Header Ads

John Wayne Western Classics 5-box review


Αν διαβάζετε τα κείμενα μου μάλλον θα έχετε προσέξει τη σχέση πάθους που έχω με τα ιταλικά γουέστερν. 

Πρόσφατα συνειδητοποίησα πως τόσα χρόνια έχω παραλείψει να ρίξω έστω και μια ματιά στα αντίστοιχα αμερικάνικα. 

Έτσι πήρα την απόφαση να αγοράσω πέντε ταινίες με πρωταγωνιστή τον John Wayne [για τις τέσσερις εκ αυτών θα βρείτε mini-reviews παρακάτω, ενώ το δισκάκι της πέμπτης {Born to the West (1937)} ήταν χαλασμένο και έτσι δεν την είδα]. 

Δεν υπέφερα κιόλας, αλλά δεν μου άρεσαν τόσο ώστε να επιστρέψω στο είδος κατά το προσεχές μέλλον.


The Train Robbers (1973)

Αυτό εδώ το φιλμ του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Burt Kennedy [Hannie Caulder (1971)] βρίσκει τον Lane [ο John Wayne] να στήνει μια ληστεία μαζί με τη συμμορία του.

Εδώ μυρίζει έντονα σεξισμός καθώς η Ann-Margret [The Limey (1999)] υποδύεται μια χήρα μάνα που μοιάζει αβοήθητη. 
Και σαν να μην είναι αρκετό αυτό, το φινάλε έχει ένα twist που την παρουσιάζει με ακόμη χειρότερο τρόπο.




The Desert Trail (1935)

Ο John Scott [ο John Wayne] και ο Kansas Charlie [ο Eddy Chandler του Gone with the Wind (1939)] είναι δύο άσπονδοι φίλοι και φανατικοί γυναικάδες. 

Σύντομα θα βρεθούνε μέσα σε μια πλεκτάνη που προσπαθεί να τους ενοχοποιήσει για μια ληστεία μετά φόνου για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι.

Αυτή εδώ είναι η γνωστότερη ταινία του σκηνοθέτη Lewis Collins τον οποίο ίσως να ξέρετε και από το Jungle Goddess (1948).




The Lucky Texan (1934)

Ο πιτσιρικάς Jerry Mason [ο John Wayne] και ο «παλιός» Jake Benson [ο George 'Gabby' Hayes του Mr. Deeds Goes to Town (1936)] γίνονται συνεργάτες και η πρώτη τους επιτυχία είναι μια φλέβα χρυσού που βρίσκουν σε ένα ποτάμι.

Σύντομα θα μαζέψουν πολλά χρήματα, αλλά έτσι θα γίνουν και στόχος των «κακών».

Την ταινία αυτή καθώς και την παρακάτω σκηνοθέτησε ο Robert Bradbury, τον οποίο ίσως γνωρίζετε και από άλλα φιλμ με τον John Wayne, ανάμεσα τους και το Blue Steel (1934).



Riders of Destiny (1933)

Ο James Kincaid [ο Forrest Taylor του αγαπημένου μου Tell Your Children (1936)] προσπαθεί να δημιουργήσει μονοπώλιο στην διάθεση του νερού, όμως για το καλό μας θα επέμβει ο Singin' Sandy Saunders [ο John Wayne σε έναν ρόλο που τον βρίσκει να παίζει κιθάρα και να τραγουδά, με φρικτά αποτελέσματα].





Χρήστος Μουρούκης.