Header Ads

Οι Έλληνες δημιουργοί των ΝΥΧΤΩΝ ΤΡΟΜΟΥ 2016: Γιώργος Δημητρόπουλος από το Κλάμα



Το FilmBoy και το φεστιβάλ ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ έθεσε 5 ερωτήσεις στους σκηνοθέτες των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους του φεστιβάλ.

Σήμερα, ο Γιώργος Δημητρόπουλος της ταινίας Το Κλάμα.


- Τι είναι αυτό που κάνει τις ταινίες τρόμου διαφορετικές από τα άλλα είδη ταινιών;


Οι ταινίες τρόμου προσφέρουν στο θεατή τη δυνατότητα να βιώσει δύσκολα και δυνατά συναισθήματα όπως είναι η αγωνία και ο φόβος, ενώ διαθέτουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να «ζήσει» ακραίες καταστάσεις. Επομένως οι ταινίες τρόμου ως μέσο κινηματογραφικής ψυχαγωγίας, καταφέρνουν το να μπορεί ο θεατής να αποδράσει από την καθημερινότητά του σε πολύ πιο έντονο βαθμό απ’ ότι θα γινόταν με άλλα είδη ταινιών.


- Ποιος/α δημιουργός είναι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης σου;


Πάντα μου άρεσε ως οπτική και στυλ ο Τζων ΚάρπεντερΟ Χίτσκοκ είναι μύθος, ενώ εξαιρετικοί - όταν ασχολήθηκαν με το είδος - ήταν και οι Κιούμπρικ, Πολάνσκι, Ντόνερ και ΦρίντκινΣταθερή αξία είναι και ο Ντάριο ΑρζέντοΥπάρχουν φυσικά και νεότεροι αξιόλογοι σκηνοθέτες.


- Πες μας δυο λόγια για την απόφαση σου να γίνεις σκηνοθέτης/δημιουργός και ειδικότερα γιατί ασχολήθηκες με το horror.


Από μικρός θεωρούσα πως είχα ένστικτο στην επαφή μου με μια ταινία. Στο πως τη βίωνα, πως τη «διάβαζα», ακόμα και πως την άλλαζα. Όλο αυτό εξελίχθηκε σε ανάγκη για δημιουργία και με το πέρασμα των χρόνων ήρθε η κατάρτιση και η διεξοδική ενασχόληση μέσα από τη σκηνοθεσία αλλά και το μοντάζ. Όσον αφορά το horror, πριν το ΚΛΑΜΑ έχω κάνει άλλες δυο ταινίες. Η πρώτη ήταν θρίλερ, ενώ η δεύτερη δραματική με κάποια στοιχεία υπερφυσικού. Όπως βλέπετε με ελκύει το είδος. Είναι μεγάλο στοίχημα να μπορέσεις να δέσεις όλα αυτά τα στοιχεία που θα ξυπνήσουν ένα τόσο έντονο συναίσθημα όπως είναι ο φόβος.  Παρόλα αυτά  θέλω να κάνω ικανοποιητικά όλα τα είδη, γι αυτό και εκτιμώ τους σκηνοθέτες που έχουν την ίδια άνεση σε κάθε κινηματογραφικό είδος και θεματολογία.


- Ο Drew Goddard υποστήριξε ότι:  «Στις ταινίες τρόμου το μεγάλο budget είναι στα αλήθεια εχθρός. Στις καλές ταινίες τρόμου πρέπει να νιώθεις την καλή χειροποίητη ποιότητα. Είναι ένα είδος που επωφελείται από το να μην έχεις τα πάντα στην διάθεση σου.»
Τι έχεις να πεις για αυτό ως ανεξάρτητος filmmaker;


Υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτό. Το μεράκι, η αγάπη και η προσήλωση στο είδος, είναι τα πιο βασικά συστατικά για μια επιτυχημένη ταινία τρόμου. Από εκεί και πέρα νομίζω πως για ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, χρειάζεται μια τουλάχιστον αξιοπρεπής παραγωγή. Στην Ελλάδα της κρίσης και των προβλημάτων, ο ανεξάρτητος δημιουργός πέραν του δημιουργικού οράματός του, πρέπει να έχει στο μυαλό του και την παραγωγή.


- Γιατί να έρθει ο θεατής να δει το Κλάμα;

Για να διαπιστώσει πως το μυστήριο, το σασπένς, η ξαφνική ανατροπή και γενικά η αίσθηση θρίλερ δεν είναι μόνο υπόθεση των ξένων ταινιών. Μπορεί να το κάνει και μια ελληνική ταινία. Πρέπει ο θεατής να ξεπεράσει δογματικές αντιλήψεις που αφορούν τη σύγκριση ελληνικών και ξένων ταινιών, αλλά και να απαγκιστρωθεί από «ενοχοποιητικά σύνδρομα» που αφορούν την ελληνική κινηματογραφική θεματολογία, στα οποία έχει υποβληθεί μάλλον χωρίς τη θέλησή του. Μόνο με τη στήριξη του κοινού  οι Έλληνες δημιουργοί θα συνεχίσουν πάνω στο είδος του τρόμου που νομίζω ότι έχει μέλλον και μπορεί να φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο, αλλά και σε άλλα είδη πέρα από τις καθιερωμένες φόρμες των τελευταίων δεκαετιών.