Header Ads

DVD Review: 25η Ώρα - 25th Hour (2002)


Ο Monty Brogan [ο Edward Norton, που ως co-producer (άνευ credit) χρηματοδότησε την ταινία με τα λεφτά που έβγαλε από το Red Dragon (2002)] είναι ένας έμπορος ναρκωτικών στη Νέα Υόρκη, με πρότερο βίο στα πανεπιστήμια, και αγάπη για τον σκύλο του, τον Doyle. 

Η δίωξη ναρκωτικών κάνει έφοδο με ένταλμα στο σπίτι του, βρίσκει ενοχοποιητικά στοιχεία και τον συλλαμβάνει. 
Στην πραγματικότητα θέλουν το αφεντικό του, τον Nikolai [ο Levan Uchaneishvili του Wishmaster 2: Evil Never Dies (1999)], αλλά επειδή δεν συνεργάζεται, καταδικάζεται σε επταετή κάθειρξη. 

Η ταινία εκτυλίσσεται στο τελευταίο εικοσιτετράωρο ελευθερίας του πρωταγωνιστή και εστιάζει στη σχέση του με τον πατέρα του [ο Brian Cox, έναν χρόνο πριν το X2 (2003)], την κοπέλα του [η Rosario DawsonAlicia Keys ήταν επίσης υποψήφια για τον ρόλο)], και τους δύο καλύτερους του φίλους Frank Slaughtery [ο Barry Pepper του Saving Private Ryan (1998)] και τον καθηγητή Jacob Elinsky [ο Philip Seymour Hoffman, τέσσερα χρόνια πριν το Mission: Impossible III (2006)].

Αν είστε εξοικειωμένοι με το έργο του σκηνοθέτη Spike Lee [που για τη δουλειά του εδώ προτάθηκε για Golden Berlin Bear στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου], θα πρέπει να περιμένετε ατελείωτες σκηνές στις οποίες δεν συμβαίνει τίποτα το συγκεκριμένο, καθώς και κλισέ ψευδό-pulp φιλοσοφίες, ανάμεσα σε lengthy flashback. 

Ωστόσο, η ταινία διαθέτει έναν εξαιρετικό μονόλογο του πρωταγωνιστή (η καλύτερη σεκάνς) στον οποίο συνοψίζει έναν χάρτη των φιλών της Νέας Υόρκης.

Το σενάριο του David Benioff (βασισμένος στη νουβέλα του) κίνησε το ενδιαφέρον του Tobey Maguire που ήθελε να πρωταγωνιστήσει, αλλά οι υποχρεώσεις του με το Spider-Man (2002) δεν του το επέτρεψαν, και έτσι τελικά έμεινε μόνο με το credit του παραγωγού (είχε κάνει option την ιστορία εξ αρχής), το οποίο μοιράστηκε με τους Jon Kilik [Babel (2006)], Julia Chasman [Quills (2000)], και Spike Lee.

Χρήστος Μουρούκης.