Header Ads

Caltiki Il Mostro Immortale (Caltiki: the Immortal Monster) (1959) των Ricardo Freda και Mario Bava


Το παρών φιλμ λαμβάνει χώρα στο Μεξικό, εν μέσω μιας αρχαιολογικής εκσκαφής κατά την οποία οι επιστήμονες βρίσκουν κάτι που μοιάζει με κοινό βάλτο, αλλά είναι τελικά θανατηφόρος. 
Βασικά, από την πρώτη κιόλας φρικτή σκηνή θανάτου, είναι πασιφανές πως το φιλμ «το εννοεί» και πως δίκαια συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο φρικτά των τελών της δεκαετίας του ’50.

Αλλά γιατί αυτό το λασπώδες νερό είναι θανατηφόρο;
Οι επιστήμονες σύντομα επιστρέφουν με ενισχύσεις και κάνουν περεταίρω έρευνα, αυτή τη φορά υποβρύχια (το γεγονός ότι ο βυθός του βάλτου διαθέτει θησαυρούς βοηθά και ως κίνητρο). 

Βασικά εδώ βλέπουμε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις υποβρύχιας κινηματογράφησης στα ‘50s και αυτό από μόνο του δείχνει τη μη προχειρότητα της παραγωγής.

Σύντομα μαθαίνουμε – λες και δεν είδαμε τον τίτλο – ότι στη θανατηφόρα σπηλιά κατοικεί το τέρας του τίτλου, που είναι μια αρχαία θεότητα των Maya, η οποία, όπως είναι κατανοητό, θέλει να σκοτώσει αυτούς που ενοχλούν τον τάφο της.

Τώρα το τέρας αμολά ένα blob, που μοιάζει πολύ με αυτό του The Blob (1958), και πολύ υλικό για trailer ακολουθεί, που συμπεριλαμβάνει φοβερές εκρήξεις μινιατούρων.

Αυτό είναι το δεύτερο φιλμ που ξεκίνησε ο Riccardo Freda, και τελείωσε από τον διευθυντή φωτογραφίας Mario Bava (ο οποίος ανέλαβε και τα παραπάνω εφέ), ενώ το πρώτο ήταν το I Vampiri (1957), και ο Freda υπέγραψε ως “Robert Hamton”, για να μας ξεγελάσει και να πιστέψουμε πως τούτο εδώ είναι ένα αμερικάνικο έργο, ενώ στην πραγματικότητα είναι ιταλικό.

*Μετά το trailer, η ταινία διαθέσιμη από το YouTube.

Χρήστος Μουρούκης.