Header Ads

Devil ‘s Tree: Rooted Evil (2018) review


Πρόκειται για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που μεταξύ του παρόντος review και της θέασης της ταινίας, έχω αφήσει να μεσολαβήσει μια βδομάδα. 
Ο λόγος είναι το αναίτια υψηλό σκορ που εισέπραξε η ταινία στην ιστοσελίδα imdb

Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, το imdb δεν φημίζεται για την ευνοϊκή μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι χρήστες του στις ταινίες τρόμου. 
Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι αλλιώς μπορεί να αξιολογηθεί μια τέτοια ταινία από πραγματικούς φαν του είδους και αλλιώς από το ευρύ κοινό.

Διότι ο πραγματικός φαν του κινηματογραφικού τρόμου, είναι πολύ πιο επιεικής με τα έργα που τον εκπροσωπούν. 
Κατανοεί καλύτερα τη φόρμουλα τους, τους περιορισμούς τους, τα κλισέ τους κλπ. 
Γι’ αυτό και συνήθως «βαθμολογεί» αυτές τις ταινίες με πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ όλους τους υπόλοιπους.

Η περίπτωση του Devil ‘s Tree των Chris Alonso και  Joshua Louis, είναι από τις πολύ σπάνιες που η βαθμολογία της στο imdb είναι αδικαιολόγητα υψηλή σε σχέση με την πραγματική της αξία. 
Στην αρχή κυμαινόταν γύρω στο 7, ενώ τώρα που συντάσσω το παρόν review, έχει πέσει με το ζόρι στο 6,8.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 
Το Devil ‘s Tree αφηγείται την ιστορία μιας φοιτήτριας δημοσιογραφίας, της Sam (Maddy Curley) που εξερευνά την ιστορία ενός δέντρου με πολύ σκοτεινό παρελθόν.
Μπροστά σε αυτό το δέντρο έχουν βρει τον θάνατο πολύ άνθρωποι κατά καιρούς, βρισκόμενοι στο έλεος κάποιων serial killers, σατανιστών κλπ.



Η Sam είναι επίσης στοιχειωμένη από δαίμονες του δικού της παρελθόντος και επομένως ταυτίζεται με τη συγκεκριμένη υπόθεση σε βαθμό που να της γίνει εμμονή. 
Κάθε ένας όμως που της δίνει στοιχεία για το δέντρο, βρίσκει φριχτό θάνατο.

Όλα αυτά σε μια ταινία που αν και δείχνει πολλά υποσχόμενη, διαθέτει παραγωγή λίγο καλύτερη από ένα τυπικό z-movie και αρκετά αδιάφορες ερμηνείες.
Πολλά από τα οπτικά εφέ ωστόσο είναι εντυπωσιακά και μακάβρια. 
Αυτό οφείλω να το παραδεχτώ.  

Και το ερώτημα είναι εύλογο: Για ποιο λόγο μια τέτοια ταινία που είναι απλά συμπαθητική για τα δεδομένα του είδους έχει βρει μια τόσο θετική ανταπόκριση στο κοινό;

Η μόνη απάντηση που μπορώ να δώσω είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχει επικρατήσει μια υπερεκτίμηση των ταινιών που διατείνονται ότι «βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα». 
Αυτή η μόδα, έχει ξεκινήσει από σαφώς καλύτερα μεταφυσικά θρίλερ όπως το The Conjuring και το Annabelle.

Το Devil ‘s Tree ισχυρίζεται επίσης ότι «βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα».
Είναι άραγε αυτό από μόνο του ικανό για να το «ανεβάσει» στα μάτια του κοινού;
Προσωπικά θεωρώ ότι κακώς συμβαίνει αυτό το πράγμα.

Το Devil ‘s Tree δεν είναι μια πολύ κακή ταινία για τα δεδομένα των μεταφυσικών θρίλερ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δικαιολογήσω την μεγάλη απήχησή της, όπως αποτυπώνεται στο imdb. 

Αναμφίβολα πετυχαίνει τον στόχο της ο οποίος είναι να περάσουν ευχάριστα τα 75 λεπτά της διάρκειάς της, αλλά πέρα από αυτό, δεν έχει καμία κινηματογραφική αξία.

Βασίλης Γιαννάκης.



Release Dates:
27 February 2018 (USA)