Header Ads

ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ 2016 - Day 5: Μαθήματα Ισπανικού σινεμά από τον Victor Matellano


Η 5η ημέρα του φεστιβάλ ήταν πολύ σημαντική λόγω της παρουσίας του πρώτου επίσημου καλεσμένου μας.

Η μέρα ξεκίνησε στον ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ με τη δεύτερη προβολή του Francesca (Φραντσέσκα) - όλες οι ταινίες του διαγωνιστικού προβλήθηκαν και στο ΙΝΤΕΑΛ και στο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ - μια giallo συμπαραγωγή της Ιταλίας και της Αργεντινής. 

Δύο ντετέκτιβ πρέπει να πιάσουν έναν κατά συρροή δολοφόνο, αλλά η μόνη τους ελπίδα για να τον βρουν, είναι να λύσουν την υπόθεση ενός εξαφανισμένου κοριτσιού, το οποίο χάθηκε πριν 15 χρόνια.
Πριν από αυτό, είδαμε την ελληνική ταινία μικρού μήκους Είναι Αργά

Την ίδια ώρα στο ΙΝΤΕΑΛ βλέπαμε το Demon (Δαίμονας), σε συμπαραγωγή Πολωνίας, Ισραήλ. 
Ένας άντρας που ετοιμάζεται να παντρευτεί καταλαμβάνεται από ένα ανήσυχο πνεύμα, κατά την διάρκεια της δεξίωσης του γάμου του.

Βασισμένη στον εβραϊκό μύθο του Dybbuk, ενός κακού πνεύματος που μπαίνει στους ανθρώπους, η ταινία είναι ατμοσφαιρική και αγωνιώδης.
Το Demon προβλήθηκε αμέσως μετά την ισπανική μικρού μήκους με τίτλο They Will All Die in Space.

Αργότερα στον ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ είδαμε πρώτα την Γαλλική μικρού μήκους ταινία Bunker Game  και μετά, σε παγκόσμια πρεμιέρα, το Exorcism: Haunted Child (Το Παιδί Φάντασμα). 

Μια τραγουδίστρια που έχει χάσει την φωνή της δεν πιστεύει στα φαντάσματα.
Όταν, όμως, πηγαίνει σε μια σχολή καλών τεχνών στοιχειώνεται από μυστηριώδη όντα που της αλλάζουν την γνώμη για την ύπαρξη φαντασμάτων.
Μια ταινία από το Βιετνάμ, που επιβεβαιώνει ότι η Ασία ξέρει να κάνει ανατριχιαστικές ταινίες τρόμου.

Στο ΙΝΤΕΑΛ, μετά την προβολή της ελληνικής μικρού μήκους ταινίας Το Κλάμα, είδαμε το The Sand (Θανάσιμη Παραλία). 

Μετά από ένα ολονύχτιο πάρτι αποφοίτησης στην παραλία, μια ομάδα 20χρονων ξυπνά σε μια σαρκοφάγα παραλία, που καταβροχθίζει οτιδήποτε ζωντανό πατάει στην άμμο.
Εντυπωσιακά εφέ, ένταση, τέρατα που τρώνε ανθρώπους…Ένα B-Movie με λίγη δόση επιστημονικής φαντασίας.

Στις 10.20 το βράδυ στο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ παρακολουθήσαμε το Zarpazos! Un Viaje por el Spanish Horror (Ένα Ταξίδι στον Ισπανικό Τρόμο). 
Παρόν ήταν και ο Ισπανός σκηνοθέτης, Victor Matellano, με τον οποίο είχαμε μια ενδιαφέρουσσα συζήτηση γύρω από τον Ισπανικό τρόμο, την νέα του δουλειά και το μέλλον του ανεξάρτητου σινεμά τρόμου στην Ευρώπη.

Γιατί βλέπουμε ταινίες τρόμου; 
Γιατί είναι τόσο ελκυστικές; 
Πώς αναπτύχθηκε ο ισπανικό τρόμος και έγινε το No1 κινηματογραφικό είδος;
Ένα ντοκιμαντέρ από έναν σκηνοθέτη που ξέρει καλά από ταινίες τρόμου…

Λίγο πιο κεντρικά, στο ΙΝΤΕΑΛ, άρχιζε το Let Sleeping Corpses Lie (Επιδρομή από το Νεκροταφείο), μια εξαιρετική ταινία του 1974, σε συμπαραγωγή Ιταλίας-Ισπανίας. 

Ένας αστυνομικός κυνηγάει δύο χίπηδες, οι οποίοι είναι ύποπτοι για μια σειρά δολοφονιών. 
Οι πραγματικοί ένοχοι, όμως, είναι οι ζωντανοί νεκροί, οι οποίοι είναι διψασμένοι για ανθρώπινη σάρκα, λόγω χημικών φυτοφαρμάκων που είχαν χρησιμοποιηθεί σε αγροτική περιοχή.

Από τον έμπειρο Καταλανό σκηνοθέτη Jorge Grau, μια ταινία που έκανε μεγάλη εντύπωση. 
Έντονος ρυθμός, ζόμπι, νεκτροταφεία, επιβλητικό soundtrack και σπλάτερ εφέ.
Πριν την ταινία προβλήθηκε η γαλλική μικρού μήκους Knock Knock.

Στον ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ η μέρα έκλεισε με το The Incredible Shrinking Man (Ο Άνθρωπος που Ζάρωνε), την ταινία που σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία στην εποχή της και παραμένει ένα από τα κλασικότερα και πιο δημοφιλή b-movie.

Όταν ο Scott Carey αρχίζει να συρρικνώνεται λόγω της έκθεσής του σε έναν συνδυασμό ραδιενέργειας και εντομοκτόνου, η ιατρική είναι ανίκανη να τον βοηθήσει.


Χριστίνα Φακίνου.