Header Ads

Top-10 Summer Horror Movies


Γράφει ο Νίκος Σιδεράς.

Οι ταινίες τρόμου πάντα αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού μας, γι’ αυτό κι εγώ επέλεξα για σας, 10 αγαπημένα καλοκαιρινά horror που θα σας παγώσουν το αίμα, παρά την υψηλή θερμοκρασία!

Καλή διασκέδαση λοιπόν και καλές διακοπές … σε όσους το τολμήσετε μετά τα παρακάτω..!



10. Bay Of Blood (1971) του Mario Bava 

Γνωστό και ως Twitch of The Death Nerve, αποτελεί επίσημα το πρώτο καθαρόαιμο slasher που γυρίστηκε ποτέ και δικαίως μια από τις πιο εμπνευσμένες στιγμές του μεγάλου Ιταλού κινηματογραφιστή.

Εμπεριέχει γενναίες δόσεις γοτθικού τρόμου και μερικές πραγματικά πρωτότυπες δολοφονίες που έκαναν αίσθηση στην εποχή τους.

Ξεχωρίζει η ατμοσφαιρική εναρκτήρια σκηνή της κρεμάλας και φυσικά το διάσημο διπλό σούβλισμα ενός άτυχου νεαρού ζευγαριού.

Το σύνολο συμπληρώνεται ιδανικά από τα δροσερά καλοκαιρινά πλάνα, την  υποβλητική  μουσική υπόκρουση και τις άφθονες γυμνές σκηνές των όμορφων κορασίδων.

Αποτελεί επίσης, μια από τις ταινίες που αναζητούσα για χρόνια καθώς κάποιες από τις ακραίες της σκηνές χαράχτηκαν ανεξίτηλα στη μνήμη μου όταν σε μικρή ηλικία το χέρι μου την διάλεξε από το ράφι συνοικιακού βιντεοκλάμπ.

Πλέον είναι διαθέσιμη προς όλους και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη παρακάτω..

9. 



9. Βαθιά Άγρια Θάλασσα (Deep Blue Sea) (1999) του Renny Harlin

Πολλοί το θεώρησαν σκουπίδι απ’ τα λίγα και μεγάλη μερίδα της κριτικής ακόμα το χλευάζει, αλλά πραγματικά φίλοι μου δε δίνω δεκάρα για τη γνώμη τους!

Το 
Deep Blue Sea μπορεί  όντως να είναι γεμάτο υπερβολές και σε πολλά σημεία ανεγκέφαλο, αλλά αδιαμφισβήτητα, μετά το Jaws, αποτελεί το πιο διασκεδαστικό και εντυπωσιακό shark movie που γυρίστηκε ποτέ!

Εκπλήξεις, διαρκής αγωνία, χορταστική δράση και οι πιο εντυπωσιακοί ψεύτικοι καρχαρίες που είδατε ποτέ είναι εδώ, για να σας κάνουν να μην ξαναμπείτε ποτέ στο νερό!

Για να μην αναφέρω την εντυπωσιακή και απίστευτα σέξι 
Saffron Burrows - Αλήθεια που χάθηκε αυτή η ψυχή; - που κόβει την ανάσα με κάθε της κίνηση…Renny Harlin αν και λίγο παραπάνω εφετζής απ’όσο πρέπει, έκανες και πάλι το θαύμα σου!

Θυμηθείτε το εντυπωσιακό trailer.





8. Sleepaway Camp (1981) του Robert Hiltzik

Κλασικό καλοκαιρινό slasher που τρομοκράτησε επιτυχημένα τη νεολαία των 80’s κι ακολουθήθηκε από τέσσερις κατώτερες συνέχειες εκ των οποίων αξίζει ν’ αναζητήσετε μόνο το δεύτερο μέρος.

Πολύς ντόρος έγινε για το σοκαριστικό και προχωρημένο φινάλε του και η αλήθεια είναι πως τον άξιζε αφού ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα προκαλεί μεγάλη εντύπωση , αποδεικνύοντας πως τελικά 
Το Παιχνίδι Των Λυγμών του Neil Jordan δεν ήταν ούτε τόσο πρωτοπόρο, ούτε τόσο ριζοσπαστικό όσο νομίζαμε.

