Header Ads

Ubaldo Terzani Horror Show review

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.

Η Ιταλία έχει μεγάλη ιστορία στο είδος του σινεμά τρόμου.
Όσοι διαβάζετε Horrorant άλλωστε, έχετε καταλάβει την ιδιαίτερα μεγάλη επιρροή μας από την συγκεκριμένη σχολή.

Ο νεαρός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Gabriele Albanesi (του The Last House in the Woods) θέλησε να μας αποδείξει ότι ο αυθεντικός τρόμος στη χώρα του δεν έχει πεθάνει εντελώς, με το low budget Ubaldo Terzani Horror Show, ένα νέο ιταλικό θρίλερ που διερευνά τη δημιουργία και την προέλευση των Μουσών του δημιουργού, από την βρώμικη και διεστραμμένη πλευρά φυσικά.

Αυτό όμως που φαίνεται ξεκάθαρα, είναι ότι ο Albanesi έχει επιρροές από τη χρυσή δεκαετία του '80, όταν το spaggeti horror επικρατούσε στα dvd της γειτονιάς και έμεινε γοητευτικό και τρομακτικό για πολλά χρόνια ακόμα, αλλά και από το σινεμά του καλού Carpenter του In The Mouth of Madness.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μυρωδιά της συγκεκριμένης τεράστιας ταινίας του 1994 μου ήρθε στη μύτη από το πρώτο κιόλας μισάωρο (και δεν έφυγε διόλου μετά), χωρίς καν να γνωρίζω ότι ο αρχικός τίτλος του Ubaldo Terzani Horror Show ήταν 'In the Mouth of Ubaldo Terzani'!

Ο Alessio Rinaldi (Giuseppe Solari) είναι ένας ταλαντούχος και παθιασμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος ταινιών τρόμου, που προσπαθεί να δει τη πρώτη του ταινία να παίρνει σάρκα και οστά...




Δυστυχώς για αυτόν, ο παραγωγός του δεν δέχεται να γυρίσει το σενάριο του και επιμένει να συμβουλευτεί έναν επαγγελματία του είδους για μια πιο cinematic προσέγγιση.

Όταν εκείνος του προτείνει να επισκεφθεί τον διάσημο συγγραφέα τρόμου Ubaldo Terzani (Paolo Sassanelli) στο σπίτι του στο Τορίνο, ο Alessio δέχεται ευχαρίστως αλλά διαβάζει πρώτα όλα τα βιβλία του συγγραφέα.

Γρήγορα, ο Alessio θα ζήσει τη δική του ταινία τρόμου γεμάτη εφιάλτες, παραισθήσεις και splatter, και όταν κάνει το λάθος να καλέσει και την hot φιλενάδα του, Sara (Laura Gigante) στο σπίτι του παράξενου συγγραφέα, θα πάρουν μέρος σε ένα Horror Show προερχόμενο από το πνεύμα και τις πράξεις του σαγηνευτικού μετρ του τρόμου, Ubaldo Terzani.

Άλλη μία ευθεία αναφορά στους κινηματογραφικούς θρύλους του Ιταλικού horror είναι και το όνομα του συγγραφέα, καθώς ο Ubaldo Terzano ήταν στη πραγματικότητα χειριστής καμερών σε έργα των Mario Bava, Lucio Fulci και Dario Argento.

Επίσης, για να δωθεί μεγαλύτερη αξιοπιστία στο splatter που οδηγεί τη ταινία μέχρι το τέλος της, ο Albanesi είχε τη πολυτέλεια να συνεργαστεί με τον Sergio Stivaletti, τον φημισμένο ειδικό στα ειδικά εφέ και σταθερό συνεργάτη εκείνων των σπουδαίων δημιουργών (στο Opera του Argento, στο Dimoni του Bava και πολλά άλλα).

Καθόλου τυχαία λοιπόν, η ταινία έιναι ένα αφιέρωμα για τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Ιταλικού σινεμά τρόμου, αλλά νομίζω ότι θα αρέσει και σε πολλούς αμύητους.

Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει η πολύ καλή ερμηνεία του Sassanelli ως Ubaldo, ένας συναρπαστικός χαρακτήρας - εωσφορικός, βλάσφημος, χυδαίος, διεφθαρμένος, σαγηνευτικός, ευφυής, σεξουαλικός, σατανικός - γύρω από τον οποίο περιστρέφεται γοητευμένος ο νεαρός Alessio, χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους.


Είναι χαρακτηριστική η σκηνή όπου, δουλεύοντας οι δυο τους το σενάριο του Alessio, ο νεαρός επισημαίνει την ένσταση του για την ευκολία που η ηρωίδα του παρασύρεται από τον κακό συγγραφέα: 'Έιναι μορφωμένη και έξυπνη, δε θα παρασυρθεί  τόσο εύκολα από έναν σαγηνευτικό λογά!'

Ο Ubaldo τότε αρχίζει να του περιγράφει τη σκηνή και ...τον παρασύρει σε ένα φιλί στο στόμα!
'Λοιπόν, τί λες; Θα μπορούσε να τη παρασύρει;'

Επίσης, πολύ καλά είναι φυσικά τα splatter εφέ.
Δια χειρός Stivaletti, το splatter είναι οδυνηρά ρεαλιστικό (εκτός από τη σκηνή ...του ποδιού που φαίνεται και στο poster) και χρησιμεύει ως το κερασάκι στη τούρτα ενός αρκετά καλού horror movie - δεδομένου του γελοία μικρού budget που κινήθηκε περί τα $300.000.

Γιατί 'αρκετά' και όχι 'πολύ' καλό;
Γιατί διέκρινα σημάδια κακής ερμηνείας από τον Soleri και τη Gigante, αν και από την τελευταία τα συγχωρούμε εύκολα.

Άλλο πράγμα οι Ιταλίδες, κύριοι.
Ειδικά όμως εδώ, είναι από τις πιο sexy εμφανίσεις σε horror movie των τελευταίων χρόνων, χωρίς καμία υπερβολή.
Έχει το γυμνό της, αλλά η εμφάνιση της από τα πρώτα λεπτά μέχρι το φινάλε είναι άκρως σεξουαλική, ακόμα και ντυμένη.
Κουκλάρα.

Επίσης, η τελική σκηνή δε χρειαζόταν και μάλλον δε βγάζει και ιδιαίτερο νόημα.

Το Ubaldo Terzani Horror Show πρέπει να το δείτε.
Όχι γιατί είναι κάτι το καταπληκτικό, αλλά γιατί διαφέρει από τις αμερικανιές που, εδώ στο Horrorant βαρεθήκαμε να κράζουμε, γιατί είναι μια καλή ταινία τρόμου με άρωμα ...Ιταλοθρεμμένου Carpenter και γιατί το Ιταλικό σινεμά πρέπει να το στηρίξουμε, αφού με αυτό μεγαλώσαμε.


Release Date:
January 31, 2012 (US DVD)

Ubaldo Terzani Horror Show trailer από Horrorant