Header Ads

DVD Review: Enter the Dragon (1973)


Πριν από χρόνια έκανα μια ηχογράφηση με τη μπάντα μου (the nosferatu dot) και ο ηχολήπτης μου διηγούταν πως όταν πήγαινε σε double-bill κινηματογράφους έβλεπε «ένα γουέστερν και ένα καράτε».

Την εποχή της βιντεοκασέτας είδα και εγώ 1-2 martial arts ταινίες, αλλά πάντα απέφευγα την περαιτέρω ενασχόληση διότι η αφοσίωση μου στον Ευρωπαϊκό και Αμερικάνικο κινηματογράφο δεν άφηνε άλλη επιλογή.

Οπότε όπως καταλαβαίνετε, είμαι ο πλέον άσχετος για να γράψω για μία ταινία όπως το Enter the Dragon (1973), αλλά φαντάζομαι πως το εν λόγω φιλμ είναι και η καλύτερη αρχή που μπορεί να κάνει κανείς.

Το Enter the Dragon (1973) αφορά τον Bruce Lee, ο οποίος αναλαμβάνει μια αποστολή: να πάει σε ένα νησί και να βρει έναν ξεπουλημένο σαολίν [ο Kien Shih του A Better Tomorrow III (1989)].

Εκεί ο πρωταγωνιστής θα ανακαλύψει πως έχει να αντιμετωπίσει ένα κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων και ναρκωτικών, και θα δείρει κόσμο αλύπητα.

Για εμένα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ότι είδα τους αγαπημένους μου John Saxon [A Nightmare on Elm Street (1984)] και Jim Kelly [Black Belt Jones (1974)] να ρίχνουν ξύλο χωρίς δεύτερη σκέψη.

Επίσης, στο φινάλε με τους καθρέπτες, ο σκηνοθέτης Robert Clouse [Game of Death (1978)] παραδίδει master-class.

Σίγουρα υπάρχουν αμέτρητα reviews εκεί έξω που βαθμολογούν το παρών φιλμ βάση των – όπως λένε – εξαιρετικών martial arts μαχών, μα εγώ μπορώ να κρίνω το τελικό αποτέλεσμα μόνο ως ταινία δράσης, και ως τέτοια με άφησε απόλυτα ευχαριστημένο. 


Σε τέτοιο βαθμό που αν βρω και άλλες ταινίες του είδους τόσο φθηνά όσο αυτή, τότε θα ενδώσω ξανά.

Το Region 2 [PAL] DVD που προμηθεύτηκα, παρουσιάζει την ταινία σε Widescreen aspect ratio, και στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε audio commentary του Paul Heller, τα βίντεο Blood and Steel: Making of Enter the Dragon (με συνεντεύξεις των συντελεστών), Bruce Lee: In His Own Words (με συνεντεύξεις του πρωταγωνιστή), μια εκτενή συνέντευξη της Linda Lee Cadwell (που είναι χωρισμένη σε κεφάλαια αλλά διαθέτει και “play all” επιλογή) και την ενότητα Lair of the Dragon που αποτελείται από ένα promo από το 1973 και ένα βίντεο στο οποίο προπονείται ο Bruce Lee.


Χρήστος Μουρούκης.