Εξαιρετική η επιλογή της 
Felissa Rose στο ρόλο της διαταραγμένης Angela και ακόμα πιο  πετυχημένος ο συνδυασμός  τρόμου και καλοκαιρινής ατμόσφαιρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα σκαριά βρίσκεται και μια ακόμα συνέχεια, με τον ανεπίσημο τίτλο
Sleepaway Camp Reunion.

Δείτε την ταινία εδώ…




7. Άγριος Ωκεανός (Open Water) (2003) του Chris Kentis


Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, διηγείται την περιπέτεια ενός νεαρού ζευγαριού κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Το μοιραίο λάθος συμβαίνει όταν αποφασίζουν να πάνε για υποβρύχια κατάδυση και από απερισκεψία του πληρώματος ξεχνιούνται στη μέση του ωκεανού, έρμαιο στους πεινασμένους καρχαρίες.

Αγωνιώδες, ρεαλιστικό και έντονο, διαλέγει να κινηθεί σε διαφορετικά μονοπάτια από τις υπόλοιπες ταινίες με καρχαρίες, επιλέγοντας εσκεμμένα μια λιγότερο φασαριόζικη προσέγγιση.

Το αποτέλεσμα όμως, παρά το υπερβολικά χαμηλό κόστος, αποδεικνύεται αναπάντεχα εφιαλτικό και ιδιαιτέρως επιδραστικό στην ψυχολογία του θεατή.

Kατά την πρώτη του προβολή αν και δίχασε το μη εκπαιδευμένο σε τόσο πειραματικές ταινίες κοινό, σάρωσε στο box office και ακολουθήθηκε τρία χρόνια αργότερα από ένα άτυπο σίκουελ με τίτλο Open Water 2: Adrift.


Open Water (2003) trailer από Horrorant



6.Λάθος Στροφή (Wrong Turn) (2003) του Rob Schmidt

Και επειδή για τις καλοκαιρινές τους διακοπές μερικοί επιλέγουν βουνό αντί για θάλασσα, ας δούμε τι μπορεί να πάει στραβά κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας εξόρμησης στην φύση .

Μια παρέα έξι φίλων ξεκινά με ανεβασμένη διάθεση για μια φαινομενικά τυπική καλοκαιρινή βόλτα στην εξοχή.

Μία  όμως και μόνο λάθος στροφή είναι αρκετή για να μετατρέψει την ανέμελη καλοκαιρινή εκδρομή τους σε  ένα άνευ προηγουμένου βίαιο αιματοκύλισμα.

Οι παραμορφωμένοι και ψυχοπαθείς διώκτες τους μπορεί να τα βρήκαν σκούρα προς το τέλος, εξαιτίας της - πιο hot πεθαίνεις - Eliza Dushku, απέκτησαν  όμως cult status εν μία νυκτί και εκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές που παρακαλούσαν εκστασιασμένοι για κάποια συνέχεια.

Η επιθυμία τους εισακούστηκε και μάλιστα παραπάνω από μία φορά, με τα σίκουελ του Wrong Turn να ακολουθούν ταχύτητα μεγαλύτερη κι απ’ αυτήν με την οποία τα τερατόμορφα αδέρφια σκοτώνουν τα θύματα τους.

Έτσι λοιπόν, λίγο μετά το αρκετά κακό τέταρτο μέρος και μερικούς μήνες πριν κυκλοφορήσει το φιλόδοξο πέμπτο, θυμηθείτε ξανά τη λάθος στροφή που τα ξεκίνησε όλα στοιχειώνοντας μια για πάντα τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις αλλά.. και τις φαντασιώσεις μας (Eliza για σένα το λέω)!




