Header Ads

Kwaheri: Vanishing Africa (1964): Ένα σοκαριστικό ντοκιμαντέρ


Τούτο εδώ το ψευδό-ντοκιμαντέρ είναι ανάμεσα σε αυτά της πρώτης φουρνιάς που οφείλονται στην επιτυχία του Mondo cane (1962), και έγινε πασίγνωστο κυρίως χάρη στη διανομή του Kroger Babb, που το ανέλαβε μέσω της Hallmark Productions του.

Εστιάζει στην Αφρική και έχει εμμονή με τις διαφορές μεταξύ παλιάς και νέας Αφρικής (όπως τις ονομάζει) και πράττει το μέγα ατόπημα (από ανθρωπολογικής τουλάχιστον σκοπιάς) να θεωρεί τον υπόλοιπο κόσμο εκσυγχρονισμένο και πως αυτή η υποτιθέμενη πρόοδος σίγουρα θα πάει και εκεί, χωρίς να διερωτάται αν οι λαοί της θα ήθελαν κάτι τέτοιο.

Ο συντηρητικός του μανδύας πλέκεται από συζήτηση περί ιατρικής (είτε της κακιάς ώρας, είτε της καλής) και μια εκτεταμένη σκηνή DYI εγχείρησης εγκεφάλου στην ύπαιθρο (που είναι η κύρια ατραξιόν εδώ).

Όλα αυτά πλαισιώνονται και από μια ματιά σε διάφορες ασθένειες (με αρκετά πλάνα που σοκάρουν) και τη (δυστυχώς απαραίτητη για το είδος) κακοποίηση ζώων.

Η σκηνοθεσία και η παραγωγή είναι των Thor L. Brooks [ο οποίος έκανε και το μοντάζ] και David Chudnow [executive producer των Suburban Roulette (1968), How to Make a Doll (1968), και associate producer του Just for the Hell of It (1968), όλα του Herschell Gordon Lewis].

Χρήστος Μουρούκης.