Header Ads

American Mary review

Γράφει ο Νίκος Σιδεράς.

Η «αμερικανοτραφής» Μαρία των πρωτοεμφανιζόμενων δίδυμων αδελφών Sylvia και Jen Soska, αφού πρώτα μάζεψε τα σημαντικότερα βραβεία στο τελευταίο Screamfest L.A και υμνήθηκε από το σύνολο σχεδόν της κριτικής, ευτύχισε ν’ αγοραστεί από μεγάλο στούντιο με επακόλουθο να μας βομβαρδίσει με μπόλικα γαργαλιστικά trailer εν όψη της επικείμενης κυκλοφορίας της σε dvd και blu-ray, σε μια προσπάθεια προσέγγισης και του πιο mainstream κοινού.

Ως εδώ όλα καλά, το σκηνοθετικό δίδυμο (στην κυριολεξία!) έτυχε πρωτοφανούς αποδοχής και εκτίμησης με το "καλημέρα", όπως ακριβώς δηλαδή και το φιλμ τους που χαρακτηρίστηκε από την πλειοψηφία των κριτικών πρωτοποριακό, ανανεωτικό για το είδος, ένα μικρό αριστούργημα εν ολίγοις.

Μάλιστα πρέπει να μπήκαν και αρκετά χρήματα στην τσέπη δεδομένου της σχετικής επιτυχίας που σημείωσε σε περιορισμένο κύκλωμα, σε σύγκριση πάντα με το χαμηλό κόστος παραγωγής, οπότε τηρουμένων των αναλογιών όλοι επέστρεψαν ικανοποιημένοι κι ευτυχισμένοι στο σπιτάκι τους!

Αυτά στην άλλη μεριά της γης, γιατί κάπου στην Ελλάδα, σ’ ένα μικρό και σκοτεινό δωμάτιο, κάποιος εξίσου σκοτεινός τύπος, δεν χάρηκε και πολύ με την φιλμική εμπειρία ονόματι American Mary ή τουλάχιστον δεν χάρηκε τόσο όσο του υπόσχονταν οι διθυραμβικές κριτικές και τα αστεράκια που ξεπερνούσαν σε πλήθος ακόμα κι αυτά της αμερικανικής σημαίας!

Πριν όμως το αναλύσουμε διεξοδικότερα, ας κάνουμε μια πρώτη γνωριμία με την όμορφη και σέξι τύπισσα που τόσο απασχόλησε τους horrorfans  ανά τον κόσμο.




Η Mary (Katharine Isabelle, Ginger Snaps) που λέτε, είναι μια μελετηρή και ευφυής φοιτήτρια ιατρικής με ειδίκευση στην χειρουργική.

Τα οικονομικά όμως προβλήματα, το υψηλό κόστος ζωής και η απογοήτευση από τη συμβατική ιατρική τη σπρώχνουν στην αναζήτηση του εύκολου και γρήγορου χρήματος.

Όλα λοιπόν ξεκινούν όταν ξαφνικά αναλαμβάνει να εγχειρήσει για ένα αρκετά μεγάλο ποσό, τον τραυματισμένο συνεργάτη του ιδιοκτήτη του strip club στο οποίο πήγε για να ζητήσει να εργαστεί.

Η εμπειρία αυτή και η πρωτοφανής επιτυχία της επέμβασης φέρνει στο δρόμο της την Beatress (Tristan Risk), μια καλοκάγαθη ζωντανή κούκλα-κλώνο της Betty Boο, η οποία της ζητάει, με το αζημίωτο πάντα, να εγχειρήσει μια εθισμένη στις πλαστικές φίλη της.


Αν και διστακτική στην αρχή, η πρωταγωνίστρια μας τελικά δέχεται και με επιτυχία φέρνει εις πέρας μια ακόμη απαιτητική και δύσκολη χειρουργική επέμβαση.

Έτσι σιγά σιγά εισάγεται στον αλλόκοτο κόσμο της underground ιατρικής και από μια τυπική φοιτητριούλα μετατρέπεται σε ιέρεια της σωματικής τροποποίησης!

Τα πράγματα όμως μετά από λίγο ξεφεύγουν από τα όρια όταν η ηρωίδα μας αποφασίζει να παρατήσει τη σχολή και να εκδικηθεί τους γιατρούς που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τα πρότυπα της, όταν κατά τη διάρκεια ενός πριβέ πάρτι τη ναρκώνουν, τη βιάζουν με βάναυσο τρόπο και ταυτόχρονα τη βιντεοσκοπούν, χωρίς να δείξουν τον παραμικρό οίκτο.

Κάπως έτσι ξεκινά ένα παρανοϊκό γαϊτανάκι εκδίκησης, αποκαλύψεων και …εγχειρήσεων που θα φέρουν τρομακτικές ανακατατάξεις τόσο στην ζωή της ίδιας, όσο και στη ζωή των γύρω της.


