Header Ads

The Innkeepers review

Γράφει ο Νίκος Σιδεράς.

O Ti West αποτελεί αδιαμφισβήτητα  ένα από τα πιο ανερχόμενα ονόματα στο χώρο του τρόμου.

Ύστερα από το βραδυφλεγές θρίλερ The House Of The Devil που εντυπωσίασε με την παλιομοδίτικη αισθητική του και το σίκουελ του Cabin Fever, επιχειρεί με τη νέα του αυτή προσπάθεια να διηγηθεί μια κλασική ιστορία φαντασμάτων, διανθισμένη με μικρές κωμικές πινελιές.

Το ξενοδοχείο Yankee Pedlar Inn μετά από χρόνια λειτουργίας ετοιμάζεται να κατεβάσει ρολά. 
Πρόκειται να γκρεμιστεί και να μετατραπεί σε ιδιωτικό πάρκινγκ. 
Πριν όμως συμβεί αυτό θα παραμείνει ανοιχτό για ένα τελευταίο Σαββατοκύριακο.

Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του αφεντικού, στο τιμόνι της επιχείρησης θα βρίσκονται οι δύο βαριεστημένοι του υπάλληλοι, Claire (Sara Paxton, Shark Night 3D) και Luke (Pat Healy, Dirty Girl). 

Στον ελεύθερο χρόνο τους και για να ξεφύγουν από τη ρουτίνα της δουλειάς οι δύο νέοι προσπαθούν με μια συσκευή ηχογράφησης  υπερήχων να αποδείξουν τη στοιχειωμένη φήμη του ξενοδοχείου.

Συγκεκριμένα ψάχνουν για σημάδια που να αποδεικνύουν την ύπαρξη του πνεύματος μιας γυναίκας με το όνομα Madeline O’Malley. 
Ο θρύλος έλεγε πως τη μέρα του γάμου της, κατά την διαμονή της στο ξενοδοχείο, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε με αποτρόπαιο τρόπο...


Επίσης, σύμφωνα με τις φήμες το πτώμα της βρίσκεται ακόμα στο υπόγειο και όταν πέφτει το σκοτάδι  το φάντασμα της βγαίνει από την κρυψώνα του και κάνει βόλτες στους χώρους του Yankee Pedlar Inn.

Οι δύο νεαροί υπάλληλοι μπορεί στην αρχή να παίρνουν στην πλάκα την όλη κατάσταση όταν όμως ανεξήγητα γεγονότα αρχίζουν να συμβαίνουν στην πραγματικότητα, αντιλαμβάνονται πως το ξενοδοχείο κρύβει πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζουν.

Συν τις άλλοις έχουν να αντιμετωπίσουν τους λιγοστούς αλλά ιδιόρρυθμους τελευταίους πελάτες τους, όπως την ξεχασμένη τηλεοπτική σταρ Leanne Rease-Jones (Kelly McGillis, Stake Land) που ασχολείται με τη μεταφυσική και τον ηλικιωμένο άντρα (George Riddle, Every Day)  που επιθυμεί διακαώς να κοιμηθεί στο δωμάτιο που πέρασε την πρώτη νύχτα του γάμου του.

Άραγε θα μπορέσουν ο Luke και η Claire να τα βγάλουν πέρα μαζί τους;
Και κυρίως θα καταφέρουν να περάσουν την τελευταία τους βραδιά στο ξενοδοχείο σώοι και αβλαβείς;
Η συνέχεια επί της οθόνης.

Το The Innkeepers  έχει πολλά κοινά στοιχεία με το The House Of The Devil, την ταινία που έκανε διάσημο τον Ti West.

Και το κατάλαβα από το γεγονός ότι και στις δύο κόντεψε να με πάρει ο ύπνος!
Και στα δύο φιλμ, η υπόθεση παρουσιάζει ενδιαφέρον, ο ρυθμός όμως με τον οποίο κυλάει σε ορισμένα σημεία είναι κάτι παραπάνω από αργός, σχεδόν σε υπνωτίζει θα έλεγα!

Ενώ  ο σκηνοθέτης στην πρώτη του επιτυχία ασχολήθηκε με το θέμα της μαγείας εδώ καταπιάνεται με ένα τυπικό American ghost story.

Η μεγάλη του διαφορά όμως από τα υπόλοιπα είναι πως αυτό το τυποποιημένο και χιλιοειπωμένο story μας πλασάρεται αρχικά σαν  μια ανάλαφρη κωμωδία με στοιχεία μυστηρίου που θυμίζει τηλεοπτικό επεισόδιο από το Tales from the Crypt ή ακόμα καλύτερα επεισόδιο από την παιδική σειρά τρόμου Goosebumps (την πρόβαλλε παλιά κάθε Σάββατο και Κυριακή πρωί ο ANT-1).

