Header Ads

Psychotica (Nostrum) review

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.

Αντiθετα με την Αργεντινή, ο Καναδάς έχει προσφέρει άφθονο τρόμο τα τελευταία χρόνια στους fans και έχει αποκτήσει το δικό του στυλ όσον αφορά τις ταινίες τρόμου.

Ειλικρινά, νομίζω ότι είμαι σε θέση να αναγνωρίσω ένα Καναδικό horror από άλλων χωρών. 


Αν όμως μου έβαζαν το Psychotica ως δείγμα, ομολογώ θα με ξεγέλαγε.

Το new age horror με τον τίτλο Psychotica (αν΄και στο trailer υπάρχει ο προηγούμενος τίτλος του, Nostrum) φαίνεται σαν το κλασικό Βρετανικό θρίλερ, με πολλά από τα χαρακτηριστικά του να φωνάζουν παρόν.

Μηδαμινός φωτισμός, βρώμικη και άβολη απεικόνιση του υποκόσμου, ένας μαύρος στους χαρακτήρες, ο βρώμικος μπάτσος που τριγυρνάει στο background και φυσικά τα ναρκωτικά ως θεματολογία.
Classic British horror.

Και μολονότι η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο Ontario του Καναδά και έγινε από Καναδούς παραγωγούς, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Jonathan Wright είναι από τη Βρετανία ...και όλα αποκτούν πλέον νόημα.

Στο ξεκίνημα, θα βρεθούμε σε ένα άθλιο γκέτο ηρωινομανών, όπου κάποιος αυτοκτονεί (με πολύ gore τρόπο είναι η αλήθεια) αφού έχει πάρει τη δόση του.

Οι 'σύντροφοι' του, μια ομάδα τελειωμένων ηρωινομανών, σοκαρισμένοι από το θάνατο του φίλου τους είναι πλεόν αναγκασμένοι να αναζητήσουν αλλού σπίτι για να μένουν, αφού το μέρος θα γεμίσει με μπάτσους.
Επίσης, είναι αποφασισμένοι να αποτοξινωθούν...


 

Βρίσκουν καταφύγιο σε ένα απομακρυσμένο εξοχικό σπίτι, το οποίο είναι ακατοίκητο χρόνια τώρα και ανήκει σε έναν θείο ενός από τα παιδιά.

Αλλά όπως κάνει κάθε 'αποφασισμένος' ηρωινομανής που θέλει να σταματήσει τα ναρκωτικά, προμηθεύονται μια τελευταία δόση για '...να γιορτάσουν την τελευταία τους φορά'!

Μέρος αυτής της δόσης είναι τελευταίας γενιά ναρκωτικά, αποτέλεσμα πειράματος που πήγε στραβά, ένα νέο είδος ηρωίνης που δημιουργήθηκε με σκοπό την εξολόθρευση των ναρκομανών!

Ο στόχος ήταν να αυτοκτονούν όσοι παίρνουν έστω μια δόση, αλλά το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη επιθετικότητα, το πρεζάκι να γίνεται βίαιος δολοφόνος και να επιτίθεται στους πάντες.
'Είπαμε να τους σκοτώσουμε, όχι να τους κάνουμε serial killers!'

Φαινομενικά η κατάσταση ελέγχεται, αφού ο βρώμικος μπάτσος (Christian Bako) τριγυρνά στη πιάτσα και μαζεύει πίσω το 'χαλασμένο πράμα' - οι ήρωες της ταινίας όμως βρίσκονται ήδη μακριά. 



Σύντομα ο πρώτος που θα πάρει μια 'χαλασμένη' δόση θα γίνει ο κυνηγός και οι υπόλοιποι τα θηράματα, σε ένα κρυφτοκυνηγητό μέσα στο ξύλινο και θεοσκότεινο σπίτι, το οποίο μάλιστα διαθέτει άφθονες κρυψώνες και καταπακτές.

Οι χαρακτήρες είναι αυτό που περιμένεις:
Η ξανθιά πρωταγωνίστρια-ηρωίδα (Megan Hutchings), οι δίδυμες μελαχροινές-αναλώσιμες (Jordan Hayes και Tara Joshi), ο μαύρος μούσκουλας (Matthew Gonzales) και κανα δυο άλλοι.

Είχα σημαντικό πρόβλημα με το φωτισμό, καθώς η ταινία εξελίσσεται σε σκοτεινό μέρος και η κινούμενη κάμερα δε βοηθάει καθόλου, το αντίθετο.

Οι βίαιες δολοφονίες με τσεκούρι και μαχαίρια, οι λίγες βρώμικες σκηνές σεξ και τα στριμώγματα σε στενούς χώρους διακόπτονται κατά διαστήματα από τη περιπλάνηση του μπάτσου στα βαποράκια του - ευτυχώς μικρά σε διάρκεια.
Και λέω ευτυχώς γιατί ο Bako παίζει άθλια.

Ωστόσο, οι άλλες ερμηνείες είναι ικανοποιητικές και η ταινία κυλάει καλά, δεν σε κοιμίζει και σίγουρα είναι μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια - αν δεν ενοχλείσαι από το ενοχλητικό σύμπαν των σκληρών ναρκωτικών και των ηρωινομανών.

Το ιντριγκαδόρικο concept της ηρωίνης που σκοτώνει ακαριαία τους χρήστες ως ένα ακραίο όπλο στη μάχη κατά των ναρκωτικών δε θα αρέσει σε πολλούς, αλλά στον κόσμο που ζούμε είμαι σίγουρος ότι θα πονηρέψει κάποια άρρωστα εξουσιαστικά μυαλά.

Η ουσία όμως είναι ότι το Psychotica είναι άλλο ένα teens-in-a-house-with-a-killer horror χωρίς τίποτα ιδιαίτερα καλό και χωρίς κάτι καινούργιο.
Δεν είναι κακό, αλλά αυτό δε φτάνει.



Release Date:
January 10, 2012 (US DVD)


Psychotica (Nostrum) trailer από Horrorant