Header Ads

DVD review: Αντίχριστος - Antichrist (2009)


Ένας άνδρας [ο Willem Dafoe, τον οποίο καλύτερα να δείτε στο Spider-Man (2002)] και μια γυναίκα [η Charlotte Gainsbourg του 21 Grams (2003)] κάνουν έρωτα (βλέπε – ωχ τι σοκ! – κοντινό πλάνο διείσδυσης) και ο νεαρός τους γιός [ο Storm Acheche Sahlstrøm] πέφτει από το μπαλκόνι και σκοτώνεται. 
Άρα το σεξ είναι αμέλεια ανηλίκου, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, και είναι κακό!

Πριν προλάβεις να πεις Don't Look Now (1973), το ζευγάρι θα πάει να απομονωθεί σε ένα δάσος για να ξεπεράσει το γεγονός (τι ωραία ιδέα!) και εκεί συνειδητοποιείς πως λείπει ένας Nicolas Roeg από την ταινία.

Όταν προμηθεύτηκα αυτό το Region 2 [PAL] DVD είχα κάθε καλή πρόθεση να ξεπεράσω την ανούσια ανωριμότητα του «δόγματος», αλλά το υπερεγώ του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Lars von Trier είναι εδώ, και φυσικά το όνομα του φιγουράρει με τεράστια γράμματα στο πρώτο καρέ του φιλμ.

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, και η σαλάτα προσφέρει αμέτρητες λήψεις σε πολλά καρέ που θα έκανε μόνο απόφοιτος σχολής κινηματογράφου στην πρώτη του ταινία με απώτερο σκοπό να πιάσει δουλειά σε διαφημιστικά. 

Εκεί συνειδητοποιείς πως τέτοιας υφής tone στις ταινίες τους κατάφερναν μόνο άνθρωποι όπως ο Jess Franco ή ο Jean Rollin

Όταν το φινάλε θέλει να γίνει Misery (1990), ή ακόμη και Boxing Helena (1993), με ανέμελο μισογυνισμό, προσφέρει κάποιες σπασμωδικές εκρήξεις βίας που μπορεί να προκάλεσαν αίσθηση στους ευαίσθητους art-house οφθαλμούς των Κανών, αλλά εμείς μεγαλώσαμε με Umberto Lenzi και δεν συγκινούμαστε από κάτι τέτοια.

Αλλά καλύτερα να αγνοήσετε όλες τις παραπάνω σκέψεις μου καθώς είμαι ο πλέον ακατάλληλος άνθρωπος για να βλέπω τέτοιες ταινίες, και θα προσπαθήσω να μην κάνω τέτοια λάθος επιλογή άλλη φορά.

Στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε δίλεπτο making of, συνέντευξη με τον σκηνοθέτη, trailer και slideshow.

Χρήστος Μουρούκης.