5. Πιράνχας 3D (Piranha 3D) (2010) του Alexandre Aja

Με το θόρυβο του μέτριου Piranha 3DD να μην έχει κοπάσει ακόμα, η ταινία του Aja αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για να διασκεδάσουμε και να τρομοκρατηθούμε ξανά από έναν μάστορα του είδους που δεν φοβάται να δώσει απλόχερα στο κοινό του αυτό που θέλει.

Και τι είναι αυτό που θέλει; 
Μα τι άλλο; Σάρκα και αίμα!

Γρήγορο, δροσερό, και γενναιόδωρο σε επίπεδο gore, έφερε ξανά στην επικαιρότητα τα ακατάλληλα δια ανηλίκους b- movies κι έκανε τα αιμοδιψή πιράνχας το νέο horror trend.

Με το βέβηλο χιούμορ του και τις - σε σημείο πρόκλησης - ακραίες του σκηνές, έδειξε για τα καλά τα «δόντια» του στους συντηρητικούς κριτικούς, και απέδειξε πως όταν η κωμωδία και ο τρόμος συνδυάζονται σε σωστές αναλογίες, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι τουλάχιστον ακαταμάχητο!

Και για όσους θέλουν extra δόση των ψαριών - δολοφόνων μπορούν να τη βρουν στα: Piranha (1978) του Joe Dante και Piranha II :The Spawning (1981) του James Cameron.


Αν μάλιστα είστε και νοσταλγοί των παλιότερων δεκαετιών θα το ευχαριστηθείτε διπλά!




4. The Burning  (1981) του Tony Maylam


Κλασικό horror camp που ζηλεύοντας την τεράστια επιτυχία του Friday The 13th επιχείρησε να κλέψει λίγη από τη δόξα του.

Και το κατάφερε σε μεγάλο βαθμό, χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του μάγου των εφέ Tom Savini, ο οποίος αφού πρώτα αρνήθηκε να συνεχίσει το «έργο» του στο Friday The 13th Part 2 λόγω καλλιτεχνικών διαφορών, αποδέχτηκε την παχυλή αμοιβή των παραγωγών του The Burning.

Θεωρείται όχι άδικα το καλύτερο rip off του θρυλικού  Friday The 13th  και η υπόθεση του είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεστε.


Δηλαδή ένας ψυχοπαθής δολοφονεί με άγριο τρόπο νεαρούς κατασκηνωτές για να εκδικηθεί αυτούς που όταν ήταν παιδί τον παραμόρφωσαν λόγω μιας ηλίθιας φάρσας.

Λίγο αργό στην αρχή αλλά άκρως ατμοσφαιρικό και αιματηρό στη συνέχεια, αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα από τη λογοκρισία της εποχής, η οποία το πολέμησε με σθένος, απαγορεύοντάς το σε πολλές χώρες.

Υπαίτια γι’ αυτήν την υπερβολική αυστηρότητα δεν ήταν άλλη από τη διαβόητη σκηνή της ομαδικής σφαγής στη σχεδία (δείτε την ΕΔΩ).

Μπορεί με τα σημερινά δεδομένα να φαίνεται κάπως soft , στην εποχή της όμως σίγουρα προκάλεσε μεγάλες ανακατωσούρες στα στομάχια των ανυποψίαστων θεατών.

Επί ελληνικού εδάφους κυκλοφόρησε μόνο σε VHS, με τον τίτλο Ματωμένο Weekend!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία εδώ…




3. Ξέρω Τι Έκανες Πέρσι Το Καλοκαίρι (I Know What You Did Last Summer) (1997) του Jim Gillespie

Τυπικό καλοκαιρινό slasher που έδωσε στον σεναριογράφο Kevin Williamson την ευκαιρία να εξαργυρώσει (… σε δολάρια) την τεράστια επιτυχία του Scream.

Στην αρχή ξεκίνησε με τη λογική αρπαχτής, στο τέλος όμως δικαιώθηκε τόσο στα ταμεία όσο και στις καρδιές των horror fans.

Συν τοις άλλοις έκανε ευρύτερα γνωστές δύο αξιολάτρευτες horror queens που μετά από αυτή τους την εμφάνιση έγιναν περιζήτητες στον πλανήτη Hollywood.

