Header Ads

Τα Καλύτερα και τα Χειρότερα Horror του 2011

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.

Στο FilmBoy δεν συνηθίζαμε να κάνουμε λίστες Best and Worst κάθε τέλος της χρονιάς, για τον απλούστατο λόγο ότι ακολουθούν τα FilmBoy Awards που ψηφίζονται από εσάς και δεν θα ήθελα να επηρεάσουμε κανέναν.

Φέτος είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα.
Προηγήθηκε το Mega αφιέρωμα του Κώστα Τσώκου (FilmBoy editor of the year!) στις καλύτερες ταινίες του 2011 και νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει και μια αναδρομή στις horror ταινίες που είδα φέτος και νομίζω ότι είναι αρκετές (57) για να έχω το δικαίωμα να κάνω τα Best and Worst Horror of 2011.

Διαβάζω σε άλλα site ότι η χρονιά ήταν κακή για τις ταινίες τρόμου και νομίζω ότι είναι λίγο άδικοι.
Σύμφωνοι, δεν ήταν και η καλύτερη χρονιά αλλά ήταν μακράν καλύτερη από τη περσινή και, αν σκεφτείτε ότι φέτος έβαλα το μοναδικό 10αρι μου (εδώ και 2 χρόνια!) σε ταινία τρόμου, νομίζω ότι το 2011 δικαιούται να υπερηφανεύεται για τις horror επιδόσεις του.

Ακολουθεί το TOP 10 των Καλύτερων και των Χειρότερων Horror που είδαμε φέτος, καθώς και μια μεγάλη λίστα ΟΛΩΝ των ταινιών και τις βαθμολογίες μας.

 

Best Horror Movies of 2011: 

10.  Scream 4

Δε ξέρω τι περιμένατε από το τέταρτο Scream αλλά εγώ βρήκα κάτι από την ξεγνοιασιά του να κάνεις ελεύθερα κλισέ και να μην φοβάσαι γι’αυτό.

Ο Craven μπορούσε να κάνει διαφορετικά πράγματα, συμφωνούμε σε αυτό, αλλά με το ίδιο cast 10 χρόνια μετά νομίζω ότι έκανε πραγματικά πολύ καλή δουλειά.

Πολύ καλύτερο από τα προηγούμενα sequels, το Scream 4 είναι σίγουρα η κορυφαία σάτιρα των horror movies τα τελευταία χρόνια.

 
9. Red State 

Και μόνο το γεγονός ότι ο Kevin Smith περίμενε 5 χρόνια για να βρει χρηματοδότηση και να μην κάνει εκπτώσεις στο όραμα του, αξίζει επιβράβευσης.

Σε ένα πολύ ‘δύσκολο’ θέμα, αυτό του θρησκευτικού φονταμενταλισμού,  ο Smith δημιούργησε ένα βίαιο θρίλερ με πολύ αίμα και gore αλλά που ο πραγματικός τρόμος έρχεται από τη διαπίστωση του μίσους που μπορεί να προκαλέσει η θρησκευτική πίστη.

Χωρίς μουσικό χαλί, με ‘μουντζουρωμένα’ φίλτρα και νευρική κάμερα στο χέρι, το Red State (review εδώ) είναι ένα σκληρό στη ψυχή φιλμ που άγγιξε ευαίσθητες πτυχές του αμερικανού θρησκόληπτου και όχι μόνο.


8. The Woman 

Ο Lucky McKee θα συνεχίσει να είναι γνωστός από το May αλλά φέτος μας ξαναθύμισε την ύπαρξη του με το κανιβαλιστικό sequel του Offspring, σε μια από τις λίγες περιπτώσεις που το sequel ξεπερνά το original.

Εξαιρετική κινηματογράφηση με ένταση και ανατροπές, καλό cast, ωραία gore εφέ και ένα δυνατό φινάλε, αλλά εξαιρετικά αργό ρυθμό.


7. Retreat 

Είναι καλό να θυμόμαστε κάπου κάπου ότι μια καλή ιστορία έχει μεγαλύτερη αξία από το gore και το torture porn, και η ταινία του Carl Tibbetts το κάνει αυτό.

Το Retreat είναι ξεκάθαρα μια ταινία που δίνει βάρος στο να πει μια ιστορία και όχι στη δράση, κλείνοντας τρεις ηθοποιούς σε ένα σπίτι  και προσδίδοντας την ένταση και τη κλειστοφοβική αίσθηση που πρέπει.

