Header Ads

DVD Review: Troll (1986) και Troll 2 (1990)


Troll (1986)

Η μικρή Wendy Anne Potter [η Jenny Beck του Tightrope (1984)] συναντά το τερατάκι του τίτλου [ο Phil Fondacaro του Land of the Dead (2005)] το οποίο την δαιμονίζει. 

Από τότε το κοριτσάκι, τη μια διατηρεί την εμφάνιση του (αν και όχι και τη συμπεριφορά του) και από την άλλη μεταμορφώνεται σε troll.

Το πλάσμα αυτό μάλιστα διαθέτει και ένα δαχτυλίδι με το οποίο ακουμπά ανυποψίαστους, οι οποίο (εντυπωσιακά ομολογουμένως) μεταμορφώνονται σε κουκούλια από τα οποία μετά φυτρώνει βλάστηση, στην οποία γεννιούνται και άλλα τερατάκια.

Αποδίδοντας φόρο τιμής στα monster movies των ‘50s (ειδικά στο φινάλε), αυτό εδώ είναι ένα διαμαντάκι που δεν πρέπει να χάσετε.


Το σενάριο έγραψε ο Ed Naha [Dolls (1987)], η σκηνοθεσία είναι του John Carl Buechler [ο οποίος δημιούργησε και τα τερατάκια], ενώ την παραγωγή ανέλαβε ο Albert Band [ο ένας γιός του, ο Charles Band ήταν executive producer, και ο άλλος, ο Richard Band συνέθεσε το soundtrack – η εταιρία παραγωγής Empire ήταν οικογενειακή υπόθεση].







Troll 2 (1990)

Μια οικογένεια της μεγαλούπολης παραθερίζει στην εξοχή του Nilbog, που είναι αναγραμματισμός του goblin. 

Ναι, σε αυτό το sequel (μόνο κατά τον τίτλο) έχουμε να κάνουμε με μερικά goblin αντί για troll (δεν έχω ιδέα ποια είναι η διαφορά). 
Μάλιστα τα goblin εδώ είναι και vegetarian – το ήξερα ότι όσοι δεν τρώνε κρέας είναι περίεργοι.

Βέβαια τα goblin είναι κακόμοιροι άνθρωποι που φοράνε στατικές μάσκες που δεν κάνουν ούτε για τα καρναβάλια, ενώ είναι και ντυμένοι με τσουβάλια. 
Η Laura Gemser που έκανε τα «κοστούμια» θα έπρεπε να παραμείνει ηθοποιός.

Κατά πολλούς αυτή είναι η χειρότερη ταινία που έχει γίνει ποτέ [έχει γυριστεί και το σχετικό ντοκιμαντέρ Best Worst Movie (2009) το οποίο δεν έχω δει].
Τέτοιες κουβέντες δεν τις παίρνω στα σοβαρά αφού συνήθως εκφράζουν αδαείς (και hipster).

Όμως έχουμε πράγματι να κάνουμε με μια πολύ κακή ταινία, που προκαλεί άθελα της τον γέλωτα πάρα πολύ συχνά. 

Για αυτό φταίνε κυρίως οι ηθοποιοί, οι οποίοι είναι ανίκανοι, αλλά και καλύτεροι να ήταν οι ατάκες του σεναρίου δεν βοηθάνε καθόλου.

Το σενάριο έγραψαν οι Rossella Drudi [Eleven Days, Eleven Nights (1987)] και Claudio Fragasso [που σκηνοθέτησε κιόλας, πράγμα περίεργο καθώς τότε έκανε και σοβαρότερες ταινίες όπως το After Death (Oltre la morte) (1989)].


Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια παραγωγή της εταιρίας Filmrage (πράγμα που προκαλεί έκπληξη καθώς τότε έκανε αξιοπρεπέστατες ταινίες είδους) και associate producers ήταν οι Joe D'Amato [Buio Omega (1979)] και Brenda Norris.

Το Region 2 [PAL] DVD που αγόρασα παρουσιάζει και τις δύο ταινίες σε 1.85:1 (Widescreen 16:9) και δεν διαθέτει πρόσθετες παροχές.




Χρήστος Μουρούκης.