Header Ads

Mayhem (2017) review


Το εργασιακό περιβάλλον εντός του οποίου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και τα πισώπλατα μαχαιρώματα, έχει κατά καιρούς εμπνεύσει την έβδομη τέχνη, παρέχοντας σατιρικές ως επί το πλείστον παραγωγές.
Το Mayhem του Joe Lynch σε σενάριο του Matias Caruso, κοντράρεται ευθέως με το εξαιρετικό Get Out για τη θέση της καλύτερης κωμωδίας τρόμου της χρονιάς.

Ο Steven Yeun (Okja), έχοντας αφήσει για τα καλά πίσω του τα ζόμπι από το The Walking Dead, ενσαρκώνει έναν υπάλληλο γραφείου, τον Derek Cho, που παρά το γεγονός ότι δίνει καθημερινά τον καλύτερο εαυτό του στην εταιρία, απολύεται εξαιτίας της ραδιουργίας μιας συναδέλφου του.
Την ημέρα της απόλυσής του όμως, ένας ιός ξεσπά στον ουρανοξύστη των εγκαταστάσεων και όλο το προσωπικό μολύνεται από αυτόν, γεγονός που οδηγεί στο να τεθεί το κτήριο σε καραντίνα από τις υγειονομικές αρχές.

Ο ιός έχει την ιδιότητα να προκαλεί βίαιη συμπεριφορά σε όλους όσους έχει προσβάλλει. 
Το ίδιο συμβαίνει και στον Cho, ο οποίος είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει τη βίαιη συμπεριφορά του για να εκδικηθεί, αλλά και να κερδίσει πίσω τη θέση του.

Το Mayhem απεγκλωβίζεται από τα στεγανά των b-movies καθώς το μέγεθος της παραγωγής του είναι μεγάλο. 
Είναι καλοφτιαγμένο, έξυπνα γραμμένο και γεμάτο από βία και μούρλα.



Ο όρος «κωμωδία» φιγουράρει τελευταία σε τέτοιου τύπου παραγωγές, αν και παλαιότερα και κυρίως στο δεύτερο μισό των 80's, ήταν αυτού του είδους η ελαφρότητα που χαρακτήριζε το σύνολο του κινηματογραφικού τρόμου. 

Το κεντρικό νόημα είναι χιλιοειπωμένο (ότι η δουλειά γραφείου είναι πολύ πιο ανυπόφορη απ’ όσο φαντάζεται κανείς), ωστόσο είναι η διεισδυτική ματιά του Caruso και τα εξαιρετικά πλάνα του Lynch που σε κάνουν να νιώθεις ότι το διαπιστώνεις για πρώτη φορά.
Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές, με καλύτερη απ’ όλες αυτή του ίδιου του Yeun, που αποδεικνύει ότι σε καλογραμμένους διαλόγους αποδίδει πολύ καλύτερα απ’ ότι στο The Walking Dead.

Ο ρόλος του καταπιεσμένου υπαλλήλου που πνίγεται από το δίκαιο και που ξεπαστρεύει τους ανταγωνιστές του, του ταιριάζει μια χαρά. 
Σε γενικές γραμμές συστήνω σε όλους το Mayhem, όχι τόσο για την πλάκα του, αλλά για το νεύρο και τη σπιρτάδα του.

Βασίλης Γιαννάκης.



Release Dates:
13 March 2017 (SXSW)
5 October 2017 (Sitges)
17 October 2017 (Toronto After Dark)
10 Novenber 2017 (USA)