Ο λόγος φυσικά για τις Jennifer Love Hewiit και Sarah Michelle Gellar.

Με άκρως καλοκαιρινό τίτλο που έγινε σλόγκαν, αποτελεί με διαφορά ένα από τα πιο διασκεδαστικά νεανικά θρίλερ που είδαμε ποτέ και μια από τις καλύτερες horror στιγμές της δεκαετίας του 90’.

Βλέπεται μαζί με το εξίσου χαβαλετζίδικο σίκουελ του, I Still Know What You Did Last Summer, αν και πάλι έχω μια μικρή υποψία πως  άρεσε μόνο σε μένα.

Την τρίτη straight to dvd απόπειρα με τον χαζό τίτλο I’ ll Always Know What You Did Last Summer απλά ξεχάστε τη!




2. Παρασκευή και 13 (Friday The 13th ) (1980) του Sean S. Cunningham

Γνωστό και ως ο βασιλιάς των slashers, θεωρείται υπεύθυνο για όλα τα καλοκαιρινά αιματοκυλίσματα που είδαμε στην πορεία.

Τα λόγια μάλλον είναι φτωχά για να περιγράψουν το μέγεθος της δολοφονικής μανίας της οικογένειας Voorhees και κυρίως το άσβεστο μίσος του πολυαγαπημένου γιου- pop icon Jason.

Ένα μίσος που χρόνο με το χρόνο δυνάμωνε ολοένα και περισσότερο, οδηγώντας στο θάνατο κάθε νεαρό και νεαρή που επέλεγε για τις καλοκαιρινές του διακοπές την κατασκήνωση της κατά τ’ άλλα ήρεμης Crystal Lake.

Ταινία-σταθμός για το είδος, άλλαξε μαζί με τον Εφιάλτη Στο Δρόμο Με Τις Λεύκες τα δεδομένα των ταινιών τρόμου του 80’, έφερε το νεανικό κοινό ξανά στους κινηματογράφους και επηρέασε σε τεράστιο βαθμό όλα τα μεταγενέστερα slasher.

Μαζί με τις αμέτρητες συνέχειες του, remake κτλ. αποτελεί την κατεξοχήν καλοκαιρινή πρόταση για εγγυημένες ανατριχίλες.

Τι κι αν ο χρόνος έχει αφήσει πάνω του κάποια από τα σημάδια του, το Παρασκευή και 13 παραμένει σταθερή αξία!




1. Τα Σαγόνια Του Καρχαρία (Jaws) (1975) του Steven Spielberg

Όχι, πείτε μου, περιμένατε να βρίσκεται κάτι διαφορετικό στο Νο 1;
Φυσικά και όχι θα μου πείτε, αφού Τα Σαγόνια Του Καρχαρία παραμένουν εδώ και δεκαετίες ο κυρίαρχος των καλοκαιρινών θρίλερ και… ο κύριος λόγος που σκεφτόμαστε διπλά πριν βάλουμε το πόδι μας στο νερό.

Σκηνοθετημένο ευφυώς από τον master των blockbusters Spielberg, δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα λιγότερο από ένα αριστουργηματικά δομημένο μάθημα αγωνίας και χειραγώγησης του κοινού.

Συνδύασε με μοναδικά πρωτοποριακό τρόπο την περιπέτεια και τον τρόμο, μετατρέποντας την ανέμελη καλοκαιρινή διάθεση πρωταγωνιστών και θεατών σε πραγματικό εφιάλτη.

Μάλιστα την εποχή που προβλήθηκε στους κινηματογράφους ανάγκασε πολύ κόσμο να αναβάλλει τις καλοκαιρινές του διακοπές, οδηγώντας στις μεγαλύτερες εκδηλώσεις  πανικού που προκάλεσε ποτέ κινηματογραφικό φιλμ.

Η επικείμενη κυκλοφορία του σε Blue Ray στις 14 Αυγούστου , σε νέα αποκατεστημένη και καλογυαλισμένη έκδοση, νομίζω ότι αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να ξανασυστηθούμε μαζί του.