Header Ads

Blu-ray review: The Scare Film Archives Volume 1: Drug Stories!

 

The Scare Film Archives Volume 1


Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί σε μια εποχή που στα σχολεία προβάλλονταν εκπαιδευτικές ταινίες, που στόχο είχαν να τρομοκρατήσουν τους μαθητές σχετικά με κινδύνους όπως η επικίνδυνη οδήγηση και η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Φυσικά μιλάμε για τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, αν και αυτή η περίεργη μεθοδολογία συνεχίστηκε και σε ένα μικρότερο βαθμό και στα ‘70s.

 

Τα εκπαιδευτικά φιλμ ήταν τόσο διαδεδομένα στις Η.Π.Α. που αποτέλεσαν μια βιομηχανία κινηματογραφικής παραγωγής, παρόμοια με αυτή των corporate films (η οποία φυσικά υπάρχει ακόμα και σήμερα), με τη διαφορά πως αυτά τα περίεργα μικρού μήκους που στόχο είχαν τα μυαλά των μαθητών είναι τρομακτικά, αστεία, και γενικά άκρως διασκεδαστικά, πέραν της αδιαμφισβήτητης ιστορικής τους σημασίας.

 

Επειδή ακριβώς αυτά τα φιλμ δεν προβάλλονταν σε κινηματογραφικές αίθουσες ήταν ζήτημα χρόνου να εξαφανιστούν από προσώπου γης, αλλά χάρη σε μερικούς συλλέκτες που έδειξαν διάθεση να τα περισώσουν και να τα αποκαταστήσουν μπορούμε πλέον να τα δούμε και εμείς οι νεώτεροι. Αυτός που έκανε τη σημαντικότερη δουλειά σε αυτόν τον τομέα ήταν ο θρυλικός Mike Vraney της εταιρίας Something Weird, ο οποίος είχε την καλοσύνη να κυκλοφορήσει σε βιντεοκασέτες αρκετά από αυτά, και συγκεκριμένα στις συλλογές Mindbenders και Classroom Scare Films.

 

Τώρα, αρκετά χρόνια μετά τον θάνατο του Vraney, η χήρα του και άξια συνεχιστής του legacy της Something Weird, Lisa Petrucci συνεργάστηκε με την AGFA (American Genre Film Archive) και μας προσφέρουν αυτήν εδώ την εξαιρετική συλλογή, η οποία συμπεριλαμβάνει 11 από αυτά τα εκπαιδευτικά φιλμ μικρού μήκους, με τη θεματική τους ένωση να αποτελεί το πρόβλημα των ναρκωτικών, όπως ομολογεί και ο τίτλος.

 

Το Beyond LSD (1967) είναι καλοφτιαγμένο (δεν το περίμενα) και αποδίδει τη χρήση ναρκωτικών από τους νέους στο σύστημα και στους γονείς τους που δεν τους δίνουν την αρμόζουσα σημασία (πράγμα που επίσης δεν περίμενα, αφού συνήθως αυτά τα φιλμ έχουν μια πιο συντηρητική ματιά). Και σαν να μην είναι αυτά αρκετά αξιοθαύμαστα, τα δύο κομμάτια μουσικής που οι τίτλοι μας ενημερώνουν πως ηχογραφήθηκαν από μια εφηβική μπάντα, δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις ροκ επιτυχίες της εποχής.

 

Φτιαγμένο με τη βοήθεια ενός αστυνομικού τμήματος (πάντα κακός οιωνός), το The Bottle and the Throttle (1968) προσπαθεί να μας διδάξει τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, μέσω μικρών animated sections και της ιστορίας ενός 18χρονου οδηγού που εξαιτίας των τεσσάρων μπυρών που κατανάλωσε σε ένα πικνίκ είχε ένα τροχαίο ατύχημα στο οποίο μια μητέρα έμεινε ανάπηρη και ένα κοριτσάκι σκοτώθηκε.

