Header Ads

Humans vs Zombies review

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.

Το 2005, δυο φοιτητές από το Goucher College της Βαλτιμόρης δημιούργησαν ένα live action παιχνίδι ρόλων, που περιλάμβανε nerf guns (όπλα-εκτοξευτήρες) και ‘ζόμπι’ να κυνηγάνε ‘humans’, και το ονόμασαν κυνικά Humans vs. Zombies.

Το παιχνίδι έχει τη δική του ιστοσελίδα, και είναι πλέον αρκετά δημοφιλές στις πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα της Αμερικής, σε σημείο που ορισμένες διευθύνσεις πανεπιστημίων κινήθηκαν για την απαγόρευση ή τον περιορισμό του, στον απόηχο των πυροβολισμών στο Virginia Tech University.

Εκεί βασίζεται και το νέο φιλμ του Brian T.Jaynes (του οποίου περιμένω με κάποια ανυπομονησία το Patient Zero) με τον ίδιο τίτλο, ένα low budget horror με όλες τις παθογένειες ενός τέτοιου αλλά και με την κάπως ευχάριστη διάθεση όταν το παρακολουθείς.

Το στόρι είναι σχετικά απλό.
Αρκετοί φοιτητές παίζουν Humans Vs. Zombies στις πανεπιστημιουπόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Όταν όμως ο ιός H1N1 διαφεύγει από τα εργαστήρια, θα πρέπει όλοι να παίξουν το παιχνίδι στην πραγματική ζωή.

Ποιοι θα επιβιώσουν;
Μα φυσικά οι γνώστες του παιχνιδιού, οι comic geeks ή με άλλα λόγια, η παρέα των πρωταγωνιστών μας.


Έχουμε τον admin στο παιχνίδι του πανεπιστημίου του και φανατικό κομικά (Jonah Priour), τον σκληρό ροκά-nerd και τρελαμένο zombie killer (Chip Joslin), μια κοπέλα-blogger που είναι expert στους πιο βίαιους τίτλους video games που κυκλοφορούν (Dora Madison Burge, Seven Days in Utopia) και φυσικά, ο δυνατός της ομάδας, ένας φρουρός ασφαλείας του οποίου η ζωή περιστρέφεται γύρω από θεωρίες συνωμοσίας (Frederic Doss, G.I.Joe: The Rise of Cobra).

Α, υπάρχει και μια αναπτυσσόμενη αλλά δύσκολη ιστορία αγάπης μεταξύ του ωραίου του σχολείου (Jesse Ferraro) και τη κοπέλα-blogger.

Η έννοια της ψεύτικης επίθεσης ζόμπι που γίνεται απότομα πραγματικότητα, ακούγεται σαν κάτι έξυπνο, που θα μπορούσε να αναζωογονήσει το είδος όπως έκανε το Scream στις slasher movies.

Βέβαια, το Shaun of the Dead του Edgar Wright το έκανε ήδη επιτυχημένα, έτσι το Humans Versus Zombies δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας.

Το τρικ με το εγχειρίδιο του ‘Πώς να επιβιώσεις από μια Zombie Apocalypse’ που χρησιμοποιούν οι ήρωες για να επιβιώσουν, λειτουργεί κάπως καλά, αλλά από εκεί και πέρα η ιστορία είναι γεμάτη από γνωστά στοιχεία που προκύπτουν μέσα από τις ταινίες του George Romero, ή το σχετικά πρόσφατο remake The Crazies.

Φυσικά, η διαφορά βρίσκεται στην εκτέλεση.

Η ταινία του Jaynes έχει κάποιες κακές ερμηνείες, έχει κοφτούς ατακαδόρικους διαλόγους που δεν λειτουργούν καθόλου στη ταινία, έχει μερικούς μονολόγους που είναι γραφικοί και χαρακτήρες υπερβολικούς, ακόμα και στην απάθεια τους.

Ο σπασίκλας είναι υπερβολικά soft, η blogger υπερβολικά tough, ο ωραίος υπερβολικά φλούφλης, ενώ ο φίλος του απολαμβάνει τη κατάσταση …υπερβολικά.


Για κάποιο περίεργο λόγο, υπάρχουν αρκετές σκηνές όπου ο σεκιουριτάς γίνεται το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας, χωρίς στη πραγματικότητα να είναι.

Αντίθετα, είναι ένας περιθωριακός τύπος που δεν έχει καμία επαφή με τους φοιτητές και ζει περιμένοντας να αποκαλυφθούν όλες οι συνομωσίες της κυβέρνησης για να αρπάξει το όπλο και να καθαρίζει κόσμο.

Ενδιαφέρον είναι και το άβατο της εκκλησίας (κανένα ζόμπι δεν μπορεί να περάσει τη πόρτα του ιερού, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά σε ταινία ζόμπι), αλλά και αυτό εγκαταλείπεται γρήγορα – και όταν τα ζόμπι μπουκάρουν τελικά μέσα, η εξήγηση που δίνεται είναι για γέλια.

Σκηνοθετικά, ο Brian T. Jaynes θέλει, αλλά δε μπορεί.
Αν και η φωτογραφία του είναι καλή, τα έξυπνα και καλλιτεχνικά πλάνα που θέλει να κάνει είναι εντελώς άκαιρα με την ιστορία, και ακόμα και αυτά που είναι σωστά χρονικά, είναι μετρίως εκτελεσμένα και συχνά κόβονται γρήγορα.

Δε θα σας λείψουν πάντως οι σκηνές gore καθώς τα ζόμπι εμφανίζονται συνέχεια από ένα σημείο και μετά.

Dark comedy και horror (θεωρητικά το πρώτο, ουσιαστικά μόνο το δεύτερο) και  βασισμένο σε δημοφιλές παιχνίδι φοιτητόκοσμου, προφανώς και θα κάνει πωλήσεις στα DVD της Αμερικής πανεπιστημιακής κοινότητας.

Αλλά πέρα από μερικά ενδιαφέροντα σημεία, το Humans Versus Zombies είναι κακά εκτελεσμένο και έχει όλα τα στραβά ενός πολύ low budget movie.

Παρ’όλα αυτά, δεν είναι η ταινία που θα τη παρατήσεις στη μέση.

Παρά τα 100 περίπου λεπτά καθαρού χρόνου, αν αντέξεις στο πρώτο 20λεπτο (το οποίο είναι πολύ πιο άσχημα εκτελεσμένο από την υπόλοιπη ταινία), οι πιθανότητες είναι να το δεις ολόκληρο.
 



Release Date: 
May 8, 2012 (US DVD)

Humans Vs Zombies trailer από Horrorant