Header Ads

Ο Φάκελος - The Envelope (2017) review


To The Envelope είναι μια Ρωσική παραγωγή σε σενάριο Ilya Kulikov και σκηνοθεσία  Vladimir Markov, την οποία θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα στο φετινό Horrorant Film Festival ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ.

Η υπόθεση αφορά έναν νεαρό Μοσχοβίτη, τον Igor (Igor Lizengevich), ο οποίος καλείται να παραδώσει έναν φάκελο σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση. Καθώς όμως πλησιάζει στον προορισμό του, όλο και πιο παράξενα πράγματα του συμβαίνουν, που κυμαίνονται από αλλόκοτα όνειρα, μέχρι την εμφάνιση ενός παράξενου μικρού κοριτσιού και άλλων φαντασμάτων.

Από πολύ νωρίς, η ταινία μας πληροφορεί ότι αυτός που πρόκειται να παίξει τον ρόλο του «ταχυδρόμου», είναι καταραμένος και γιατί έχει διαπράξει ένα ολέθριο αμάρτημα.
Ο θρύλος αυτός ξεκίνησε από πολύ παλιά, όταν εξαιτίας της περιέργειας ενός ταχυδρόμου, ξέσπασε μια πανούκλα που έπνιξε ένα μεγάλο μέρος της Μόσχας και είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του Κεντρικού Νεκροταφείου, προκειμένου να ταφούν τα πτώματα.
Κάποια στιγμή ενημερωνόμαστε και σχετικά με το αμάρτημα του Igor αλλά και την κατάρα που το συνοδεύει.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ τρέχει μια μεταφυσική ιστορία αστυνομικής διαπραγμάτευσης, η οποία έχει να κάνει με τον παραλήπτη του φακέλου και οι επιμέρους λεπτομέρειές της ουδέποτε γίνονται ξεκάθαρες. 


Ο θεατής μετά το πέρας της προβολής, καλείται να «ενώσει τις κουκίδες» προκειμένου να δώσει απάντηση στην υπόθεση κι από αυτή την άποψη, ίσως απαιτείται και μια δεύτερη θέαση της ταινίας προκειμένου να γίνει αντιληπτή πλήρως. 

Η κινηματογράφηση είναι υποδειγματική και τα γεγονότα εναλλάσσονται με έναν ρυθμό που διατηρεί το ενδιαφέρον ακέραιο. 
Η ερμηνεία του Lizengevich αλλά και της mega star στη χώρα της, Yuliya Peresild  κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.

Το αστικό τοπίο της Μόσχας αναδεικνύεται έξοχα με ατμοσφαιρικά πλάνα που προσθέτουν στην ιστορία.
Κατά τα άλλα, υπάρχουν κάποιες εκπλήξεις προς το τέλος που αλλάζουν τα δεδομένα και καθιστούν το όλο αποτέλεσμα απρόβλεπτο.

Το The Envelope είναι η απόδειξη ότι οι Ρώσοι μπορούν να κάνουν καλό τρόμο όταν το θέλουν, ο οποίος δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα στάνταρς που έχουν τεθεί παγκοσμίως για το είδος.
Άλλωστε, θυμηθείτε το περσινό The Bride αλλά και την υπερπαραγωγή Vamps που επίσης είδαμε στο Horrorant Film Festival.

Βασίλης Γιαννάκης.


Release Dates:
30 November 2017 (Russia)
5 May 2018 (Horrorant Film Festival)