Header Ads

Sint (Saint) review

Αφήστε τα άλλα site να λένε.

Ο Sinterklaas (ο Άγιος Νικόλαος στα Ολλανδικά) ΕIΝΑΙ ο Άι Βασίλης των Κάτω Χωρών, εκτός αν έχουν και δεύτερο Άγιο λίγες μέρες μετά - σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να βγάλω το καπέλο μου στους παμπόνηρους καταστηματάρχες της Ολλανδίας, που έφτιαξαν δύο Άγιους που φέρνουν δώρα στα παιδιά τον ίδιο μήνα.

Μαθαίνω ότι έχουν ...οπότε η Ολλανδία ανακηρύσσεται και επίσημα το ομορφότερο μέρος για να ζεις, αν είσαι παιδί.
Ή αν έχεις παιχνιδάδικο.

Και αφού ο Άι Βασίλης έχει τόσες slasher ταινίες αφιερωμένες σε αυτόν, γιατί όχι και ο Αι Νικόλας;

Το Sint του βετεράνου Dick Maas βασίζεται στο μύθο της 5ης Δεκεμβρίου, ημέρα που υποτίθεται γεννήθηκε ο Επίσκοπος Νικόλαος και γιορτάζεται εκεί πάνω ως ημέρα του παιδιού, καθώς τότε περιμένουν τα δώρα από τον Άγιο με όλα τα παρεμφερή έθιμα (κάλτσες στο τζάκι, καλά παιδιά-κακά παιδιά κλπ).

Υποτίθεται ότι τα κακά παιδιά ο Άγιος Nick τα βάζει σε τσουβάλια και τα πάει στην Ισπανία, βοηθούμενος από τους βοηθούς του, τους Black Petes, που είναι πραγματικά μαύροι.

Όπως συμβαίνει παντού, όλα τα παιδιά παίρνουν δώρα και όλοι είναι χαρούμενοι.

Το Sint όμως λέει την ιστορία ενός αιμοσταγούς Άγιου Νικόλα, ο οποίος είχε καεί μέχρι θανάτου από χωρικούς εκατοντάδες χρόνια πριν και επισκέπτεται τους ζωντανούς κάθε 5η Δεκεμβρίου που έχει Πανσέληνο, δηλαδή κάθε 35 περίπου χρόνια, απάγοντας παιδιά και σκοτώνοντας ενήλικες...


Μετά την παραπάνω εναρκτήρια σκηνή, η ταινία μας εισάγει στο σήμερα όπου τρεις νεαρές επιστρέφουν στο σπίτι τους από το σχολείο και μία πηγαίνει για babysitting (δύσκολο να μην σκεφτείς το Halloween του Carpenter, σωστά;).

Φυσικά υπάρχει και ο υποψιασμένος ντετέκτιβ (Bert Luppes) ο οποίος έχει λόγους να πιστεύει ότι ο Sinterklaas θα βγει απόψε αλλά φυσικά κανείς δεν τον πιστεύει.



Η αλήθεια είναι ότι το Ολλανδικό θρίλερ έχει καλές στιγμές.
Θα γίνετε μάρτυρες μιας πολύ ευφάνταστης σκηνής καταδίωξης με περιπολικά να καταδιώκουν έναν Άγιο σε άλογο …πάνω στα κεραμίδια των σπιτιών (αν και τα εφέ τους ξέφυγαν λίγο), μια creepy σκηνή στο νοσοκομείο και κάμποσες gore σκηνές θανάτου με φυσικά πάντα εφέ.

Το Sint σίγουρα έχει ατμόσφαιρα και δεν είναι καθόλου κακοφτιαγμένη ταινία, για κάποιο λόγο όμως μου φάνηκε σαν ταινία μικρού μήκους – ίσως εξ αιτίας του πολύ γρήγορου ρυθμού σε συνάρτηση με τη μικρή διάρκεια (80 κάτι λεπτά.)


Δεν είναι κάτι original αλλά ευτυχώς δεν έχει σκοπό να είναι.
Αν δεν υπήρχαν οι αυτοσαρκασμοί και η συνεχή προσπάθεια για χιούμορ (σε όλες τις σκηνές), τότε θα το κρίναμε σαν τέτοιο.

Αντίθετα, είναι ένα αξιοπρεπέστατο αφιέρωμα στα slasher του χθες, με αποκεφαλισμούς, ακρωτηριασμούς και πιτσιλιές αίμα με κάθε τρόπο.

Αν και ευχάριστο κατά το μεγαλύτερο μέρος του, το Sint πέφτει στη παγίδα που πέφτουν πολλά horror τελευταία, αυτό το ξεχειλωμένου, βεβιασμένου και ημιτελή φινάλε.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου χάσιμο χρόνου.
Αφήστε που θα μάθετε και πράγματα για τις κουλτούρες άλλων χωρών.


 


Sint (Saint) trailer (english subs) από Horrorant