 

Το animated και άκρως ψυχεδελικό Curious Alice (1968) μας αφηγείται την γνωστή ιστορία της Αλίκης με τον λευκό λαγό και τον βαλέ κούπα, και είναι τόσο υπέροχο που μάλλον έχει το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, καθώς είναι πιο πιθανό αφού το δεις να θέλεις να δοκιμάσεις LSD παρά να το αποφύγεις – είναι ένα πραγματικά εξαίσιο τριπάκι!

 

Με απεριόριστη όρεξη για κατήχηση, το ντοκιμαντέρ The Distant Drummer (1970) έρχεται με υλικό από campus πανεπιστημίων και μουσικών φεστιβάλ, καθώς και αρκετών talking heads, προειδοποιώντας μας για τη μαριχουάνα που καπνίζουν οι ανεξέλεγκτοι χίπηδες!

 

Το Drugs, Drinking, and Driving (1971) θέλει να μας τρομοκρατήσει παρουσιάζοντας μας τους κινδύνους που ενέχει η οδήγηση υπό την επήρεια συνδυασμού αλκοόλ και νόμιμων ναρκωτικών.

 

Ένας συνδυασμός από δηλώσεις γιατρών και σκετς με ηθοποιούς στο LSD: Insight of Insanity (1967) μας εξηγεί πως αν κάνουμε χρήση του ναρκωτικού του τίτλου είναι σαν να παίζουμε τη ζωή μας στη ρώσικη ρουλέτα.

 

Η φωνή του LSD μας μιλάει στο LSD-25 (1967) προσπαθώντας να μας τρομοκρατήσει περιγράφοντας τι μπορεί να κάνει στο μυαλό μας, αλλά μια φωνή είναι και αυτή και στις δημοκρατίες πρέπει δίνουμε βήμα σε όλες!

 

Για τους κινδύνους μιας σειράς ναρκωτικών από τη μαριχουάνα ως την ηρωίνη μας κάνει κατήχηση το Narcotics, the Decision: Goofballs & Tea (1957), το οποίο διαθέτει κινηματογράφηση και ερμηνείες τόσο παρωχημένες που παραπέμπουν στα drug scare φιλμ της δεκαετίας του ’30.

 

Δεν καταλαβαίνω πως ακριβώς θα μπορούσε να αφορά μαθητές σχολείου το None for the Road (1957) αφού πρόκειται για μια κατήχηση προς αστούς ενήλικες για τους κινδύνους της οδήγησης υπό επήρειας αλκοόλ, καθώς και για την έστω και casual κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε κοινωνικά πλαίσια.

 

Το The Trip Back (1970) αποτελεί ένα παραλήρημα της Florrie Fisher (μια πρώην χρήστη ναρκωτικών που έκανε ομιλίες όπως αυτή εδώ σε ένα πανεπιστήμιο στη Φλόριντα) που μας εξηγεί πως ακόμη και με ένα τσιγάρο μαριχουάνας είμαστε καταδικασμένοι να μπλέξουμε σε μια ζωή εθισμών και παρανομίας, ενώ δεν θα διστάσει να τα βάλει και με μια φοιτήτρια που θα αμφισβητήσει την άποψη της κατά τη διάρκεια του Q&A που ακολουθεί.

 

Στο Users-Losers (1971) ένας πιτσιρικάς μαθαίνει τους κινδύνους των ναρκωτικών από έναν μεγαλύτερο του, και όταν πιάνει τον μικρότερο του αδερφό να κάνει χρήση, τότε προωθεί τις νέες του γνώσεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η σπουδαιότητα του να είσαι ρουφιάνος.

 

Όλα μαζί τα μικρού μήκους αγγίζουν σε διάρκεια τις τρεισήμισι ώρες, ενώ το περιοχής A, B, C, Blu-ray περιλαμβάνει σαν πρόσθετη παροχή και ένα μεγάλου μήκους mixtape με τίτλο Drug Stories! Narcotic Nightmares and Hallucinogenic Hellrides, το οποίο είναι ιδανικό για background σε οποιοδήποτε πάρτι. Συνολικά έχουμε να κάνουμε με μια υπέροχη συλλογή που προσφέρεται για άβολο τρόμο και εξωφρενικά γέλια, τόσο που με κάνει να ανυπομονώ για τις επόμενες κυκλοφορίες της σειράς.