Header Ads

DVD Review: Dio li crea... Io li ammazzo! (1968), Tedeum (1972), Il pistolero cieco (1971)



Dio li crea... Io li ammazzo! (1968)

Σε μια επαρχιακή πόλη κοντά στο Μεξικό η εγκληματικότητα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και μια επιτροπή κατοίκων προσλαμβάνει έναν παρακρατικό [ο Dean Reed του Adios Sabata (1970)] για να «καθαρίσει», αλλά οι μέθοδοι είναι κάπως περίεργοι.

Παρότι αυτό εδώ είναι ένα σπαγγέτι γουέστερν που σκηνοθέτησε ο Paolo Bianchini [I Want Him Dead (1968)], το σενάριο όπως θα παρατηρήσατε παραπέμπει περισσότερο σε poliziotteschi, πράγμα που δεν είναι παράξενο καθώς το έγραψε ο μετρ του είδους Fernando Di Leo [Milano calibro 9 (1972)].

Ξεχωρίζει επίσης ο ρόλος του Job [ο Fidel Gonzáles του Tedeum (1972)] ο οποίος ζητά συνεχώς λεφτά και αποτελεί το comic relief της ταινίας, η οποία συχνά γίνεται χιουμοριστική, αλλά ποτέ αμιγώς κωμωδία.

Το Region 2 [PAL] DVD που προμηθεύτηκα δεν διαθέτει πρόσθετες παροχές.






Tedeum (1972)

Ο ήρωας του τίτλου [ο Giancarlo Prete, που κέρδισε τον ρόλο επειδή τον αρνήθηκε ο Tomas Milian] συνεργάζεται με έναν λωποδύτη ιερέα [ο Jack Palance, μόλις δύο χρόνια μετά το Companeros (1970)] με σκοπό να βρούνε έναν χαμένο θησαυρό και στο δρόμο τους θα προβούν σε μια σειρά από απατεωνιές.

Το σενάριο των Enzo Castellari [ο οποίος σκηνοθέτησε κιόλας], Tito Carpi [Cold Eyes of Fear (1971)], José Gutiérrez Maesso [Django (1966)], και Giovanni Simonelli [A Cat in the Brain (1990)], είναι κωμικό και ήταν ότι ακριβώς χρειαζόμουν τη στιγμή που το είδα (δηλαδή μετά από πολλά άγρια γουέστερν).

Το Region 2 [PAL] DVD που προμηθεύτηκα δεν διαθέτει πρόσθετες παροχές.






Il pistolero cieco (1971)

Ένας τυφλός πιστολέρο [ο Tony Anthony του The Silent Stranger (1968)] πρέπει να φέρει εις πέρας μια αποστολή: να πάει με ασφάλεια πενήντα νύφες στους ισάριθμους άνδρες τους. 

Όταν όμως ο «φθαρμένος» πρωταγωνιστής πάει να τις παραλάβει, μαθαίνει πως αυτές πουλήθηκαν σε έναν συμμορίτη [ο Lloyd Battista του Love and Death (1975)].

Εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα από τα σπαγγέτι γουέστερν, μαθαίνεις για αυτό εδώ με τον τυφλό πιστολέρο [πολλά χρόνια πριν το Once Upon a Time in Mexico (2003)] και μάλιστα το σενάριο [των Tony Anthony, Vincenzo Cerami, Pier Giovanni Anchisi και Lloyd Battista] είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Luis Alcante ο οποίος έδρασε στο Τέξας της δεκαετίας του 1860.

Βέβαια στην πραγματικότητα ο σκηνοθέτης Ferdinando Baldi [Texas, addio (1966)] εστιάζει περισσότερο στις γυναίκες, οι οποίες γίνονται αντικείμενα κακομεταχείρισης από τους άνδρες της ταινίας (τα ρούχα τους σκίζονται, πέφτουν σφαλιάρες, εκτελούνται εν ψυχρό κτλ.) και παρότι οι εικόνες παρουσιάζουν αυτές τις συμπεριφορές ως απεχθείς (π.χ. το άφθονο γυμνό δεν είναι σε καμία περίπτωση ερωτικό), δεν παύουν να είναι πολύ σκληρές [το BBFC αρχικά αρνήθηκε να δώσει certification, και το έπραξε αργότερα μετά από περικοπές].

Επίσης πρωταγωνιστεί ο Ringo Starr [των The Beatles], ενώ η μουσική είναι του Stelvio Cipriani [την ίδια χρονιά συνέθεσε και τη μουσική του A Bay of Blood (1971)].

Το Region 2 [PAL] DVD που προμηθεύτηκα δεν διαθέτει πρόσθετες παροχές.

Χρήστος Μουρούκης.