλει να γυρίσει ντοκιμαντέρ, δεν δικαιολογείται να κουνάει τόσο πολύ την κάμερα.

Σε μερικά σημεία δε, το τρέμουλο και το ταρακούνημα είναι τόσο έντονα που σχεδόν ξεπερνάνε τα όρια της ανεκτικότητας.
Για να μη μιλήσω για τις συνεχείς διακοπές κατά τη διάρκεια της λήψης, που σου ταράζουν ακόμα περισσότερο το νευρικό σύστημα.

Αν ξεπεράσουμε όμως αυτό το αρνητικό - αντιμετωπίζοντας το ίσως και ως έναν άτυπο φόρος τιμής στην παλιοπαρέα του Blair Witch - η συνέχεια της ταινίας καταφέρνει να σε αποζημιώσει.

Πάνω λοιπόν που παρακολουθείς κάτι που λίγο πολύ έχεις ξαναδεί, ο Askins καταφέρνει και δίνει νέα τροπή στα τεκταινόμενα αρχίζοντας να αποκαλύπτει σταδιακά τους κρυφούς άσους που έκρυβε τόση ώρα.

Με την ένταση να αυξάνεται κατακόρυφα, και την κινηματογράφηση να ακολουθεί καταπόδας, ανεβάζει ταχύτητα και εξαντλεί όλον του τον προϋπολογισμό σε ένα τελευταίο αρκετά εντυπωσιακό μισάωρο.

Μπορεί βέβαια να εξηγεί ελάχιστα και να σου πετάει αρκετά ξεκάρφωτα σκηνικά εκεί που δεν το περιμένεις (όπως για παράδειγμα τον τυπά με τη δολοφονική φάτσα που έψαχνε το σκύλο του), καταφέρνει όμως πολύ έξυπνα να σε βάλει για τα καλά εντός του κλίματος σύγχυσης και απόγνωσης που βιώνουν οι πρωταγωνιστές.

Κάποιες σκηνές μάλιστα είναι τόσο δυνατές και αγωνιώδεις που, όχι μόνο νομίζεις ότι παρακολουθείς πραγματική ερασιτεχνική λήψη αλλά αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι ο ίδιος στη θέση του καταδιωκόμενου!

Κλείνοντας πρέπει να παραδεχτώ ότι παρά τις όποιες απιθανότητες ή και υπερβολές του σεναρίου, ο σκηνοθέτης το πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις και παρόλο που δεν μπόρεσε να το απογειώσει, είναι γεγονός πως υπέγραψε ένα από τα πιο αξιόλογα found footage horror που είδαμε τελευταία.

Αν μάλιστα είχε στα χέρια του περισσότερα χρήματα και λίγο πιο έμπειρους συντελεστές, θα μιλάγαμε για ένα φιλμ - αποκάλυψη, ανάλογο του [REC].

Πάντως αν σας αρέσουν τέτοιου είδους θρίλερ και δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα ναυτίας, θα πρότεινα να μην το προσπεράσετε.

Αν πάλι όχι, πάρτε το πολύ-πολύ μια δραμαμίνη και πατήστε άφοβα το Play.
Δεν διαρκεί πολύ και θα πάρετε μερικές εγγυημένες τρομάρες.


* Και για να μην ξεχνιόμαστε, το Evidence παρουσιάστηκε στο FilmBoy στο Horror Trailer Park: The Found Footage Episode, τον Δεκέμβριο του 2010, όταν ακόμη βρισκόταν στη παραγωγή.



Evidence trailer από FilmBoy-gr