Εκεί είναι η μεγάλη επιτυχία του.
Η αίσθηση που έχεις σε όλη τη διάρκεια του φιλμ, όπου είναι σα να βρίσκεσαι απομονωμένος ο ίδιος, μη ξέροντας τι να πιστέψεις και πώς να δράσεις.


6. A Lonely Place to Die 

Ο θρίαμβος της κινηματογράφησης.
Γυρισμένο στα πανέμορφα Highlands της Σκοτίας, το ορειβατικό θρίλερ του Julian Gilbey θέτει υψηλά στάνταρ με τη δεξιοτεχνική σκηνοθεσία και μακάρι να μην αναγκαζόταν να φύγει από εκεί στο τελευταίο ημίωρο της ταινίας.

Αν και δείχνει ανολοκλήρωτο και δεν είναι ακριβώς horror, προσφέρει καινούργια πράγματα στο είδος των θρίλερ επιβίωσης και είναι ένα καλό, επιδέξιο και οπτικά πλούσιο θρίλερ έντασης και άφθονης αδρεναλίνης.


5. Mother’s Day 

Το remake του Darren Lynn Bousman θα μπορούσε να είναι ένα θρίλερ του σωρού, αντίθετα είναι βίαιο, έξυπνο, γεμάτο ανατροπές και σέβεται τους θεατές (πόσα άλλα θρίλερ νοιώθεις ότι σε κοροϊδεύουν;).

Η ομορφιά της ταινίας είναι το ότι εκμεταλλεύεται τους πολλούς χαρακτήρες που έχει και μέσα από ανατρεπτικά σημεία της πλοκής και σεναριακές στροφές δεν αφήνει τα πράγματα όσο κλισέ θα περιμένατε.

Εύκολα ένα από τα καλύτερα home invasion θρίλερ των τελευταίων χρόνων.


4. Attack the Block 

Χωρίς κανένα γνωστό όνομα στα credits (πέρα από τον Nick Frost σε ένα μικρό ρόλο), γυρισμένο με ένα πολύ μικρό budget και με κύριους ήρωες μια ανήλικη συμμορία παιδιών που μιλούν μια βαριά Βρετανική γλώσσα, ο Joe Cornish κατάφερε να φτιάξει μια διασκεδαστικότατη alien invasion ταινία που θα ζήλευαν και τα μεγαλύτερα studios.

Συναρπαστικές στιγμές, διασκέδαση, λίγο τρόμο, πολύ χιούμορ και κάποιες στιγμές αδρεναλίνης.


3. Grave Encounters 

Το found footage είδος επαναπροσδιορίζεται με sci fi στοιχεία, αιμοδιψή φαντάσματα και πρωτότυπες σκηνές τρόμου, που μαζί με τη σπιντάτη σκηνοθεσία και τη φωτεινή φωτογραφία κάνουν ένα αποτέλεσμα απόλαυση.

Αν δεν υπήρχαν κάποιες ‘γκάφες’ στις ερμηνείες και αν ήταν λίγο πιο καλογραμμένοι οι χαρακτήρες, το Grave Encounters θα ήταν ένα καταπληκτικό φιλμ τρόμου.

Ακόμα κι έτσι, είναι το 3ο καλύτερο της χρονιάς.


2. Stake Land 

Η low-budget ταινιάρα του Jim Mickle μας θύμισε ότι ένας κόσμος Αποκάλυψης με ζόμπι μπορεί ακόμα να είναι τρομακτικός.

Χωρίς άσκοπες επιδείξεις, λειτουργεί παρορμητικά σε έναν άγριο κόσμο όπου η επιβίωση δεν είναι εύκολο πράγμα και όπου ο καθένας μπορεί να υποκύψει.
Μια ασυμβίβαστη βαμπίρ ταινία και μία από τις καλύτερες στη πρόσφατη μνήμη.

Η μόνη ένσταση η κατά διαστήματα κακή ερμηνεία του Nick Damici.


1. I Saw The Devil 

Το αριστούργημα του Kim Jee-woon. ένα επίπεδο πάνω από όλα τα άλλα (διαβάστε το review εδώ).

