Header Ads

The Twilight Zone episodes: The Obsolete Man (1961)


Η ιδιοφυία της σειράς του Rob Serling ήταν ότι συνδύαζε τον τρόμο με την επ. φαντασία με τέτοιο τρόπο, ώστε αναρωτιόσουνα αν τελικά υπήρχε διαφορά στα δύο είδη.

Γιατί, τι μπορεί να σε τρομάξει περισσότερο από το μέλλον;

Σε ένα μελλοντικό ολοκληρωτικό κράτος, o Romney Wordsworth (Burgess Meredith, που τον είδαμε και στο Time Enough At Last), είναι ένας άνθρωπος που δικάζεται γιατί το επάγγελμά του είναι παρωχημένο.

Η ενασχόλησή του ως βιβλιοθηκάριος είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται με θάνατο, καθώς το κράτος έχει εξαλείψει τα βιβλία και την παιδεία.
Πιστεύει στον Θεό, ένα έγκλημα που και αυτό τιμωρείται με θάνατο, καθώς το κράτος ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει Θεός.

Την δίωξη εκτελεί ο Καγκελάριος (Fritz Weaver), ο οποίος ανακοινώνει μπροστά στο συγκεντρωμένο δικαστήριο ότι ο Wordsworth είναι ένα περιουσιακό στοιχείο του κράτος, το οποίο θα τεθεί υπό εκκαθάριση.

Αλλά ο Καγκελάριος – και κατ’επέκταση ολόκληρο το κράτος – θα πάρει το μάθημά του…

Το 29ο επεισόδιο της 2ης σεζόν, που προβλήθηκε τον Ιούνιο του 1961, μπορεί να μην είναι όσο fancy περιμένετε, αλλά με τις ανατροπές του και τους διαλόγους, βλέπει πολύ μπροστά και είναι γεμάτο από πολιτικά και κοινωνιολογικά μηνύματα.

Συνολικά, αναδεικνύει τους κινδύνους του ολοκληρωτισμού.
Σε ένα σημείο, ο Wordsworth συγκρίνει τον Καγκελάριο με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Ιωσήφ Στάλιν, και ρωτά  "Η ιστορία δεν σας δίδαξε τίποτα, έτσι δεν είναι;"

Η απάντηση του Καγκελάριου σου κόβει τα πόδια: “Αντίθετα, η ιστορία μας δίδαξε τα πάντα.

Στη συνέχεια, υποστηρίζει ότι ο Χίτλερ και ο Στάλιν είχαν τη σωστή ιδέα, αλλά το λάθος τους ήταν ότι δεν προχώρησαν τις ανελέητες ατζέντες τους αρκετά μακριά.

Το επεισόδιο έχει επίσης στόχο να δώσει έμφαση στη σημασία της τέχνης, της φιλοσοφίας, της λογοτεχνίας, της ελευθερίας της θρησκείας και της ελευθερίας του λόγου σε μια κοινωνία (τα οποία εδώ, έχουν αφαιρεθεί από το κράτος).

Μπορεί να περιμένατε κάτι πιο horror, αλλά το The Obsolete Man βρίσκεται μέσα στα πρώτα 3 καλύτερα επεισόδια της σειράς όλων των σεζόν, ψηφισμένα από τους αναγνώστες στο Imdb.

Δείτε το, γιατί όπως λέει και ο Serling στο πρόλογο του, ‘Αυτό δεν είναι το μέλλον, αλλά η πιθανή προέκταση της τωρινής ζωής μας’.
Δεν σας τρομάζει αυτό;


* Στο video παρακάτω, πρόσθεσα αγγλικούς υπότιτλους, για πιο εύκολη θέαση.
Αν δεν μπουν αυτόματα, αναζητήστε το tab στο επάνω μέρος του player.



The Twilight Zone: Season 2 - Episode 29: The... από Horrorant