Header Ads

La Cara Oculta (The Hidden Face) Review

Γράφει ο Νίκος Σιδεράς.

Δεν είναι πλέον μυστικό το γεγονός, πως τα τελευταία χρόνια το ισπανικό σινεμά έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται  έντονα στην παραγωγή θρίλερ.

Μάλιστα θα μπορούσαμε να πούμε πως οι Ισπανοί τρέφουν μια παραπάνω εκτίμηση στα ψυχολογικού και μεταφυσικού ενδιαφέροντος θρίλερ.

Δεν ξέρω αν αποτελεί μια κάποιου είδους μόδα στη χώρα τους, που αργά η γρήγορα θα περάσει, ό,τι κι αν συμβαίνει  όμως ελπίζω να καθυστερήσει, μιας και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της δουλειάς τους, είναι το λιγότερο εντυπωσιακά.

Δεν είναι τυχαίο πως μέχρι κι ο Almodovar, o μεγαλύτερος σύγχρονος σκηνοθέτης τους, επέλεξε να ασχοληθεί με το δημοφιλές αυτό είδος, στην τελευταία του ταινία (The Skin I Live In).

Από όπου κι αν το πιάσεις όμως ένα είναι το ζήτημα: οι Ισπανοί είναι η νέα μεγάλη δύναμη στα θρίλερ.


Οι τίτλοι μιλάνε από μόνοι τους: The Orphanage, REC trilogy, The Devil’s Backbone, Julia’s eyes, Tesis, Open your eyes κ.α.

Δίπλα σ’ αυτούς τους τίτλους μπορεί να προστεθεί άνετα και το ερωτικό θρίλερ La Cara Oculta (ή αν προτιμάτε The Hidden Face)  του σχεδόν πρωτοεμφανιζόμενου Andres Baiz, το trailer του οποίου είδαμε εδώ πριν από μερικές μέρες, και που όπως φάνηκε μας εντυπωσίασε όλους.

Μπορεί να μας ξάφνιασε ευχάριστα το trailer, αλλά σε γενικές γραμμές το βρίσκω ατυχέστατο μιας και αποκάλυπτε περισσότερα απ’ όσα θα έπρεπε.
Γι ‘ αυτό λοιπόν θα πρότεινα να το αποφύγετε αν δεν θέλετε να ξέρετε το μεγάλο twist της ταινίας...




Βέβαια αποκαλύπτεται μισή ώρα μετά την έναρξη, αλλά μέχρι τότε είναι κρίμα να γνωρίζετε το οτιδήποτε. 

Και  πολύ περισσότερο για τους δημιουργούς του φιλμ, που έβαλαν τα δυνατά τους για να μας παραπλανήσουν στο πρώτο μισό.

Γι’ αυτό κι εγώ παρακάτω θα προσπαθήσω όσο μπορώ να αποφύγω τα spoilers ή τουλάχιστον να σας προειδοποιήσω εγκαίρως.


Ο Adrián (Quim Gutiérrez) ένας γοητευτικός διευθυντής ορχήστρας, εγκαταλείπεται από την όμορφη σύντροφό του Belén (Clara Lago) και αποφασίζει να πνίξει τον πόνο του σε ένα μπαρ της σειράς.

Εκεί θα γνωρίσει την επίσης όμορφη σερβιτόρα Fabiana (Martina García) και ένα νέο ειδύλλιο θα αρχίσει να αναπτύσσεται μεταξύ τους.


Στο μεταξύ η πρώην σύντροφος του έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης με αποτέλεσμα την κινητοποίηση της αστυνομίας, η οποία όπως είναι φυσικό, στρέφει τις υποψίες της στον νεαρό άντρα.

Και ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και ο χρόνος περνά, η νέα σύντροφος  του Adrián (που πλέον ζει στο σπίτι του) αρχίζει να τρομοκρατείται από κάποια ανεξήγητα γεγονότα.