Η αλήθεια να λέγεται, οι αδερφές Soska έκαναν αρκετά καλή δουλειά στην πρώτη τους ουσιαστικά σοβαρή προσπάθεια πάνω στο horror είδος.

Από την άλλη όμως έδειξαν πως έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους για να μας πείσουν για το εύρος των ικανοτήτων τους και για το πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν.

Το αναφέρω αυτό διότι μετά λύπης διαπίστωσα ότι το πολυαναμενόμενο και πολυσυζητημένο American Mary που τόσο καιρό περίμενα καρτερικά, δεν ήταν τελικά ούτε τόσο ακραίο όσο το παρουσίαζαν κάποιοι, ούτε τόσο πρωτοποριακό και στιλάτο, ενώ σε καμία περίπτωση τόσο διαβολικά ευφυές όσο θα ήθελε.



Δε λέω, περιέχει κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες που σε κρατούν σε εγρήγορση, μερικές ιδιαίτερα ανατριχιαστικές σκηνές που προκαλούν αποστροφή και μια πρωταγωνίστρια που αν και δεν το χει ολοκληρωτικά, τραβά την προσοχή του θεατή καθ όλη τη διάρκεια προσφέροντας μια άρτια ερμηνεία, όμως για άλλη μια φορά ισχύει το «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι».

Με άλλα λόγια υπάρχουν δυνατότητες και στοιχεία που θα ικανοποιήσουν έναν horrorfan, όχι όμως σε βαθμό που να τον κάνουν να νιώσει ότι παρακολουθεί κάτι πραγματικά ξεχωριστό.

Όχι τουλάχιστον αν έχει παρακολουθήσει έστω και λίγο το σύμπαν του άρχοντα του σωματικού τρόμου David Cronenberg,  πάνω στο οποίο «πατάει» το σκηνοθετικό δίδυμο.

Δυστυχώς όμως πολλές αδυναμίες παρατηρούνται και στο σενάριο αλλά και στην ανάπλαση των χαρακτήρων όπου οι αδερφές Soska τα περιπλέκουν χωρίς ιδιαίτερο λόγο.


Για παράδειγμα, δυσκολεύτηκα να αγνοήσω την ξαφνική μεταστροφή της πρωταγωνίστριας μέσα σε λίγα λεπτά, από ταπεινή φοιτήτρια-«φυτό» που μετανιώνει κλαίγοντας  με λυγμούς για τον κακό δρόμο που πήρε, σε αδίστακτη χειρουργό κι ύστερα σε εκδικητική δολοφόνο.

Θα έλεγα πως ίσως έπρεπε να τηρηθεί μια πιο σταθερή γραμμή σχετικά με την κατεύθυνση που έπρεπε να έχει ο χαρακτήρας της και όχι αυτό το «θολό», διφορούμενο πράγμα που είδα, το οποίο άλλαζε ανά την περίσταση.

Δεν μπορώ όμως να πω το ίδιο για κάποιους εξαιρετικούς β’ ρόλους που κατ’ εμέ έκλεψαν την παράσταση, όπως λόγου χάρη τη ζωντανή κούκλα Beatress, η οποία ήταν από τα λίγα πραγματικά αλλόκοτα και πρωτότυπα ευρήματα της ταινίας.

Άξιο προσοχής επίσης είναι και το κατάμαυρο χιούμορ που διαποτίζει ολόκληρο το φιλμ, αν και κατά τη γνώμη μου θα μπορούσαν να υπήρχαν ακόμα περισσότερες κοφτερές ατάκες ή κάποια έξυπνα inside jokes.

Σε γενικές γραμμές θα έλεγα πως το American Mary είναι το παράξενο ιατρικό horror που περιμέναμε αλλά δυστυχώς πολύ πιο ήπιο και αναίμακτο από όσο θα θέλαμε κάποιοι.

Οι νεότεροι σινεφίλ κατά πάσα πιθανότητα θα «ψαρώσουν» από το τραβηγμένο της ιστορίας και από την αύρα διαστροφής που αποπνέει η σέξι πρωταγωνίστρια, οι υπόλοιποι όμως και πιο έμπειροι του είδους, μάλλον δεν θα εντυπωσιαστούν τόσο πολύ.

Άπαντες όμως θα εκτιμήσουν το θάρρος και την ζωντάνια του ταλαντούχου σκηνοθετικού ντουέτου και τη γενικότερη φρεσκάδα του όλου εγχειρήματος.

Δεν ξέρω αν η American Mary θα κλέψει την καρδιά σας όπως τα κατάφερε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τη δική μου πάντως ατύχησε να την κάνει δική της… αν και πολύ θα το ‘θελε!




 
American Mary trailer 2 από Horrorant