Header Ads

Wolf Creek movies: Ο serial killer της Αυστραλίας σε δύο ταινίες!


Low budget, ωμή βία, ουρλιαχτά, πολλά λεφτά στο box office, ικανοποιημένοι κριτικοί και θεατές, sequel, τηλεοπτική σειρά, και όλα αυτά για έναν serial killer από την Αυστραλία. 
Ας μάθουμε περισσότερα…


Wolf Creek (2005)

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα (και με έναν γραπτό πρόλογο που αραδιάζει κάποια στατιστικά δεδομένα για τις εξαφανίσεις ανθρώπων), η παρούσα ταινία λαμβάνει χώρα το 1999 στην Αυστραλία, όπου δυο βρετανίδες τουρίστριες [η Cassandra Magrath και η Kestie Morassi  (αμφότερες γνωστότερες για τις τηλεοπτικές τους δουλειές)] συναντούνται με έναν ντόπιο φίλο τους [ο Nathan Phillips του Chernobyl Diaries (2012)], με σκοπό να συνεχίσουν το ταξίδι τους, πράγμα που θα χαλάσει όταν θα πέσουν στα χέρια ενός μανιακού.

Η ταινία του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Greg McLean [Rogue (2007)] είναι γυρισμένη στο βίντεο και αυτό προδίδεται κυρίως από τη χρήση της κάμερας στο χέρι που η κινήσεις της είναι συχνά άγαρμπες και ενοχλητικές (η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Will Gibson).

Ο ρυθμός είναι επίσης συχνά φλύαρος, αφού σε αρκετές σκηνές δεν συμβαίνει τίποτε απολύτως, και σαν να μην είναι αυτό αρκετό, οι δύο πρωταγωνίστριες επιδίδονται σε αμέτρητες υστερίες (αυτή είναι μια ταινία γεμάτη ουρλιαχτά).
Η ταινία ξεκίνησε τη διαδρομή της το 1997 με ένα από τα πρώτα draft του σεναρίου να απογοητεύουν τον δημιουργό, ο οποίος έκτοτε έκανε αλλαγές εμπνεόμενος από τον Ivan Milat, έναν αυστραλό serial killer.

Παρά το χαμηλό budget, τα γυρίσματα διήρκησαν έξι εβδομάδες, και η ταινία εξασφάλισε αφενός διανομή στην Αμερική (από την Dimension Films που πλήρωσε πολλαπλάσια από όσα ήταν το κόστος παραγωγής) και αφετέρου την πρεμιέρα της στο Sundance Film Festival (ακολούθησαν και άλλες φεστιβαλικές προβολές, όπως αυτή στο Cannes Film Festival).

Η ταινία αγαπήθηκε από κριτικούς και κοινό (κατ’ επέκταση και από το box office, όπου σάρωσε), και θεωρείται υπεύθυνη για το νέο κύμα ταινιών τρόμου από την Αυστραλία.


Wolf Creek 2 (2013)


Σε τούτο το sequel, ο serial killer Mick Taylor (ο επιστρέφων John Jarratt) βρίσκεται και πάλι στην ερημιά της Αυστραλίας, όπου βάζει στο στόχο περαιτέρω τουρίστες και όχι μόνο.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την πρώτη ταινία ως τούτο εδώ το sequel ο σκηνοθέτης Greg McLean (έγραψε και το σενάριο μαζί με τον Aaron Sterns) έγινε ένας πραγματικός master του είδους, πράγμα που είναι διάχυτο στην παρούσα ταινία, η οποία συχνά μοιάζει μια splatter οδύσσεια που μόνο ένας μπάσταρδος του Sergio Leone θα μπορούσε να δημιουργήσει.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι συχνά θεαματικό (η προ τίτλων σκηνή είναι συγκλονιστική) και το soundtrack θα σας μείνει αξέχαστο (λειτουργεί ακόμα και όταν καταφεύγει στο να χρησιμοποιήσει το ‘Born to be Wild’ των Steppenwolf).

Μετά την πρεμιέρα της στο διεθνές φεστιβάλ της Βενετίας η ταινία γνώρισε επιτυχία τόσο από τους κριτικούς, όσο και από το κοινό, ενώ προτάθηκε και για μερικά βραβεία.

Πόρισμα

Με την πρώτη ταινία να είναι ένα ερασιτεχνικό πείραμα που πέτυχε (τουλάχιστον εμπορικά) και τη δεύτερη ένα επαγγελματικό καλλιτέχνημα, τα δύο Wolf Creek μπορεί να μην είναι τα αριστουργήματα που σας έχουν πει, αλλά μας άρεσαν αρκετά, τόσο ώστε να αναζητήσουμε και την τηλεοπτική σειρά που παίζεται σήμερα, για την οποία θα μάθετε περισσότερα σύντομα, από τη στήλη Terror Tube.

Χρήστος Μουρούκης.