Οι πρώτες της σκέψεις την οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για φάντασμα, η αλήθεια όμως είναι πιο περίπλοκη απ’ ότι νομίζει…

Από το σημείο αυτό και μετά διαβάζετε με δική σας ευθύνη ...αν και όλα φαίνονται και στο trailer.


Πάνω που έχουμε πειστεί πως κάτι μεταφυσικό συμβαίνει ο σκηνοθέτης με ένα δυναμικό flashback μας αποκαλύπτει τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα και πως  έφτασε στο σημείο η γλυκιά Belén να παγιδευτεί στο μυστικό δωμάτιο που βρίσκεται κρυμμένο ανάμεσα στους τοίχους.

Χωρίς έξοδο διαφυγής και αναγκασμένη να βλέπει πίσω από τον καθρέφτη τον αγαπημένο της να ερωτοτροπεί με τη νέα του σύντροφο, θα προσπαθήσει να μην το βάλει κάτω και το κυριότερο να βγει απο εκεί μέσα ζωντανή.


Δυστυχώς όμως δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο φαντάζεται… τα τρόφιμα που έχει στη διάθεση της εξαντλούνται και η νεαρή της αντίζηλος δεν είναι τόσο αθώα όσο δείχνει…

Το La Cara Oculta είναι πραγματικά μια ταινία-έκπληξη που δεν πρέπει να χάσετε. 

Όπως έγραψε κι ο Κωνσταντίνος, από το trailer και μόνο, σου σφίγγεται το στομάχι. 
Η ταινία η ίδια όμως, εκτός από αυτό, σου σφίγγει και την καρδιά!

Μέσα από ένα πανέξυπνο και δυνατό σενάριο ο ικανότατος Andres Baiz «παίζει» μαζί μας (κάποιες στιγμές μάλιστα προσπαθεί να μας αποπροσανατολίσει), χτίζει σταδιακά μια ατμόσφαιρα αβεβαιότητας που συγκλονίζει και κάνει την αγωνία μας με το πέρασμα της ώρας να χτυπάει κόκκινο.

Σε όλα αυτά βασικό ρόλο παίζει φυσικά και το εξαίρετο, σφιχτοδεμένο μοντάζ που μας μεταφέρει με τρομερή δεξιοτεχνία στο παρόν και στο μέλλον της ιστορίας.

Το ταλαντούχο πρωταγωνιστικό τρίο είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών, με τις δύο γυναικείες παρουσίες να κλέβουν την παράσταση όχι μόνο λόγω υποκριτικού ταλέντου αλλά και λόγω φυσικών χαρισμάτων… 


Και για να σας το κάνω λιανά …ναι αυτό που σκέφτεστε εννοώ ,τα δυο κορίτσια τα πετάνε και τα δείχνουν όλα!

Γενικά ως σύνολο είναι μια πολύ καλή προσπάθεια, πρωτότυπη και γοητευτική, που είναι δοσμένη με πάθος και απέχει μίλια μακριά από παρόμοιου ύφους χολιγουντιανές all star σαχλαμάρες.

Ταυτόχρονα  είναι ένα φιλμ που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον, ανεβάζει την αδρεναλίνη, έχει ανατροπές στην υπόθεση... αλλά και στη δομή του, και όπως όλα δείχνουν θα εκμεταλλευθεί αργά ή γρήγορα από τους αμερικανούς φραγκοφονιάδες του Hollywood.

Σχετικά με το φινάλε, να σας προειδοποιήσω πως αρχικά είναι πολύ πιθανόν να σας αφήσει με ανάμεικτα συναισθήματα.


Αν όμως το καλοσκεφτείτε και αγνοήσετε το γεγονός πως είναι εν μέρει αναμενόμενο, ή και ελαφρώς απότομο, τότε θα συμφωνήσετε πως πρόκειται για το σωστό φινάλε στην σωστή ταινία.

Αν λοιπόν σας αρέσουν τα ψυχολογικά θρίλερ και έχετε καιρό να δείτε κάποιο καλό, τότε μη χάσετε αυτή την ταινία..

Τι; Ακόμα να σας πείσω;




The Hidden Face (La Cara Oculta) trailer από Horrorant