Ο ορισμός της πρόκλησης, μια συνεχή γροθιά στο στομάχι, ένας εξαναγκασμός να αντιμετωπίσουμε τα δικαιολογημένα κακά της εκδίκησης και να σκεφτούμε το κατά πόσο δικαιολογημένη είναι και πόσο καιρό μπορεί αυτή να συνεχίζει.
Γιατί ο ήρωας στο I Saw the Devil δεν εκδικείται μόνο μία φορά.

Πείτε με ιερόσυλο, αλλά νομίζω ότι είναι ανώτερο από το Oldboy και σίγουρα ένα από τα καλύτερα θρίλερ εκδίκησης όλων των εποχών.



Worst Horror Movies of 2011

5.  The Human Centipede II (Full Sequence)

Το sequel του Tom Six μοιάζει με ένα μεγάλο trailer που δείχνει μόνο τις καλύτερες σκηνές, αφήνοντας εσφαλμένα να εννοηθεί ότι κάπου μέσα υπάρχει προφανώς μια πλοκή.

Ένα video clip με σκοπό να απαγορευτεί, να σοκάρει και να γίνει band σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες.
Δεν τον ενδιαφέρει να κάνει μια ταινία.


4.  Vanishing on 7th Street

Ένα άνευρο, άοσμο, χωρίς ρυθμό και εν τέλει ανούσιο φιλμ που δεν εξελίσσεται καθόλου μετά τα πρώτα 30 λεπτά και που θα έμοιαζε με κακό επεισόδιο του The Twilight Zone …αν υπήρχε τέτοιο.


3. Hellraiser: Revelations

Εξόφθαλμα κακές ερμηνείες, Pinhead για λύπηση, φινάλε για γέλια, στόρι ανεκδιήγητο, ακαταλαβίστικες ατάκες, ερασιτεχνική σκηνοθεσία …
Σκέφτεστε τίποτα χειρότερο;


2.  Fading of the Cries

Ένας πουρές από μεταφυσικές ‘υποθέσεις, ζόμπι, νεκρομαντεία, ατμόσφαιρα εποχής Hammer, ρομάντζο Twilight, gothic μακιγιάζ ξεπατικοτούρα από The Crow και ξιφομαχίες Dark Vader με Harry Poter!
Όλα στο blender.

1. Rubber

Αλλόκοτο και αχρείαστο, ένα short που ξεχειλώθηκε  για να γίνει 82 λεπτά με μια υπο-ιστορία χωρίς κανένα νόημα.
Από τις πιο γελοίες ταινίες που έχω δει.


Ακολουθεί η λίστα όλων των Horror ταινιών που είδα μέσα στη χρονιά (παραγωγής 2011) με τη βαθμολογία φυσικά.
Όσο και να ψάξετε, δε θα βρείτε πουθενά το Paranormal Activity 3 καθώς και τα Tucker and Dale vs. Evil, Fright Night και The Rite.

Τουλάχιστον για τα 2 πρώτα (τα οποία πιθανότατα θα μπουν στη πρώτη 10άδα μόλις τα δω), θα υπάρξουν reviews στο Horrorant σύντομα.


10/10
I Saw The Devil,


8/10
Stake Land,
Attack The Block,
Mother's Day,
Grave Encounters        
Retreat                      
A Lonely Place to Die          


7/10
Insidious,
Scream 4,
The Perfect Host,
Atrocious,
The Woman               
Red State               

6/10
The Housemaid,
The Tunnel,
Straw Dogs,
The Thing,
11-11-11,
Cold Fish              
Chillerama                 
The Ward               
La Casa Muda          
Sint                    

5/10
The Experiment,
Troll Hunter,
Burke And Hare,
Sector 7,
Husk,
Faces In The Crowd,
Hostel: Part 3             


4/10
Fertile Ground,
Seconds Apart,
Hobo With A Shotgun,
Priest,
Final Destination 5,
Don't Be Afraid of the Dark,
And Soon the Darkness,
The Howling: Reborn,
Creature,
A Serbian Film        


3/10
Prowl,
Bereavement,
Red Riding Hood,
The Roommate,
Dylan Dog: Dead Of Night,
Wrong Turn 4,
The Resident,
Trespass,
Good Neighbours,
Apollo 18,
Shark Night 3d,


2/10
Vanishing On 7th Street,
Rubber,
The Human Centipede II (Full Sequence),
Hellraiser: Revelations,
Fading Of The Cries,