Header Ads

Afflicted review

Την άποψή μου για τα found footage την έχω αναφέρει και σε παλιότερα reviews. 

Αυτό που μετράει περισσότερο για να πετύχει μια ταινία του συγκεκριμένου sub-genre είναι να δικαιολογεί σε λογικά πλαίσια και καθ’ όλη τη διάρκειά της, την αίσθηση του ψευδο-ντοκιμαντέρ.

Ευτυχώς το καναδέζικο Afflicted ακολουθεί πιστά αυτόν τον κανόνα ενώ υπάρχουν στιγμές που διδάσκει στους σύγχρονους δημιουργούς για το πώς πρέπει να γυρίζεται το «πολυφορεμένο» πλέον είδος του found footage.

Η ταινία πέρασε από διάφορα φεστιβάλ τρόμου το περασμένο φθινόπωρο από τα οποία μάλιστα κατάφερε να αποσπάσει αρκετά βραβεία σε σημαντικές κατηγορίες.

Αφήνοντας γενικά θετικές εντυπώσεις σε κοινό και κριτικούς, το Afflicted άρχισε τους τελευταίους μήνες να διαδίδεται στους κύκλους των horror fans.

Με ένα περιορισμένο budget στη διάθεσή τους και μικρή διανομή, οι Derek Lee και Clif Prowse που έγραψαν, σκηνοθέτησαν και πρωταγωνιστούν στην ταινία δείχνουν σιγά, σιγά να κερδίζουν το στοίχημα.

Ο  Derek (Derek Lee) και ο Clif (Clif Prowse) είναι δύο φίλοι που αποφασίζουν να ταξιδέψουν για έναν ολόκληρο χρόνο, γυρίζοντας όλες τις ηπείρους και τις μεγαλύτερες χώρες της γης. 

Σκοπός τους είναι να κινηματογραφούν τις εμπειρίες τους και να τις μοιράζονται «ζωντανά» με το κοινό μέσα από ένα διαδικτυακό ντοκιμαντέρ που έχουν ήδη στήσει.

Ο Derek πάσχει από μια σπάνια πάθηση του εγκεφάλου που μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν του χορηγηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια, παρόλα αυτά όμως παίρνει το ρίσκο και ξεκινάει με τον φίλο του το ταξίδι.

Λίγες μέρες μετά κι ενώ βρίσκονται στη Γαλλία, ο Derek περνάει ένα βράδυ με μια άγνωστη και ξυπνάει αιμόφυρτος, χωρίς να θυμάται τίποτα. 

Σταδιακά, αρχίζει να εμφανίζει κάποια περίεργα συμπτώματα που επηρεάζουν τον χαρακτήρα και το σώμα του, ενώ όσο περνούν οι μέρες η μετάλλαξή του προχωράει επικίνδυνα. 

Ο Clif, καταγράφοντας φυσικά τα πάντα μέσα από κάμερες, πιστεύει ότι ο φίλος του μολύνθηκε από κάτι άγνωστο και προσπαθεί να τον πείσει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, για τον Derek όμως ίσως είναι πλέον αργά…

Έξυπνη κίνηση των δημιουργών να ενσαρκώσουν …τους εαυτούς τους στο υποτιθέμενο ντοκιμαντέρ και ακόμα πιο έξυπνη η διαδικτυακή μορφή του footage. 

Όλα όσα κινηματογραφούνται ανεβαίνουν σε ένα blog, οπότε είναι η πρώτη φορά που αναπαριστάται  διαδραστικότητα με κοινό. 
Έτσι, συχνά το βλέπουμε να απαντάει με σχόλια και άλλες φορές να βοηθάει τους δυο πρωταγωνιστές μέσα από τα μηνύματά τους.
 

Πολύ καλή επίσης, είναι η φωτογραφία και η κινηματογράφηση της ταινίας. 
Με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και αρκετή σταθερότητα στις λήψεις μας γλιτώνει λίγο από τη ναυτία της κουνημένης κάμερας στο χέρι. 

Ακόμα και στις γρήγορες σκηνές δράσης και τρεξίματος η τεχνολογία των καμερών είναι τέτοια που κάνει τη θέασή μας πιο εύκολη. 


Όσον αφορά το σενάριο τώρα, το Afflicted έχει τις φωτεινές του στιγμές αλλά και τις αδύναμές του. 

Ξεκινάει με μια υποσχόμενη ιδέα, εξελίσσεται σε κάτι πρωτότυπο για τα δεδομένα του είδους, αλλά η κορύφωση ίσως ήθελε κάτι παραπάνω ή διαφορετικό από αυτό που αναμέναμε.
 

Σε γενικές γραμμές πάντως και χωρίς να μπαίνουμε σε περισσότερες αποκαλύψεις, η ιστορία είναι ικανοποιητική αλλά ο τρόπος που αυτή παρουσιάζεται στερείται φαντασίας σε ορισμένα σημεία.

Ειδικά, στο πρώτο μισό της ταινίας είναι αδύνατο να μην έρθουν στο μυαλό μας σκηνές από το Chronicle και το Paranormal Activity: The Marked Ones (αλήθεια, σε πόσα ακόμα found footage θα δούμε ήρωες να διασκεδάζουν με τις υπεράνθρωπες δυνάμεις που αποκτούν ξαφνικά;).

Το δεύτερο μισό βέβαια αλλάζει ύφος - γίνεται πιο σκοτεινό και βίαιο, το αίμα ρέει άφθονο, ενώ δεν λείπουν και οι ευφάνταστες καταδιώξεις με οπτική πρώτου προσώπου.
 

Είναι ξεκάθαρες οι αγνές προθέσεις του δημιουργικού ντουέτου που δεν στόχευσαν σε μια «αρπαχτή», όπως άλλοι footage-άκηδες συνάδελφοί τους. 

Αντίθετα, δείχνουν να γουστάρουν πολύ αυτό που κάνουν και είναι κάτι που φαίνεται στη καλοδουλεμένη τους προσπάθεια.
 

Γενικά θα ήταν περιττό να σταθούμε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο για περαιτέρω κριτική (θετική ή αρνητική). 
Αξίζει να σας μείνει ότι αποτελεί ένα ευχάριστο διάλειμμα από άλλα ανούσια ψευδο-ντοκιμαντέρ, επομένως όσοι επιλέξουν να το δουν θα τους αρέσει.
 

Σε μια μετα-REC εποχή όμως, είναι σχεδόν ανέφικτο να βγει το found footage που θα αφήσει εποχή στο ευρύτερο φάσμα των ταινιών τρόμου. 

Έτσι, αν κρίνουμε το Afflicted σαν μια horror ταινία και παρόλο που αυτό που θέλει να κάνει το κάνει καλά, δεν θα το χαρακτηρίζαμε σαν κάτι το αλησμόνητο.

Αν όμως το κρίνουμε σαν found footage, τότε σίγουρα αποτελεί την πιο ενδιαφέρουσα πρόταση της φετινής σεζόν και όχι μόνο.  

Σπύρος Νουνανάκης.



Release Dates:

9 September 2013 (Toronto International Film Festival)
18 October 2013 (Sitges Film Festival)
4 April 2014 (USA)