Για το μεγαλύτερο μέρος της η ταινία, αν και δεν προσφέρει τις αναμενόμενες  ανατριχίλες, καταφέρνει να χτίσει την πολυπόθητη ατμόσφαιρα  χάρη στην εύστοχη και υποβλητική μουσική της επένδυση που «υπογραμμίζει» υπέροχα κάθε σκηνή.

Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη έρχεται όχι από το (κακοφτιαγμένο) φάντασμα της νεκρής νύφης αλλά από την ερμηνεία της ταχύτατα ανερχόμενης Sara Paxton.
 
Τι κι αν πρωταγωνίστησε στη χειρότερη ταινία με καρχαρίες που γυρίστηκε τελευταία;
Τι κι αν πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στο remake του Last House On The Left

Στο Innkeepers η γλυκιά Sara παίρνει την ταινία στους ώμους της και δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της σεζόν. 
Αποδίδει με αυθορμητισμό, χιούμορ και μια δόση αφέλειας το ρόλο της Claire και πετυχαίνει από τα πρώτα λεπτά της παρουσίας της να γίνει συμπαθής στο θεατή.

Εξίσου πολύ καλή εντύπωση προκαλεί και η παρουσία-έκπληξη της παλαίμαχης Kelly McGillis.
Να είστε όμως προετοιμασμένοι.
Δεν πρόκειται να αντικρύσετε την εντυπωσιακή γυναικάρα του Top Gun αλλά μια ηλικιωμένη κυρία που παρά τις ρυτίδες της, διατηρεί το ίδιο σαγηνευτικό βλέμμα.

Σε μια μικρή έρευνα που έκανα στο internet έπεσα πάνω σε κάποιες τωρινές φωτογραφίες με τον πρώην συμπρωταγωνιστή της Tom Cruise
Η σύγκριση ήταν σχεδόν σοκαριστική. 

Ο αειθαλής  Τom παρά τα χρόνια που μεσολάβησαν έδειχνε δίπλα της, σαν το μικρό της ανιψάκι!!!
Ας αφήσουμε όμως τον μποτοξαρισμένο  Mr  Cruise και ας γυρίσουμε στα της ταινίας.

Όσο πλησιάζουμε λοιπόν προς το τέλος και ενώ η αναμονή μας για να δούμε κάτι τρομαχτικό έχει αγγίξει κορυφή, σκάνε μύτη επιτέλους, λίγα λεπτά πριν την εξάντληση της υπομονής μας, κανά δυο πραγματικά creepy σκηνές (που μου θύμισαν Rec).

Και πάνω που λες ότι κάτι πάει να γίνει , έρχεται ένα φινάλε ίδιου μήκους κύματος με το House Of The Devil που ξενερώνει και απογοητεύει ολότελα.

Οι όποιες εξηγήσεις δεν έρχονται ποτέ και όσο κι αν περιμένεις για κάποιο twist της τελευταίας στιγμής καταλήγεις  τελικά να μείνεις με το …. Κλειδί (του ξενοδοχείου) στο χέρι!

Όσο κι αν με τρόμαξε η έξυπνη, τελευταία σκηνή πριν τους τίτλους τέλους , το The Innkeepers ήταν πολύ αργά για να σωθεί.

Ώρες μετά την παρακολούθηση του μπορώ να πω με σιγουριά πως το όλο εγχείρημα δεν μου άφησε καλή εντύπωση στο σύνολο του.
Κι αυτό γιατί υπήρχε συνεχώς, σε όλη τη διάρκεια, η αίσθηση του ανολοκλήρωτου.

Θεωρώ πως ο West δεν διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο το υλικό που είχε στα χέρια του. 
Σ’ αυτό σίγουρα συνέβαλλε και το περιορισμένων δυνατοτήτων σενάριο που μόνος του έγραψε.

Ίσως να τα είχε πάει πολύ καλύτερα αν καταδεχόταν τη βοήθεια ενός πιο έμπειρου σεναριογράφου.

Σίγουρα όμως έδειξε πως έχει ταλέντο και δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσει άμεσα σε κάτι που να έχει καλύτερη δομή και σαφώς περισσότερες προοπτικές.

Και κάτι μου λέει πως η στιγμή αυτή δε θ’ αργήσει να έρθει…

RELEASE DATE
December 30, 2011 (VOD)
February 3, 2012 (Limited)

The Innkeepers trailer από Horrorant