Header Ads

DVD Review: I Was a Teenage Frankenstein (1958)


Έπειτα από ένα φρικτό (όπως περιγράφει ένας παρευρισκόμενος, καθώς δεν βλέπουμε πολλά πράγματα) αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο Δρ. Frankenstein [ο Whit Bissell του Creature from the Black Lagoon (1954)]  κλέβει το σώμα [ο Gary Conway του How to Make a Monster (1958)] ενός εκ των εμπλεκομένων πάνω στο οποίο θα κάνει διάφορα πειράματα.

Βασικά ο άτυχος νέος του αυτοκινητιστικού φαίνεται να είναι μια χαρά, αν εξαιρέσουμε το πρόσωπο του, που είναι μονίμως καλυμμένο. 
Έτσι, οι επεμβάσεις επικεντρώνονται εκεί, αλλά μια μέρα ο νεαρός ξεφεύγει από το εργαστήρι άνευ των γαζών και αφενός αποκαλύπτεται το τερατόμορφο πρόσωπο του (βασικά, μια μάσκα) και αφετέρου σκοτώνει κατά λάθος μια κοπέλα. 
Έτσι άπαντες της τοπικής κοινωνίας κινητοποιούνται για να βρούνε το τέρας και να το σκοτώσουν.

Παρότι γυρισμένο σε μια εποχή αθωότητας, το φιλμ του σκηνοθέτη Herbert L. Strock [που γύρισε και Blood of Dracula (1958) με το οποίο προβάλλονταν η παρούσα ταινία] διαθέτει έναν κεντρικό χαρακτήρα που παρότι είναι επιστήμονας είναι εκπρόσωπος του συντηρητισμού και συνάμα παραδόξως του κακού (τόσο πολύ που – για κανένα λόγο – διαθέτει και έναν κροκόδειλο, στον οποίο ταΐζει ανθρώπους), ενώ το τέρας αντιπροσωπεύει, την πρόοδο, τη νεολαία, και το καλό.

Είναι λογικό αυτό, καθώς ο παραγωγός Herman Cohen (ο οποίος έγραψε και το σενάριο μαζί με τον Aben Kandel) προόριζε την ταινία για το νεανικό κοινό των drive-in κινηματογράφων, και αποσκοπούσε μεγαλύτερο κέρδος συνδυάζοντας το είδος των ταινιών τρόμου και αυτό των juvenile delinquents, τα κατάφερε και έμελε να είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εταιρίας παραγωγής AIP (American International Pictures).

Παρακάτω θα βρείτε το trailer αλλά και ολόκληρη τη ταινία στο YouTube.

Χρήστος Μουρούκης.